Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Την ίδια στιγμή αν και δεν διαφαίνονται κάποιες υπολογίσιμες και δυναμικές αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα απέναντι στον νέο γύρο προκλήσεων της Αγκυρας (το αντιλαμβάνεται κάποιος από τα όσα μέχρι σήμερα έχει αναφέρει ο Νίκος Αναστασιάδης), ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης στις Βρυξέλλες έχει ενημερώσει τους ομολόγους του της Ε.Ε., ως και τους επικεφαλής της διπλωματίας της Ρωσίας και της Μ. Βρετανίας, αλλά και τον Ινδό υπουργό Εξωτερικών, που τον άλλο μήνα θα προεδρεύει του ΣΑ/ΟΗΕ.
Αύριο θα συνέλθει στη Λευκωσία υπό τον Νίκο Αναστασιάδη το Εθνικό Συμβούλιο και σύμφωνα με πληροφορίες το «παρών» θα δώσει και ο δήμαρχος Αμμόχωστου Σίμος Ιωάννου, για να διαπιστωθεί σε ποια φάση βρίσκονται τα προσφυγικά σωματεία από την Αμμόχωστο και πώς σκέφτονται να αντιδράσουν (γιατί υπάρχουν μεταξύ τους διαφωνίες σχετικά με τα όσα έχουν ακουστεί από πλευράς Ερντογάν και του κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ). Σημειώνεται ότι η νέα επίσκεψη Ερντογάν στα Κατεχόμενα της Κύπρου έρχεται λίγες μόνο ημέρες μετά τη δημοσίευση της τελευταίας εξαμηνιαίας Εκθεσης Πεπραγμένων για το Κυπριακό, από τον Πορτογάλο γ.γ./ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, που δεν έχει ικανοποιήσει σε πολλά σημεία τη Λευκωσία.
Στα Βαρώσια οι κατοχικές δυνάμεις ετοιμάζουν εκδηλώσεις, εγκαίνια έργων, ενώ λαμβάνουν χώρα έλεγχοι για περιπτώσεις Τουρκοκυπρίων που διαχρονικά έχουν ταχθεί κατά των ερντογανικών σχεδίων (π.χ. για άτομα που προέρχονται από το περιβάλλον του πρώην Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί).
Ο ναύαρχος
Στο μεταξύ, μετά τις τελευταίες εμπρηστικές δηλώσεις εφ’ όλης της ύλης του Τούρκου υπουργού Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο γνωστός μας ως «εκ των εισηγητών του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας», ως και «πατέρας του παράτυπου τουρκο-λιβυκού μνημονίου του Νοεμβρίου του 2019», ναύαρχος ε.α. Τσιχάντ Γιαϊγτζί με προκλητικό και θρασύτατο τρόπο επέκρινε τη χώρα μας, ότι το μόνο που κάνει είναι να συκοφαντεί(!) την Τουρκία και ότι πρέπει να διακοπεί ο διάλογος σε όλα τα πλαίσια και επίπεδα. Αποκαλεί για άλλη μία φορά το Αιγαίο ως «Θάλασσα Νήσων» και καταλήγει υποστηρίζοντας απειλητικά ότι η χώρα μας για τη συμπεριφορά της «θα τύχει της κατάλληλης απάντησης!».
Ο Γιαϊγτζί, που μετά την παραίτησή του προ ενάμιση χρόνου είναι επικεφαλής του Κέντρου Ναυτικών και Στρατηγικών Σπουδών του ιδιωτικού Πανεπιστημίου Μπαχτσεσεχίρ στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με πληροφορίες του υπογράφοντα ετοιμάζει προς το τέλος του φθινοπώρου διεθνές ναυτικό συμπόσιο σε συνεργασία με διάφορες «δεξαμενές σκέψης» από κράτη της Ευρώπης, της Ευρασίας και της Μέσης Ανατολής.
Το Πακιστάν ετοιμάζεται να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος
Οι σχέσεις της Αγκυρας με το Ισλαμαμπάντ είναι γνωστές και πάρα πολύ στενές επί δεκαετίες σε όλους τους επιμέρους τομείς, μεταξύ των οποίων στο στρατιωτικό, στο πυρηνικό, αλλά και σε περιφερειακά ζητήματα (π.χ. Κασμίρ-Αφγανιστάν κ.ά.).
Επιμένει ο Φιντάν: «Το θέμα δεν είναι μόνο το Αιγαίο, αλλά και η στρατιωτικοποίηση των νησιών»
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η πακιστανική πρεσβεία στην Αγκυρα σε σχετικό tweet αναφέρει ότι ανώτατη προξενική αντιπροσωπεία βρίσκεται από προχθές ως και σήμερα στα Κατεχόμενα της Κύπρου (την αποκαλεί ως Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου) και ειδικότερα σε Λευκωσία και Κερύνεια,όπου έχει επαφές με τοπικές αρχές και εξετάζει μεταναστευτικά και άλλα θέματα.
Η επίσκεψη λαμβάνει χώρα λίγα μόλις 24ωρα πριν από την άφιξη του Ερντογάν στην κατεχόμενη Κύπρο για τους εορτασμούς της 47ης επετείου από τις αττιλικές επιδρομές το 1974 στο νησί. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι πλησιάζει όλο και πιο πολύ η ώρα που το Ισλαμαμπάντ θα προχωρήσει επίσημα στην αναγνώριση ως ανεξάρτητης «οντότητας» των Κατεχόμενων, ενώ σε πάρα πολλά διμερή επίπεδα (πολιτικό-οικονομικό-εμπορικό-στρατιωτικό κ.λπ.) υπάρχει ταύτιση θέσεων. Πέραν της Αγκυρας, διαδοχικές πακιστανικές κυβερνήσεις πρωτοστατούν κάθε χρόνο στις συνόδους για την προώθηση της λεγόμενης «ΤΔΒΚ» στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης.
Προ ημερών ο αρχηγός των χερσαίων δυνάμεων της Τουρκίας, στρατηγός Ουμίτ Ντουμτάρ ήταν στο Ισλαμαμπάντ και έτυχε θερμής υποδοχής, ως και πλειάδας τιμητικών διακρίσεων από τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του Πακιστάν.
Ορισμένα κράτη (Λιβύη-Αζερμπαϊτζάν- Μπανγκλαντές και Γκάμπια) που συνδέονται στενά με την Αγκυρα βρίσκονται κοντά στην αναγνώριση του κατοχικού μορφώματος. Τέλος, στο Ναϊρόμπι της Κένυας -εν όψει της συμπλήρωσης πέντε χρόνων από την απόπειρα του γκιουλενικού πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν- έγιναν εκδηλώσεις υπέρ της Αγκυρας και του κλεισίματος όλων των γκιουλενικών σχολείων/FETO και υπέρ του οργανισμού MARIF που διάκειται θετικά στον Τούρκο πρόεδρο.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Covid Free GR: Η εφαρμογή στα κινητά για να μπαίνουμε σε κλειστούς χώρους – Πώς θα λειτουργεί
- Τι θα ισχύσει σε εστίαση και διασκέδαση από 16 Ιουλίου – Όλα τα μέτρα
- Μύκονος: Δολοφόνησαν 27χρονο – Άγρια συμπλοκή για οικονομικές διαφορές
- Φαλάσαρνα: Λιώνουν από αγωνία οι γονείς του 16χρονου Νικόλα – «Περιμένουμε ένα σημάδι»
- Κορονοϊός: «Βόμβα» από τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ – «Περιμένουμε 3.000 κρούσματα την Τρίτη»
- Κορονοϊός: «Βόμβα» Παυλάκη – «Ένας μπορεί να κολλήσει 100 σε κορονοπάρτι»
- Ολυμπιακός – Γαλατάσαραϊ: «Πόλεμος» δηλώσεων από Τερίμ και Τσαβούσογλου – «Δεν είμαστε φίλοι»
- Βάσεις 2021: Ο χάρτης ανά πεδίο – Πού πέφτουν και πού ανεβαίνουν οι βάσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter