Με βάση τα τελευταία δεδομένα, ανησυχία υπάρχει για την πρόληψη που υπάρχει από το Κράτος για τα Άτομα με Αναπηρία σε περίπτωση που σημειωθούν ακόμη πιο έντονες σεισμικές δονήσεις.
Μέσω του EleftherosTypos.gr η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία καλεί το αρμόδιο Υπουργείο, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τους Δήμους και την Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Νοτίου Αιγαίου, να υπάρξει άμεση υποστήριξη και προστασία των Ατόμων με Αναπηρία, με χρόνιες και σπάνιες παθήσεις, αλλά και ηλικιωμένους μαζί με τις οικογένειές τους, οι οποίοι μένουν σε Σαντορίνη, ίο, Ανάφη και Αμοργό.
«Στόχος μας είναι να αυξήσουμε την ορατότητα του θέματος. Τα άτομα με αναπηρία, με σπάνιες και χρόνιες παθήσεις και οι ηλικιωμένοι έχουν ανάγκη για ειδική φροντίδα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και επειδή παρακολουθούμε με έντονο ενδιαφέρον την κατάσταση με τους σεισμούς στα νησιά των Κυκλάδων. Οπότε, αφού υπάρχει οργάνωση για όλο τον πληθυσμό, πρέπει να γίνει το ίδιο και ακόμη περισσότερο και γι’ αυτό τον μικρότερο πληθυσμό, ο οποίος είναι και πιο ευάλωτος» τόνισε στο EleftherosTypos.gr ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.με.Α., Γιάννης Βαρδακαστάνης.
Η Συνομοσπονδία ζητάει από τους αρμόδιους φορείς τα συγκεκριμένα άτομα να παραμείνουν είτε στις εστίες τους είτε να αποφασίσουν να φύγουν από τα νησιά για ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Επίσης, αιτείται να ενημερωθεί για τα σημεία συγκέντρωσης πληθυσμού και για το εάν υπάρχει σχέδιο σε περίπτωση οργανωμένης απομάκρυνσης.
Σύμφωνα με τα όσα σημειώνει στο EleftherosTypos.gr o Γιάννης Βαρδακαστάνης η συγκεκριμένη ομάδα ατόμων αγωνία για τις επόμενες ώρες, διότι δεν υπάρχει ενημέρωση για την ύπαρξη προληπτικών μέτρων μέχρι στιγμής. «Αυτά τα άτομα μας μεταφέρουν την αγωνία τους. Δεν μας έχει γίνει γνωστό εάν έχουν παρθεί ή δεν έχουν παρθεί μέτρα για τη συγκεκριμένη ομάδα ατόμων, σε περίπτωση ακραίων φαινομένων. Δεν είμαστε πολύ «προχωρημένοι» σε τέτοιου είδους καταστάσεις και ιδίως όταν μιλάμε για τέτοια άτομα , οπότε θέλουμε εξαρχής αναδείξουμε αυτή την ανάγκη για άμεση πρόληψη».
Ακόμη, ίδια αντιμετώπιση και πρόληψη υπενθυμίζεται ότι πρέπει να λάβει χώρα και για εκείνους που βρίσκονται σε ξενοδοχεία, δομές και νοσοκομεία των νησιών που πλήττονται από τις σεισμικές δονήσεις, αλλά και μέριμνα για την πρόσβαση σε φάρμακα, αλλά και στις διακοπές ρεύματος ή νερού.
Κρήτη: Ζητούν εξαίρεση του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου και των βρώσιμων ελιών από επικείμενους δασμούς των ΗΠΑ
Τέλος, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία «κρούει» τον κώδωνα του κινδύνου μέσω του EleftherosTypos.gr και προσθέτει ότι «έχουμε υποχρέωση εφόσον υπάρξει ανάγκη να φροντίσουμε να μην μείνει κανείς απ’ έξω, από τα άτομα που εκπροσωπούμε ως Συνομοσπονδία».
Τα νέα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για τους πολίτες
Οι δεκάδες σεισμικές δονήσεις μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού ανάγκασαν σε εκ νέου έκτακτη συνεδρίαση τη Μόνιμη Eπιστημονική Eπιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ, προκειμένου να επανεκτιμήσουν την σεισμική δραστηριότητα.
Τα μέτρα που αρχικά πρότειναν οι επιστήμονες το Σάββατο (1/2) ήταν οι πολίτες να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους, να αποφεύγουν την πρόσβαση και την παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου και Παλαιού Λιμένα Φηρών και σήμερα να μείνουν κλειστά τα σχολεία.
Χθες (2/2), ωστόσο, ζητήθηκε μεταξύ άλλων να προχωρήσουν και στο άδειασμα των πισινών. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Σαντορίνη έχει σπεύσει, ήδη, κλιμάκιο της ΕΜΑΚ με διασωστικό σκύλο, χειριστές drones αλλά και εναέριοι διασώστες.
Αναλυτικά παρακάτω τα μέτρα:
- να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων
- να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια
- να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
- να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).
- να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα
- να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης
Επίσης, τα σχολεία παρέμειναν κλειστά σήμερα, Δευτέρα (3/2) σε Θήρα, Ανάφη, Ιο και Αμοργό.
Να σημειωθεί ότι με την ολοκλήρωση και της δεύτερης συνεδρίασης, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των επιτροπών ότι η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει σε ύφεση, η σεισμική ακολουθία εξακολουθεί να είναι αυξημένη το τελευταίο 48ωρο με περισσότερους από 200 σεισμούς στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού και ότι η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα.
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής (2/2), στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του υπουργού, Βασίλη Κικίλια, του υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και εκπροσώπων της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.
Ειδήσεις σήμερα
Σαντορίνη: Βίντεο από τη στιγμή της κατολίσθησης λόγω των σεισμών