Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος
Και ενώ σε ό,τι αφορά στην προσπάθεια της Τουρκίας να «ομαλοποιήσει» στα όρια του εφικτού τις επί 3-5 χρόνια αρνητικές, δύστροπες και επιθετικές θέσεις απέναντι σε Αρμενία, Ισραήλ, Σαουδική Αραβία και Εμιράτα προχωρούν αρκετά ικανοποιητικά, απέναντι στην Αθήνα και τη Λευκωσία τα όσα υποστηρίζουν κυρίως οι Τσαβούσογλου και Ακάρ για τα διμερή μας ως και οι Ερντογάν, Οκτάι και Σοϊλού για το μεταναστευτικό-προσφυγικό αποδεικνύουν ότι έρχεται μεγάλη ένταση στη σχέση μας με την Αγκυρα σε διάφορα επίπεδα.
Οι προκλήσεις στο μεταναστευτικό στη μεθοριακή ζώνη του Εβρου, καθώς και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, λαμβάνουν διαστάσεις χιονοστιβάδας, και ας μην παραλείπουμε και το γεγονός ότι βρισκόμαστε μπροστά σε επερχόμενα ακραία γεγονότα στην ουκρανο-ρωσική συνοριακή περιοχή (και όχι μόνο). Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι δεν πρέπει να εστιάζουμε, εκτιμούμε και αναλύουμε τις εξελίξεις μόνο από τη νομική τους διάσταση. Ασφαλώς, το Διεθνές Δίκαιο μας παρέχει «ορισμένα βέλη στη φαρέτρα μας», αλλά δεν μπορεί εύκολα να επιβληθεί. Θα πρέπει να αναλύουμε τα ζητήματα πολιτικά, γεωστρατηγικά, επιχειρησιακά και υβριδικά… Και να έχουμε -όπως πάντα το τονίζω- πολύ καλές και αξιόπιστες πηγές πληροφοριών από «πολύ βαθιά λαρύγγια», που είναι ένας τομέας που υστερούμε…
1 Την περίπτωση των συνεχών προκλήσεων των Τούρκων εστιάζοντας στο καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου από πλευράς μας δεν την εκλάβαμε σοβαρά εδώ και καιρό, με αποτέλεσμα να επικεντρωνόμαστε στα γνωστά περί σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου ως και των Συμφωνιών της Λωζάννης και του Παρισιού. Αυτά είναι γνωστά, και οι Τούρκοι -αφού έλαβαν υπόψη και μελέτησαν κάποιες άλλες γεωγραφικές περιπτώσεις περί αποστρατικοποίησης περιοχών (ανά τον πλανήτη)- προχώρησαν σε ύπουλες επιστολές στα Ηνωμένα Εθνη και σε αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους, ενώ βάσει πληροφοριών μου, μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού, ετοιμάζουν διαδοχικές προκλήσεις… Δεν φθάνει μόνο η αναφορά μας στο ισχύον νομικό καθεστώς, όπως δεν φθάνει μόνο η Αλεξανδρούπολη στο θέμα του ΝΑΤΟ απέναντι στην κρίση Κιέβου-Μόσχας. Η Αγκυρα προτίθεται να περάσει τις μονομερείς και απαράδεκτες διεκδικήσεις προσεχώς σε διάφορα «τραπέζια διεθνών επαφών». Η Ελλάδα θα πρέπει να προσέξει ορισμένα διεθνή FORA στα οποία οι Τούρκοι θα θέσουν ζητήματα, και μάλιστα, σε μια χρονική στιγμή που υπάρχει -άσχετα αν δεν είναι έντονα ορατή- νέα σύγκλιση στις σχέσεις τους με τους Αμερικανούς.
2 Το τελευταίο τρίμηνο έχουν συντριπτικά μειωθεί οι εμφανίσεις και παρεμβάσεις του γνωστού γερουσιαστή και προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ -έχει κάνει μόνο δύο αναφορές-, αποφεύγοντας να ενισχύσει περαιτέρω τις γνωστές θέσεις του, ενώ έχει κυριολεκτικά κυριαρχήσει ο ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν, και η ομάδα των ισχυρότατων συμβούλων του, π.χ., της υφυπουργού Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, και του ειδικού συμβούλου του περί τα ενεργειακά, Αμος Χόκσταϊν. Εχουμε ουσιαστικά το τέλος του ΕASTMED, την ενεργό αποφυγή ρητορικών αμερικανικών θέσεων για τις προκλήσεις Τσαβούσογλου ως και των παραβιάσεων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών κ.λπ., ενώ ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ ενισχύει τις κοινές πλέον και συγκλίνουσες θέσεις με την Αγκυρα που έχουν εμφανιστεί στη Λιβύη, στην Αιθιοπία, στο Αφγανιστάν (αεροδρόμιο) ως και στην Ουκρανία. Επιπλέον, μέσα στο τελευταίο τρίμηνο έχουν λάβει χώρα ελάχιστες αναφορές στα ζητήματα των Κούρδων στη Βόρεια Συρία, αλλά και στο θέμα του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, που κακώς προμηθεύτηκε η Τουρκία από τη Ρωσία.
3 Το θέμα των πτήσεων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών/αεροχημάτων συνδέεται πολύ με τις πτήσεις τους πάνω από συγκεκριμένες νησίδες-βραχονησίδες, όπως, π.χ., στη νησίδα Παναγιά κοντά στη Χίο, στη βραχονησίδα Αστακίδα κοντά στην Κάσο, στην Κανδηλούσα της Νισύρου, στις δίδυμες βραχονησίδες Ανθρωποφάγοι κοντά σε Φαρμακονήσι/Ικαρία ή στη Ζουράφα κοντά στη Σαμοθράκη. Η Ελλάδα -παρότι έχει σε πανεπιστήμια και πολυτεχνεία επιτελέσει κάποια τεχνικά θετική ανάπτυξη- απέχει πολύ από την εντυπωσιακή πρόοδο της Αγκυρας στον συγκεκριμένο χώρο των DRONES. Είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουμε σε συμφωνίες EXPRESS με ξένες εταιρίες παραγωγής, δοκιμών και μετεξελίξεων σε ANTI-DRONES τεχνολογίες (Καναδάς, Ισραήλ, Νότια Αφρική κ.ά.), καθώς και να μελετήσουμε σε βάθος LESSONS LEARNED από επιχειρήσεις των UAVs σε Ουκρανία, Δυτική Λιβύη, Ισραήλ, Χούθις/Ιράν, Αφρικανικό Κέρας κ.ά.
4 Τέλος, η χώρα μας δέχεται μια σειρά προκλήσεων και υποσυμβατικών ενεργειών της Τουρκίας σε ζητήματα ανθρωπιστικού-υβριδικού επιπέδου. Και κυρίως στο θέμα του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Η Τουρκία έχει οπλοποιήσει τα μεταναστευτικά ρεύματα ως και διδαχθεί πολλά από τις διαχρονικές κρίσεις του Αφγανιστάν, του Πακιστάν, των αφρικανικών υποπεριφερειακών ζωνών κ.ά. Εδώ χρειάζεται προσοχή στην ανάλυση των προσώπων και των όποιων «βιογραφικών» των μεταναστών ή προσφύγων. Τα παρακλάδια του ISIS και της Αλ Κάιντα είναι ενεργά. Η εκτέλεση του δεύτερου (επίσημα) αρχηγού του ISIS από τους Αμερικανούς ήταν άλλη μία μεγάλη επιτυχία κατά της διεθνούς τρομοκρατίας, αλλά τα παρακλάδια είναι ανεξέλεγκτα και έχουν ισχυροποιηθεί πολύ στην Αφρική (δυτική, νοτιανατολική, ανατολική). Ως εκ τούτου και επειδή η Γαλλία χάνει τον πόλεμο στο Σαχέλ, οπότε είναι καλό να προσέξουμε τα επόμενα βήματά μας…
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr