Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος
Και αυτό για την έξοδο του ωκεανογραφικού/υδρογραφικού πλοίου «Τσεσμέ», το οποίο -βάσει της παράτυπης Navtex/0122/21 του υδρογραφικού σταθμού της Σμύρνης, πρόκειται να κατευθυνθεί για έρευνες στο Κεντρικό Αιγαίο και συγκεκριμένα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λήμνου, Αγίου Ευστρατίου, Σκύρου και Αλοννήσου. Η τουρκική Navtex είναι διάρκειας δεκατριών ημερών (μέχρι τα μεσάνυχτα της 2ας Μαρτίου) και με τη νέα ενέργειά της η Αγκυρα αποδεικνύει έμπρακτα ότι δεν αποδέχεται το δυνητικό δικαίωμα της χώρας μας -βάσει του Δικαίου της Θάλασσας- για εύρος χωρικών υδάτων μέχρι τα 12 ν.μ.
Η συγκεκριμένη κίνηση της Αγκυρας λαμβάνει χώρα εντός του χρονικού πλαισίου των διερευνητικών συνομιλιών – αφού μέχρι σήμερα η Τουρκία δεν έχει δώσει την απάντησή της για το πότε θα διεξαχθεί ο 62ος γύρος στην Αθήνα. Το πλοίο «Τσεσμέ» το παρέλαβε η Τουρκία από τους Αμερικανούς το 1999, ενώ δεν είναι υψηλών τεχνολογικών και άλλων προδιαγραφών, όπως τα «Ορούτς Ρέις» και «Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά» που ενεργούν τα τελευταία χρόνια στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ρότα με συμβολισμούς
Το πλήρωμα του πλοίου είναι 37 άτομα. Το υδρογραφικό απέπλευσε από τη βάση του στην Κωνσταντινούπολη και διέρχεται μέσα από τα Στενά με κατεύθυνση την ανωτέρω περιοχή. Ο χώρος των ερευνών είναι πολύ σημαντικός αφού τέμνει το νησί του Αγίου Ευστρατίου ο 25ος γεωγραφικός μεσημβρινός, τον οποίο οι Τούρκοι θεωρούν ως τη νοητή γεωγραφική γραμμή που χωρίζει το Αιγαίο στα δύο και που προκλητικά θέτουν ότι ανατολικά του μεσημβρινού έχουν το δικαίωμα να κάνουν έρευνα και διάσωση (SAR).
Ο 25ος μεσημβρινός κατέρχεται από ανατολικά της Ξάνθης πάνω από τον κόλπο του Πόρτο Λάγος, ανατολικά της Θάσου, ελάχιστα δυτικά της Μύρινας της Λήμνου, διχοτομεί τον Αγιο Ευστράτιο, περνάει πάνω από τις βραχονησίδες Καλόγεροι (Κεντρικό Αιγαίο) και συνεχίζει «γλείφοντας» την Ανδρο και την Ερμούπολη της Σύρου κατευθυνόμενος προς τον Νομό Ηρακλείου. Την όλη δραστηριότητα του τουρκικού υδρογραφικού παρακολουθεί το Πολεμικό μας Ναυτικό, ως και παράκτιοι σταθμοί.
Απαράδεκτη στάση από Ιταλία
Στο ίδιο μήκος κύματος με την τελευταία κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε είναι αναφορικά με την Τουρκία και την προκλητικότητα της Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο η νέα πολυκομματική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι. Στη χθεσινή ομιλία του ο νέος πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να κάνει επιλεκτική αναφορά στα όσα λαμβάνουν χώρα στη Μεσόγειο και στην Τουρκία.
Επιμένει ο Φιντάν: «Το θέμα δεν είναι μόνο το Αιγαίο, αλλά και η στρατιωτικοποίηση των νησιών»
Αρχικά τόνισε την αξία της συνεργασίας με τις ευρωπαϊκές μεσογειακές χώρες, την Ισπανία, την Ελλάδα, τη Μάλτα, την Κύπρο, που συνδέονται με την ίδια «μεσογειακή ευαισθησία» και τα κοινά προβλήματα που αφορούν τη μετανάστευση και το περιβάλλον. Αλλά δεν παρέβλεψε και άμεσα υπογράμμισε ότι «θα συνεχίσουμε επίσης να εργαζόμαστε για έναν πιο ενάρετο διάλογο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Τουρκίας, εταίρου και σημαντικού συμμάχου στο ΝΑΤΟ».
Αίσθηση προκάλεσε ότι ενώ αναφέρθηκε στον ευρωτουρκικό διάλογο και τη συμμαχική διάσταση της Αγκυρας στην Ατλαντική Συμμαχία, παρέβλεψε όλα τα προβλήματα και τις συνεχείς προκλήσεις της Αγκυρας, η οποία αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιπλέον, η θέση Ντράγκι αποτελεί συνέχεια προηγούμενων κινήσεων της Ιταλίας για καθολική αναβάθμιση των σχέσεων με την Τουρκία, την πραγματοποίηση κοινών διακλαδικών ασκήσεων, ως και πολύπλευρη συνεργασία με σύγκλιση θέσεων στη Λιβύη και σε διμερή εξοπλιστικά προγράμματα.
Νατοϊκή Σύνοδος
Η πρώτη για το 2021 Σύνοδος των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ (μέσω τηλεδιάσκεψης) έκλεισε χθες τις εργασίες της με αναφορές στην ανανέωση και αναβάθμιση του STRATEGIC CΟNCEPT-2012 της Συμμαχίας, την περαιτέρω ανάλυση των ιδεών Στόλτενμπεργκ για το ΝΑΤΟ 2030, την παρακολούθηση των κινήσεων της Μόσχας και του Πεκίνου, καθώς και την περαιτέρω ετοιμότητα της Συμμαχίας σε Βαλτική και Μαύρη Θάλασσα. Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ στη συνέντευξή του αμέσως μετά το τέλος των εργασιών αναφέρθηκε στις κλιματικές αλλαγές και στις επιπτώσεις τους στο ΝΑΤΟ, στη διαλειτουργικότητα των ενδοσυμμαχικών επαφών, στην εκμετάλλευση και χρήση έξυπνων τεχνολογιών, στο ρόλο των drones, ενώ σφοδρότατα καταδίκασε τη φονική επίθεση στο Ερμπίλ του Ιρακινού Κουρδιστάν (έχασε τη ζωή του ένας Αμερικανός), ως και την εν ψυχρώ εκτέλεση 13 Τούρκων πολιτών σε σπηλιά από Κούρδους τρομοκράτες στην περιοχή Γκάρα του Βορείου Κουρδιστάν. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι η χώρα που έχει πληγεί πιο πολύ από όλες από την τρομοκρατία.
Ερωτηθείς για τους ρωσικούς S-400 στην Τουρκία από τον γνωστό ιστότοπο Breaking Defense, είπε ότι δεν συζητήθηκε σαν θέμα, ότι ασφαλώς η προμήθεια και η δοκιμή του τον έχει προβληματίσει, ενώ έχει επισημάνει πολλές φορές στην Αγκυρα ότι θα έπρεπε να στραφεί στο αμερικανικό σύστημα Patriot-3 ή στο γαλλο-ιταλικό SAMP-T.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Aκολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr