«Είναι ψευδεπίγραφο μεν, αλλά από τον Νοέμβριο του 2020 αυτό το παράνομο έγγραφο, το Τουρκο-Λιβυκό σύμφωνο έχει πρωτοκολληθεί στον ΟΗΕ. Η Λιβύη χθες όπως είπε η ΥΠΕΞ τους, δεν έχει στείλει τις γεωγραφικές συντεταγμένες και μάλιστα την εγκάλεσε κιόλας ο Τσαβούσογλου» είπε χαρακτηριστικά.
«Το ερώτημα που τίθεται είναι το πώς αντιδρούμε εμείς. Αφ’ ης στιγμής παραβιαστούν τα εθνικά μας κυριαρχικά δικαιώματα με την εμφάνιση ενός γεωτρύπανου ή ενός ερευνητικού σκάφους οφείλουμε να αντιδράσουμε και μάλιστα τα νόμιμα μέσα είναι με το μέρος μας. Οι Τούρκοι βέβαια όπως είναι πρόδηλο κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε εμείς να εμφανιστούμε ως επιτιθέμενη δύναμη. Θέλουν να προκαλέσουμε εμείς αυτό το υποτιθέμενο θερμό επεισόδιο, γιατί δεν θα εξελιχθεί σε θερμό επεισόδιο θα πάμε πολύ παραπέρα. Δηλαδή ο Χουλουσί Ακάρ όταν είπε χθες «αποστρατιωτικοποιήστε τα 24 νησιά» και έβαλε όλα τα Δωδεκάνησα μέσα και τα βασικά μας νησιά που είναι Λήμνος, Σαμοθράκη, Λέσβος, Χίος και Σάμος, αμέσως αμφισβητεί την κυριαρχία. Και ποιος τα αμφισβητεί; Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας και πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο οποίος ήταν παρών χθες στην Λιβύη» περιέγραψε.
«Κάτω από το Λασίθι αυτό το Τουρκο-Λιβυκό σύμφωνο αφήνει ένα τρίγωνο, που είναι και χωρικά ύδατα της χώρας – τα 6 ναυτικά μίλια – εδώ είναι αυτό που δεν έχουμε κάνει εμείς και είναι τα 12 ναυτικά μίλια. Όταν τα επεκτείναμε στο Ιόνιο, δεν τα κάναμε κάτω από την Κρήτη και αυτό είναι ένα ερώτημα» σχολίασε.
«Το casus belli είναι σαν να κρυβόμαστε εμείς πίσω από το δάχτυλό μας και να λέμε μας απειλεί η Τουρκία. Σε τι σε απειλεί; Στο νόμιμό σου δικαίωμα να το ασκήσεις; Η ερώτηση είναι πότε εμείς θα θεωρήσουμε ότι διπλωματικά αλλά και από πλευράς δυνατότητας να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε ενέργεια της Τουρκίας, πρέπει να κάνουμε αυτό το “άνοιγμα”. Αλλά όσο δεν το χρησιμοποιείς ή δεν το ασκείς, είναι σαν να το αποποιείσαι» υπογράμμισε ο κ. Φράγκος.
«Το 40% από αυτό που έχουν συμφωνήσει είναι μέσα στην ελληνική ΑΟΖ. Δεν είναι μόνο τα 6 ναυτικά μίλια ή τα 12. Εάν πάει μέσα στην δική μας ελληνική ΑΟΖ, στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, αυτό που είπε και το ελληνικό ΥΠΕΞ, είναι αιτία πολέμου πλέον. Όσο και αν ακούγεται πικρό» επεσήμανε.
«Όταν απωλέσεις εθνική κυριαρχία δεν την ανακτάς, το ζήσαμε στην Κύπρο» συμπλήρωσε.
«Δεν πρέπει να χαριστούμε στον Ερντογάν» δήλωσε ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ.
Κάλεσε τους πολίτες να έχουν εμπιστοσύνη στις Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ έστειλε και μήνυμα προς την Τουρκία.
«Και το Ναυτικό και η Αεροπορία μας είναι σε θέση να τους βουλιάξουν και αν θέλουν να πάνε σε ένα νησί να κάνουν απόβαση πρέπει να πετύχουν τοπικό αεροναυτικό αποκλεισμό. Οι δε δυνάμεις που είναι στα νησιά και επικαλέστηκε ο Χουλουσί Ακάρ, είναι γνωστές σε αυτούς από το 1990όταν υπεγράφη η συμφωνία των συμβατικών δυνάμεων» διεμήνυσε.
Ειδήσεις σήμερα
Στεγαστικό πρόγραμμα: Σπίτια με δόσεις από 4,8 έως 23 ευρώ την ημέρα – Τα ψιλά γράμματα
Γιατί υπάρχει έλλειψη γιατρών στο ΕΣΥ – Δεν αποτελεί μόνο ελληνικό «φαινόμενο»