Δώρο
Αθελά του ο Τ. Ερντογάν είχε κάνει ένα τεράστιο δώρο στην Ελλάδα: Παρουσία 43 ηγετών αποκάλυψε, με τα ίδια του τα λόγια, ποιος πραγματικά προκαλεί και ποιες είναι οι πραγματικές απόψεις του για την ασφάλεια στην περιοχή. Η άμεση αντίδραση του Κ. Μητσοτάκη λειτούργησε σαν μεγεθυντικός φακός της εικόνας, την οποία μόλις είχαν δει ιδίοις όμμασι οι 43 ηγέτες.
Οι προθέσεις και το ύφος του Τ. Ερντογάν είχαν φανεί πριν αρχίσουν οι εργασίες της συνόδου. Ενώ όλοι οι ηγέτες είχαν 2-3 αστυνομικούς ο καθένας, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε «αυτοκρατορική» εμφάνιση συνοδευόμενος από έναν μικρό στρατό αστυνομικών. Με το ίδιο ύφος σουλτάνου, όπως λένε οι πληροφορίες, κινήθηκε και στη διάρκεια της συνόδου. Η ψυχρολουσία ήρθε στο δείπνο κι από τότε άλλαξαν και το ύφος και η τεχνητή αρχοντιά. Βεβαίως, όπως λένε μέλη της ελληνικής αποστολής, ο Τούρκος πρόεδρος θα έπρεπε να είχε πάρει τα μηνύματα, καθώς στις κατ’ ιδίαν σύντομες συναντήσεις του με άλλους ηγέτες, όπως ο Ε. Μακρόν, και όχι μόνο, αλλά και στα «πηγαδάκια» της συνόδου, άκουσε από αρκετούς τη σύσταση ότι πρέπει να ρίξει τους τόνους και να εγκαταλείψει την επιθετική ρητορική. Ομως ο σουλτάνος φαίνεται ότι νόμιζε πως μιλούσε σε κάποια σύναξη υποτακτικών του. Ισως γι’ αυτό αιφνιδιάστηκε τόσο πολύ και δεν αντέδρασε στην αντίδραση του Κ. Μητσοτάκη. Κάτι που προσπάθησε να κάνει εμφανώς αμήχανα, μετά από αρκετές ώρες. Προχθές, μετά το τέλος της προσευχής της Παρασκευής των μουσουλμάνων, μίλησε σε Τούρκους δημοσιογράφους και με δική του πρωτοβουλία επανήλθε στη στιγμή της έντασης με τον Ελληνα πρωθυπουργό, προσπαθώντας να κάνει τον… «υπεράνω»: «Δεν ξέρω πώς πήρε την άδεια (σ.σ.: να μιλήσει), προσπάθησε να μιλήσει για εμένα. Τι θα έπρεπε να κάνω; Να απαντήσω στην απάντησή του; Θα πέσει ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας σε αυτό το επίπεδο;». Λίγο νωρίτερα βέβαια, στην ίδια συνομιλία του με δημοσιογράφους, είχε φροντίσει να δείξει τους… καλούς τρόπους του, λέγοντας για τον Κ. Μητσοτάκη ότι «είναι ένας άνθρωπος που δεν γνωρίζει τους κανόνες του πρωτοκόλλου».
Η Πράγα είναι η συνέχεια του Κογκρέσου και της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Η τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα έχουν γίνει παγκοσμίως γνωστές και οι περισσότεροι ηγέτες στον κόσμο έχουν πλέον ιδίαν αντίληψη για το πώς κινείται ο Τ. Ερντογάν. Μάλιστα, όπως εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοι, η επιθετικότητά του εναντίον της Ελλάδας δίνει μια νέα διάσταση στην πολιτικά διπολική στάση του έναντι της Ρωσίας στον πόλεμο στην Ουκρανία, η οποία ήδη έχει ενοχλήσει πολύ τη Δύση.