Η Ελλάδα δεν θα πρέπει ποτέ (και δεν έχει) στόχο να στερηθεί η Αγκυρα σύγχρονων αεροπορικών εξοπλιστικών προγραμμάτων. Αυτά δεν θα πρέπει να ενεργούν προς τα δυτικά. Τα τουρκικά αεροσκάφη θα πρέπει να είναι επικεντρωμένα προς τη Ρωσία, η οποία -αρέσει ή δεν αρέσει (γιατί κάποιοι εδώ χωρίς αιδώ υποστηρίζουν με τον τρόπο τους να αποδεχθούμε τα όσα απεχθή, δολοφονικά, ανεπίτρεπτα και ακραία κάνουν οι Ρώσοι στην Ουκρανία)- είναι εχθρός της Δύσης, της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ κ.ά. Βάσει, μάλιστα, της Στρατηγικής Αντίληψης του ΝΑΤΟ/Κείμενο Μαδρίτης και του Τελικού Ανακοινωθέντος της Συμμαχίας, η Ρωσία είναι πλέον εχθρός των αξιών μας, μία βάναυση επιθετική χώρα, που παραβιάζει όλες τις δυτικές αξίες, ενώ ακολουθεί και η Κίνα, η οποία προσεγγίζει ιδιαίτερα απειλητικά στάδια.
Συνεπώς, αν η ερντογανική Τουρκία αισθάνεται ότι είναι δυτική χώρα, οφείλει εθνικά και διασυμμαχικά να στραφεί κατά του ύπουλου, απαράδεκτου, αναθεωρητή, παραπληροφορητή ως και πρώην αντισυνταγματάρχη της διαβόητης KGB/FSB στην αλήστου μνήμης Ανατολική Γερμανία και όχι κατά της Ελλάδας, η οποία είναι σύμμαχος και χώρα που δεν απειλεί κανένα.
Μεγάλης σημασίας
Η υπερψήφιση της τροπολογίας είναι σημαντική, γιατί θα ισχυροποιηθεί ακόμα πιο πολύ από μια πιθανότατα παρόμοια της Γερουσίας (νομικά) και αναμφισβήτητα θα θέσει σοβαρά διλήμματα στον πρόεδρο Μπάιντεν, ο οποίος θα πρέπει να καταστήσει σαφές, δίνοντας εξηγήσεις (για την υλοποίηση της θέσης και υπόσχεσής του στον ρεβιζιονιστή Τούρκο πρόεδρο), ότι τα αεροσκάφη και τα συστήματα εκσυγχρονισμού τους που θα δοθούν στο προσεχές διάστημα στην Τουρκία θα υπόκεινται σε σχετικούς περιορισμούς.
Αν και δεν αμφιβάλλει κανείς για το ότι η Τουρκία είναι πολύτιμη χώρα για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, ο πλανητάρχης θα πρέπει να υπογράψει συγκεκριμένα έγραφα και, φυσικά, συγκλισιακά και συνολικά να υποστηρίξει τα όσα θα του παρουσιάσουν οι κορυφαίοι σύμβουλοί του, δηλαδή ο υπ. Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, ο υπ. Αμυνας, Λόιντ Οστιν, η υφυπ. Εξωτερικών για την ευρύτερη περιοχή μας (Ευρωατλαντικά και Ευρασιατικά), δρ Κάρεν Ντόνφριντ, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Τζέικ Σάλιβαν, ο αρχηγός της CIA, Μπιλ Μπερνς, και ο επικεφαλής του Κοινού/Διακλαδικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ. Αυτοί όλοι θα ετοιμάσουν -όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο υπογράφων- τους φακέλους για τον Μπάιντεν που θα σταλούν στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου σχετικά με τις θέσεις του προέδρου των ΗΠΑ.
Προφανώς, όλοι οι ανωτέρω θα επισημάνουν τον στρατηγικό ρόλο των Στενών, την έντονη παρουσία των Αμερικανών στρατιωτικών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Αντιπυραυλικής Αμυνας (ΡΑΝΤΑΡ/Κιουρετσίκ) ως και στο Ιντσιρλίκ/Αδανα (αεροπορική βάση/τακτικά αεροπορικά πυρηνικά όπλα Β61Β), την κατασκοπευτική παρουσία Αμερικανών σε περιοχές που βρέχονται από τη Μαύρη Θάλασσα (Ορντού κ.ά.), καθώς και σε νατοϊκό πλαίσιο την παρουσία στη Σμύρνη του ανώτατου Στρατηγείου Χερσαίων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, ως και το Νατοποιημένο 3ο Σώμα Στρατού/NRDC-TR στην Κωνσταντινούπολη. Και επειδή τα μέτωπα της Ουκρανίας και του Ιράν είναι ανοιχτά, προφανώς οι Αμερικανοί διπλωμάτες και στρατιωτικοί θα τα θέσουν στη συνολική εξίσωση για να υποστηρίξουν την Αγκυρα.
Το… μπαλάκι στον Μπάιντεν
Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που Αμερικανός πρόεδρος για εξοπλιστικά προγράμματα διαφόρων κρατών προχωρά σε υπερκέραση ψηφισμάτων του Κογκρέσου. Το έχουν κάνει για άλλα κράτη διαχρονικά οι πρώην πρόεδροι, Τζόνσον, Κένεντι, Ρέιγκαν, Μπους, Κλίντον, Ομπάμα κ.ά., σε περιπτώσεις όπως η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, η Ταϊβάν, η Ινδονησία, λατινοαμερικανικά κράτη, μέχρι και για το Ισραήλ. Συμπερασματικά, έχουμε δρόμο μπροστά μας και οι ισορροπίες είναι πραγματικά πολυδιάστατες, λεπτεπίλεπτες, χρονοβόρες και κρίσιμες.
Επιμένει ο Φιντάν: «Το θέμα δεν είναι μόνο το Αιγαίο, αλλά και η στρατιωτικοποίηση των νησιών»
Οι επόμενες κινήσεις Ερντογάν
Πολλά, πάντως, θα κριθούν στο μεσοδιάστημα από τη στάση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (φωτό), π.χ. πώς θα κινηθεί σε ενδεχόμενη προγραμματισμένη έξοδο του τέταρτου πλωτού γεωτρύπανου στην Ανατολική Μεσόγειο (περιοχή, κινήσεις, προκλήσεις), από το αν θα συνεχιστεί η παρατηρούμενη βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με την Αρμενία, τα ΗΑΕ, τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και το Ισραήλ, καθώς και από τη συμπεριφορά του απέναντι στο σκανδιναβικό δίδυμο στο μείζον θέμα της ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Η συμπεριφορά του μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα έχει τις επιπτώσεις της στην όλη εικόνα των κρίσιμων αμερικανοτουρκικών σχέσεων και εν μέσω επερχόμενου προεκλογικού 11μήνου στη γειτονική χώρα. Και πάνω από όλα οι κινήσεις του στο Αιγαίο και την Κύπρο απαιτούν εγρήγορση και παρακολούθηση.
Επιπλέον, οι Αμερικανοί παρακολουθούν τις «ερωτοτροπίες» της Αγκυρας ειδικά με τη Μόσχα και την Τεχεράνη (διαδικασία της Αστάνα) για την επικρατούσα κατάσταση στη Βόρεια Συρία, τις πρόσφατες αρχικές επαφές με την ομάδα BRICSA (Βραζιλία-Ινδία-Ρωσία, Κίνα, Νότια Αφρική), τη σχετική σιωπή της λαλίστατης και ρητορικά εμπρηστικής τουρκικής πολιτικο-στρατιωτικής ηγεσίας αναφορικά με το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400, ενώ δεν μπορεί να μη ληφθεί υπόψη η περίπτωση της εμπλοκής της Αγκυρας στη διαδικασία εξαγωγής των ουκρανικών σιτηρών από την Οδησσό μέσω των Στενών των Δαρδανελίων, Βοσπόρου κ.λπ. Συνεπώς, πολλές από τις προσεχείς εξελίξεις θα αποτελούν συνάρτηση διαφόρων παραγόντων, τάσεων, επαφών ως και πολλαπλών συμφερόντων.
Δυναμική ελληνική διπλωματία
Η ελληνική διπλωματική κινητικότητα είναι δυναμική και προς τη σωστή κατεύθυνση με έμφαση τελευταία τα διεθνή συμπόσια της Οχρίδας και του Ντουμπρόβνικ, όπου μίλησε και κατέθεσε ενδιαφέρουσες απόψεις και θέσεις ο υπ. Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας (φωτό), για τα δυτικά Βαλκάνια, ενώ η επίσκεψή του στην Οδησσό είχε το στίγμα της πολιτιστικής και ιστορικής διάστασης της διπλωματικής μας παρουσίας, μετά τα τραγικά γεγονότα για τον Ελληνισμό στην πολυπληγωμένη Μαριούπολη στην Αζοφική.
Εκτιμάται ότι μέσα στην υπερκινητική και πολυδιάστατη διπλωματική δραστηριότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη -σύμφωνα με τη γνώμη του υπογράφοντος και μόνο- θα ήταν μία επίσκεψή του στο Κίεβο της Ουκρανίας και στις περιοχές όπου οι Ρώσοι διέπραξαν εγκλήματα πολέμου (Μπούτσα, Χοστομέλ, Μποροντιάνκα κ.ά.) ως και μια ευρύτερη διπλωματική πρωτοβουλία παρουσίας στα τεκταινόμενα στον αρκτικό χώρο (σε συνεργασία με βαλτικές και σκανδιναβικές χώρες), από τον υπ. Εξωτερικών, Νίκο Δένδια (οι Τούρκοι έχουν ήδη κάνει κάποιες «πονηρές» κινήσεις με το να ενταχθούν στη Συνθήκη του Σβάλμπαρντ/Σπιτσμπέργκεν του 1920). Μέσα σε όλα αυτά εντάσσεται και η επικύρωση από τη Βουλή των πρωτοκόλλων ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
Ειδήσεις σήμερα
Φυσικό αέριο: Αυτό είναι το ελληνικό σχέδιο αν κλείσει τη στρόφιγγα ο Πούτιν