«Ο Ερντογάν απειλεί πολύ. Όπως και ο Πούτιν, θεωρώντας ότι όλοι θα δειλιάσουν μόλις απειλήσουν. Οι ΗΠΑ δεν δειλιάζουν και θα είναι παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και για την Ε.Ε., όπου είναι μέλος η Κύπρος και θεωρώ ότι θα υπάρχουν συνέπειες και για αυτό. Δεν θα λάβω σοβαρά τις απειλές του, αλλά πρέπει να προσέχουμε προκειμένου οι απειλές να μην γίνουν πραγματικότητα, αλλά αυτήν τη στιγμή νομίζω ότι είναι περισσότερο ”καύχημα” από οτιδήποτε άλλο», δήλωσε ο Ρόμπερτ Μενέντεζ στον ΑΝΤ1.
Δείτε το βίντεο:
Ελληνοτουρκικά: Οι Τούρκοι γκρίνιαξαν πάλι για τα F16 αλλά οι ΗΠΑ δεν «ψαρώνουν»
Την ευκαιρία να γκρινιάξουν ξανά για το μπλόκο στην αγορά των F-16 είχαν σήμερα οι Τούρκοι λόγω της συνάντησης του συμβούλου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν.
Η Τουρκία ζήτησε εκ νέου την αγορά νέων αμερικανικών μαχητικών αλλά και τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών που έχει ήδη στην κατοχή της η τουρκική πολεμική αεροπορία αλλά είναι χαρακτηριστικό ότι η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου δεν κάνει την παραμικρή αναφορά σε ότι αφορά την αγορά ή την αναβάθμιση των τουρκικών F-16.
«Η σημασία του διαλόγου και της διπλωματίας για την επίλυση τυχόν διαφωνιών στην Ανατολική Μεσόγειο» συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε στην Κωνσταντινούπολη ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν με τον επικεφαλής σύμβουλο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι δύο πλευρές συζήτησαν τη συνεχιζόμενη υποστήριξή τους προς την Ουκρανία ενόψει της επιθετικότητας της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της καταδίκης της απόπειρας για την παράνομη προσάρτηση της ουκρανικής επικράτειας από τη Ρωσία.
Ο κ. Σάλιβαν εξέφρασε την εκτίμησή του για τις προσπάθειες της Τουρκίας να βελτιώσει την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, βοηθώντας στη διευκόλυνση της εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών και στο διπλωματικό της έργο για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου, καθώς και δύο Αμερικανών πολιτών που κρατούνται από τη Ρωσία.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, συζήτησαν επίσης θέματα περιφερειακής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξής τους για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, τη σημασία του διαλόγου και της διπλωματίας για την επίλυση τυχόν διαφωνιών στην Ανατολική Μεσόγειο και την πρόοδο στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Από την άλλη πλευρά σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Καλίν, η συζήτησή του με τον Σάλιβαν ήταν εφ’ όλης της ύλης. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι τέθηκαν επί τάπητος:
οι διμερείς πολιτικές και οικονομικές σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ,
η αμυντική βιομηχανία
ο πόλεμος στην Ουκρανία,
η κατάσταση στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο,
οι διαδικασίες ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ
η κατάσταση στο Νότιο Καύκασο.
Όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό δίκτυο DHA, επικαλούμενο το γραφείο του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας, ο Καλίν έθεσε στον συνομιλητή του το θέμα των F-16, λέγοντας πως η ολοκλήρωση της αγοράς νέων μαχητικών και αναβάθμισης των υπαρχόντων «θα εξυπηρετούσε τα στρατηγικά συμφέροντα των δύο χωρών».
Επίσης αναφέρθηκε ότι η Τουρκία δεν θα διστάσει να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της σε θέματα Αιγαίου και Μεσογείου, και ο Καλίν υποστήριξε ότι «οι επιθετικές και παράνομες ενέργειες της Ελλάδας είναι απαράδεκτες».
Θυμίζουμε ότι με τη νέα τροπολογία που κατέθεσε στον αμυντικό προϋπολογισμό της Γερουσίας ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, οι ΗΠΑ ασκούν πίεση στην Τουρκία στο θέμα της απόκτησης των F-16. Μιλώντας σε εκδήλωση ομογενών στο Νιού Τζέρσεϊ, έστειλε μήνυμα προς την Άγκυρα ότι θα υποστεί τις συνέπειες σε περίπτωση που προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον της Ελλάδος.
Η τροπολογία – «κόλαφος» για την Τουρκία, που κατατέθηκε από τον Ρόμπερτ Μενέντεζ, βάζει «φρένο» στην πώληση μαχητικών F-16 και πακέτων αναβάθμισης προς την Τουρκία εκτός κι αν ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ «πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου και στις Επιτροπές Άμυνας 1) ότι πρώτον μια τέτοια πώληση είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ, 2) καθώς και τα μέτρα που έχει λάβει για να διασφαλίσει ότι αυτά τα F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν για υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα».
«Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση ότι οι απειλές δεν θα πραγματοποιηθούν. Ωστόσο εκτιμώ ότι αυτή τη στιγμή είναι περισσότερο «καύχημα» παρά κάτι άλλο», δήλωσε ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, μιλώντας στον ΑΝΤ1 λίγες ώρες μετά την την κατάθεση της τροπολογίας στην Γερουσία. «Το μήνυμα είναι η αλληλεγγύη προς τους Έλληνες και τους Κύπριους. Η εκτίμηση για την εκπληκτική συνεισφορά τους προς την χώρα μας και το πόσο απίστευτοι σύμμαχοι είναι για τις ΗΠΑ, μέσω του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Όπως επίσης και ότι έχουν την υποστήριξή μας, στο τέλος της ημέρας και ότι η σχέση μας εμβαθύνεται. Θεωρώ ότι βρισκόμαστε στο υψηλότερο σημείο των σχέσεων της Ελλάδας και των ΗΠΑ», πρόσθεσε.
Δείτε αναλυτικά:
«Η Τουρκία, υπό τον Ερντογάν, έχει μια οικονομία που πασιφανέστατα καταρρέει. Οι Τούρκοι πολίτες υποφέρουν εξαιτίας του Ερντογάν και των οικονομικών πολιτικών του. Ενόσω πλησιάζει σε εκλογές του χρόνου, είναι μια επικίνδυνη περίοδος για να προσπαθήσει να προκαλέσει ένα επεισόδιο προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή των Τούρκων πολιτών από την πολύ κακή οικονομική τους κατάσταση. Όμως εμείς πρέπει να ξεκαθαρίσουμε – και πιστεύω ότι το έχουμε κάνει – πως οποιαδήποτε επιθετικότητα θα έχει συνέπειες και δεν θα γίνει αποδεκτή. Νομίζω, στο τέλος της ημέρας, ότι παρότι θα ήθελε να το κάνει αυτό για να αποσπάσει την προσοχή των Τούρκων, θεωρώ ότι όπως είναι ο κόσμος και με τις διαμάχες που υπάρχουν αλλά και με τις συνέπειες για αυτούς που έχουν προκαλέσει επεισόδια, όπως ο Πούτιν στην Ρωσία, δεν είμαι σίγουρος ότι θα το κάνει», είπε επίσης.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι της τροπολογίας που κατέθεσε ο Αμερικανός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, που θέτει ως όρους για την ενδεχόμενη πώληση F-16 στην Τουρκία την ρητή απαγόρευση υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά, η τροπολογία του γερουσιαστή Κρις Βαν Χόλεν βάζει επιπλέον όρους στην Άγκυρα.