Σε χθεσινή (13/12) του ομιλία στην τουρκική Εθνοσυνέλευση στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό της νέας χρονιάς, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησε για την εξωτερική πολιτική που ασκεί η γειτονική χώρα. Για τις σχέσεις με την Ελλάδα και την κατάσταση στην Aνατολική Μεσόγειο, μεταξύ άλλων, είπε:
«Φέτος, η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπάθησαν να στείλουν ερευνητικά πλοία με σημαία τρίτων χωρών στην υφαλοκρηπίδα μας 6 φορές. Τους αποτρέψαμε σε κάθε περίπτωση με τις πρωτοβουλίες μας προς τις αρμόδιες χώρες και την παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων μας στο πεδίο. Όπως έχουμε πει και πριν, είτε για το τραπέζι της διαπραγμάτευσης, είτε για το πεδίο της μάχης, είμαστε έτοιμοι για όλα».
Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, ο Τσαβούσογλου μίλησε για αναγνώριση του ψευδοκράτους. «Συνεχίζουμε αποφασιστικά την τολμηρή πολιτική μας στο Κυπριακό. Η λύση μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την αναγνώριση της ύπαρξης της ‘ΤΔΒΚ’ και των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων. Δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνουμε δοκιμασμένες φόρμουλες και να κάνουμε μάταιες προσπάθειες. Για να ξεκινήσει μια νέα διαπραγμάτευση, πρέπει πρώτα να αναγνωριστεί η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του τουρκοκυπριακού λαού».
Σχετικά με τις εργασίες των Exxon Mobil και Qatar Petroleum στο Τεμάχιο 5, ο Τσαβούσογλου τόνισε πως «ανεξάρτητα από το ποιοι είναι, δεν μπορούν να εισέλθουν στην υφαλοκρηπίδα μας χωρίς την άδειά μας. Ως εκ τούτου, σε αυτή τη συμφωνία για το Τεμάχιο 5, και οι δύο χώρες – οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Κατάρ – έχουν εγγυηθεί ότι δεν θα εισέλθουν στην υφαλοκρηπίδα μας», είπε, προσθέτοντας ότι οι εταιρείες θα παραμείνουν νότια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.
Για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε., ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε: «Έχουμε την πολιτική βούληση να προωθήσουμε τις σχέσεις μας με την ΕΕ στη βάση μιας προοπτικής πλήρους ένταξης με θετική ατζέντα. Δυστυχώς, λόγω των εμποδίων που προβάλλουν ορισμένα κράτη-μέλη, η ΕΕ δεν μπορεί να επιδείξει αντίστοιχη βούληση. Ωστόσο, το 2021, υπήρξαν 3 νέοι διάλογοι υψηλού επιπέδου στους τομείς του κλίματος, της μετανάστευσης, της ασφάλειας και της υγείας. Δημιουργήσαμε τον μηχανισμό και πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση».
Για τη Γαλλία, με την οποία οι σχέσεις της Τουρκίας παραμένουν τεταμένες ειδικά μετά την υπογραφή της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας, υπογράμμισε πως ξεκίνησε ξανά ο διάλογος υψηλού επιπέδου. Για τη Γερμανία, ο Τσαβούσογλου είπε πως περιμένει «το ίδιο πνεύμα συνεργασίας και με τη νεοσυσταθείσα κυβέρνηση».
Όσον αφορά το ΝΑΤΟ, είπε ότι «προσπαθεί να προσαρμοστεί στο μέλλον και εμείς, ως Τουρκία, συμβάλλουμε σημαντικά στην προετοιμασία της νέας στρατηγικής προσέγγισης του ΝΑΤΟ».
Για τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ, τόνισε: «Αφενός θα καταβάλουμε προσπάθειες για να λύσουμε τα προβλήματα μας με τις ΗΠΑ και, από την άλλη, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη βελτίωση της συνεργασίας μας σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του στόχου να επιτύχουμε όγκο εμπορικών συναλλαγών ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Κατά τη συνάντηση του Προέδρου μας με τον Μπάιντεν, αποφασίστηκε η δημιουργία ενός στρατηγικού μηχανισμού διαλόγου. Θα συζητήσουμε τις λεπτομέρειες αυτού του θέματος μαζί με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μπλίνκεν».
Όσον αφορά την Αρμενία και τον πόλεμο στο Ναγκόρνο-Καραμπάγκ, όπου η Τουρκία υποστηρίζει το Αζερμπαιτζάν, είπε: «Θα διορίσουμε αμοιβαίους εκπροσώπους στο πλαίσιο των βημάτων εξομάλυνσης με την Αρμενία. Θα ξεκινήσουμε πτήσεις τσάρτερ προς το Ερεβάν. Θα ενεργούμε μαζί με το Αζερμπαϊτζάν σε κάθε βήμα».
Για τη Λιβύη, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε: «Συνεχίζουμε να είμαστε το κλειδί για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Λιβύη. Είμαστε σε επαφή με όλα τα κόμματα πριν από τις εκλογές. Αύριο, (σήμερα) μια μικτή κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία θα έρθει στη χώρα μας υπό την προεδρία του Αντιπροέδρου της Λιβυκής Βουλής».
Σε ό,τι αφορά το Αφγανιστάν, δήλωσε πως η Τουρκία θα παρευρεθεί «στην έκτακτη συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) για το Αφγανιστάν την επόμενη εβδομάδα στο Πακιστάν. Η πυκνή διπλωματική μας κινητικότητα συνεχίζεται στα θέματα του Ιράν, του Ιράκ, της Υεμένης, του Λιβάνου, της Αιθιοπίας, του Σουδάν και της Σομαλίας».
Τέλος, σχετικά με τις τουρκικές επενδύσεις στον αναπτυσσόμενο κόσμο και δη στην Αφρική, είπε: «Συνεχίζουμε να κάνουμε σημαντικά βήματα στις σχέσεις μας με την Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική. Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή στις σχέσεις μας με την Αφρική με την Τρίτη Σύνοδο Κορυφής Σύμπραξης Τουρκίας-Αφρικής, την οποία θα φιλοξενήσουμε το επόμενο Σαββατοκύριακο, με οικοδεσπότη τον Πρόεδρό μας. Θα γίνει και σύσκεψη υπουργών Υγείας και Γεωργίας Έρχονται 20 αρχηγοί και 80 υπουργοί».
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Πέθανε ο Γιώργος Τράγκας – Νοσηλευόταν με κορονοϊό
- Συντάξεις: Τα τελικά ποσά επιστροφών για επικουρικές, Δώρα [πίνακες]
- Κορονοϊός: Ποιες οι αλλαγές-ασπίδα στη μετάλλαξη που είναι στο τραπέζι
- Νίκος Ανδρουλάκης: Oλοι οι άνθρωποι του νέου προέδρου
- Έχουν… πέραση, ξανά, τα στεγαστικά δάνεια [πίνακες]
- Στάθης Παναγιωτόπουλος: Τέλος από τους «Ράδιο Αρβύλα» – Τον κατήγγειλαν για «εκδικητικό πορνό», η εισαγωγή του Κανάκη
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr