Όπως εξηγεί ο Β. Καραστάθης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από την 1η Φεβρουαρίου έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 240 σεισμοί με μέγεθος μεγαλύτερο του 3 στην κλίμακα Ρίχτερ, ενώ κατά το ίδιο διάστημα οι σεισμοί με μέγεθος άνω του 4 έφτασαν τους 39.
«Είναι ένα ασυνήθιστο πλήθος τέτοιων σεισμών σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Η ακολουθία δεν έχει ακόμα τα χαρακτηριστικά που θα μας επέτρεπαν να είμαστε καθησυχαστικοί», αναφέρει.
Τέλος, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών επισημαίνει ότι αύριο το πρωί η στατιστική εκτίμηση θα βοηθηθεί αρκετά και από τους νέους σταθμούς σε Ανάφη και Αμοργό, που θα στέλνουν το σήμα τους από τις επόμενες ώρες.
Σεισμοί στις Κυκλάδες: Ποια η τελευταία εκτίμηση των επιστημόνων – Παραμένουν κλειστά τα σχολεία μέχρι την Παρασκευή σε Σαντορίνη, Ίο, Ανάφη και Αμοργό
Ολοκληρώθηκε μετά από δύο ώρες η συνεδρίαση της επιτροπή εκτίμηση σεισμικού κινδύνου Σύσκεψη, αναφορικά με τη δραστηριότητα που παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Οι αποφάσεις των επιστημόνων ήταν ομόφωνες και συγκεκριμένα συμφώνησαν στο ότι:
1. Δεν θα δούμε στη Σαντορίνη εικόνες που παραπέμπουν στον σεισμός του 1956. Ελάχιστες πιθανότητες να δούμε σεισμό των 6 ρίχτερ
2. Υπάρχει μία μικρή πιθανότητα για τσουνάμι αλλά όχι σε υπερβολικό μέγεθος
3. Οι σεισμοί δεν έχουν καμία σχέση με την ήπια δραστηριότητα του ηφαιστείου
4. Το φαινόμενο θα διαρκέσει μέρες ίσως και εβδομάδες αλλά είναι διαχειρίσιμο και δεν πρέπει να υπάρχει πανικός αλλά εγρήγορση
Από εκεί και πέρα παρατείνονται με απόφαση της Επιτροπής Σεισμολόγων τα προληπτικά μέτρα στα νησιά που δοκιμάζονται από τις συνεχιζόμενες σεισμικές δονήσεις την ώρα που κάτοικοι και επισκέπτες προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη Σαντορίνη με κάθε μέσο. Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι την Παρασκευή ενώ την Τετάρτη (5/2) θα υπάρξει νέα σύσκεψη της Επιτροπής για να εκτιμηθεί εκ νέου η κατάσταση.
Συγκεκριμένα όπως ανακοινώθηκε:
Λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας συγκάλεσε εκ νέου σήμερα το μεσημέρι κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ).
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια, του Υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, του ΓΓ. Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και εκπροσώπων της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.
Μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι:
1. Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει στα ίδια χαμηλά επίπεδα με τις προηγούμενες μέρες.
2. Η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου μεταξύ Θήρας και Αμοργού είναι ιδιαίτερα αυξημένη, με 200 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου με μέγεθος άνω του 3.0 (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος 4.9).
3. Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα.
4. Οι Επιτροπές προτείνουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:
α. Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά έως και την Παρασκευή 07/02/2025 σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό.
β. Οι πολίτες θα πρέπει:
– να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.
– να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
– να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
– να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κλπ) και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).
– να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.
– να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.
Οι Επιτροπές θα συνεδριάσουν εκ νέου την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου στις 08:00.
Σε ότι αφορά στην ενημέρωση των πολιτών σε θέματα αντισεισμικής προστασίας, περισσότερα στοιχεία μπορούν να αναζητηθούν στους δικτυακούς τόπους του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας ( www.oasp.gr ) και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gov.gr).
Κικίλιας: Προληπτικά τα μέτρα για τη Σαντορίνη
Νωρίτερα, από το βήμα της Ολομέλειας, ο Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε στις δράσεις και τα μέτρα που έχουν ληφθεί ως τώρα για τη Σαντορίνη, τα οποία, όπως είπε, είναι προληπτικά.
Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ζήτησε την εμπιστοσύνη όλων προς την αρμόδια επιτροπή που παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου καθημερινά.
«Σε επιχειρησιακό επίπεδο έχουν γίνει αυτές τις μέρες όλα αυτά που πρέπει. Η επιτροπή συνεδριάζει καθημερινά και έχουμε εμπιστοσύνη στους επιστήμονες, οι οποίοι παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς με τις τελευταίες τεχνολογίες τη σεισμική δραστηριότητα και προσπαθούμε να ενημερώσουμε σωστά», είπε ο κ. Κικίλιας.
Απαντώντας σε σχετικό σχόλιο του βουλευτή Γιώργου Ψυχογιού, ο υπουργός τόνισε πως νούμερο ένα στόχος είναι η σωστή ενημέρωση των πολιτών και αναφέρθηκε στο «112» που ήχησε σήμερα και είχε να κάνει με μικρές κατολισθήσεις.
Από την πλευρά του, ο κ. Ψυχογιός, από τον ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε πως η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού είναι επιτακτική. «Το μυαλό μας βρίσκεται στους ανθρώπους του πεδίου. Είμαστε εδώ για να συμβάλουμε, αν χρειαστεί», ανέφερε, συνιστώντας ψυχραιμία στους κατοίκους.
Συνολάκης για Σαντορίνη: Τα τρία σενάρια για τους σεισμούς και ο κίνδυνος για τσουνάμι – Πότε θα σταματήσει το φαινόμενο
Οι εκατοντάδες σεισμοί που έχουν καταγραφεί στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης και των γειτονικών νησιών, έχουν θέσει σε συναγερμό την πολιτεία και τους κατοίκους.
Στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 μίλησε ο Κώστας Συνολάκης, καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πολυτεχνείο Κρήτης και ακαδημαϊκός και εξήγησε τα τρία διαφορετικά ενδεχόμενα που υπάρχουν, όπως αυτά συζητήθηκαν και στην σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό την Κυριακή (02/02). Όπως ανέφερε, ένα από τα σενάρια μπορεί να έχει να κάνει με την ενεργοποίηση του ηφαιστείου στην καλντέρα ή του υποθαλάσσιου ηφαιστείου, βόρεια του νησιού.
«Υπάρχουν τρία διαφορετικά ενδεχόμενα, σενάρια» και εξήγησε: «Ένα ενδεχόμενο είναι να έχει ενεργοποιηθεί ένα ρήγμα, κάτι αντίστοιχο του ρήγματος που προξένησε τον μεγάλο σεισμό του 1956. Δηλαδή μια συνέχεια του ρήγματος. Αυτό ήταν ο σεισμός που έφτασε το 7,5. Αλλά αν γίνει τώρα σεισμός δεν νομίζω ότι κανένας περιμένει να είναι τόσο μεγάλος. Αυτό λοιπόν, είναι το ένα σενάριο. Το άλλο σενάριο είναι να είναι η ενεργοποίηση του ηφαιστείου που είναι μέσα στην καλντέρα του νησιού της Σαντορίνης και το άλλο είναι να ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο που λέγεται Κολούμπο, το οποίο είναι λίγο βόρεια από τη Σαντορίνη, περίπου μεταξύ 5 και 8 χιλιομέτρων από το βόρειο άκρο της Σαντορίνης, πηγαίνοντας δηλαδή κανείς προς την Ίο.Εκεί βρίσκεται το υποθαλάσσιο ηφαίστειο που λέγεται Κολούμπο. Αυτά λοιπόν, είναι τα τρία σενάρια και οι πιθανές επιπτώσεις που θα μπορούσαν να έχουν. Αυτό είναι που εξετάστηκε στην περιοχή».
Ο κ. Συνολάκης ρωτήθηκε και για το αν υπάρχει κίνδυνος για τσουνάμι και απάντησε λέγοντας: «Αυτό που μπορούμε να πούμε ουσιαστικά είναι ότι η Σαντορίνη κάνει μεγάλες εκρήξεις κάθε περίπου 17.000 χρόνια. Η τελευταία μεγάλη έκρηξη ήταν η Μινωική έκρηξη που ήταν πριν από 3.500 χρόνια. Τηρουμένων των αναλογιών, λοιπόν, βρισκόμαστε μακριά.
Η Σαντορίνη κάνει μικρότερες εκρήξεις κάθε περίπου πενήντα χρόνια. Η τελευταία έκρηξη που είχε κάνει ήταν το 1950. Πριν από αυτό ήταν το 1922, οπότε τηρουμένων των αναλογιών, η Σαντορίνη είναι στη τροχιά να κάνει μια μικρότερη έκρηξη, αλλά δεν μπορούμε με σαφήνεια να πούμε πόσο μεγάλη θα είναι. Μάλλον δεν θα είναι κάτι όπως η Μινωική έκρηξη που ήταν πριν από 3.500 χρόνια. Μάλλον θα είναι κάτι πιο ανάλογο με τις εκρήξεις που έχουμε δει, όπως την τελευταία το 1950 ή το 2022 και μετά μου φαίνεται πάλι το ’28».
Συνολάκης: «Δεν πρόκειται να σταματήσει αύριο ή μεθαύριο»
Δεν μπορεί όμως, να βάλει κανείς καμία απολύτως πιθανότητα. Το βασικό πράγμα είναι ότι πρέπει σίγουρα να είμαστε προετοιμασμένοι και γι’ αυτό υπάρχει εγρήγορση του κρατικού μηχανισμού. Είναι τελείως διαφορετική εικόνα από αυτή που ήταν το 2011, όταν και πάλι υπήρχε παροξυσμός της Σαντορίνης. Και τότε είχαμε φτάσει να υπάρχει ένας σεισμός και μάλιστα κάτω από τα Φηρά που έφτασε περίπου το 5 με 5,1 και μετά η δραστηριότητα πήρε πολύ καιρό να σταματήσει. Αυτό που πρέπει όλοι να καταλάβουμε είναι ότι αυτό δεν πρόκειται να σταματήσει αύριο ή μεθαύριο.
Τηρουμένων των αναλογιών λοιπόν, και όπως έγινε την προηγούμενη φορά, δηλαδή το 2011, ο παροξυσμός κράτησε περίπου ένα χρόνο. Αυτό λοιπόν, πρέπει να το σκεφτούμε και να το σκέφτονται και οι κάτοικοι και της Σαντορίνης και των γύρω νησιών ότι αυτό δεν θα τελειώσει. Δεν είναι κάτι που θα τελειώσει άμεσα. Οπότε το προφανές είναι ότι όπως παίρνει η πολιτεία τα μέτρα της και οι κάτοικοι πρέπει να αρχίσουν να παίρνουν τα δικά τους μέτρα, να εξετάσουν τα σπίτια τους, το τι θα κάνουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ώστε να μπορούμε όλοι μαζί σαν κοινωνία να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο, αν φτάσει σε σημείο να δώσει μία έκρηξη ή αν γίνει ένας πολύ μεγαλύτερος σεισμός».
Σαντορίνη: Πόσο ορατός ο κίνδυνος για τσουνάμι
Όσο για το αν ελλοχεύει ο κίνδυνος για ένα τσουνάμι, ο κ. Κώστας Συνολάκης είπε; «Πραγματικά πρέπει να υπάρχει εγρήγορση. Σχετικά με το τσουνάμι του ’56, δεν έφτασε μόνο μέχρι την Καλαμάτα. Έφτασε μέχρι την Κρήτη. Δηλαδή ήταν ενάμιση μέτρο στον κόλπο της Σούδας. Στο Ηράκλειο πλημμύρισε την προκυμαία, έφτασε στον Άγιο Νικόλαο, στο Παλαίκαστρο, στο ανατολικό άκρο της Κρήτης. Ήταν δηλαδή ένα φαινόμενο το οποίο επηρέασε σχεδόν όλα τα νησιά του κεντρικού και νοτίου Αιγαίου. Έφτασε μέχρι τις ακτές της Τουρκίας.
Στη Σύμη, ήταν περίπου 2 μέτρα. Είναι δηλαδή ένα αρκετά μεγάλο κύμα. Αυτό λοιπόν, θα εξαρτηθεί από το μέγεθος του σεισμού αν γίνει και φυσικά από το είδος της έκρηξης, αν θα είναι υποθαλάσσια, αν η έκρηξη θα γίνει μέσα στην καλντέρα της Σαντορίνης, οπότε δεν μπορούμε να ξέρουμε, ούτε μπορεί κανείς να πει πόσο μεγάλο θα είναι, αλλά είναι κάτι το οποίο νομίζω ότι θα μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε ειδικά και μέσω του 112, με έγκαιρη προειδοποίηση ελπίζω, αλλά κυρίως με προετοιμασία των κατοίκων.
Όσοι είναι κοντά στη θάλασσα, αν δουν οποιαδήποτε περίεργη συμπεριφορά της θάλασσας, να αποτραβιέται δηλαδή η παραλία, να απομακρυνθούν πηγαίνοντας στην ενδοχώρα, να ανέβουν στον πρώτο-δεύτερο όροφο μίας κατοικίας, κλπ. Καταλήγοντας, και αναφορικά με το αν ελλοχεύει ο κίνδυνος εκκενώσεων κάποιων νησιών, ο καθηγητής Συνολάκης υπογράμμισε:«Αυτή τη στιγμή δεν νομίζω ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος. Αν αλλάξει κάτι, θα το δούμε αυτό».
Σαντορίνη: Βίντεο από τη στιγμή της κατολίσθησης λόγω των σεισμών
Η Σαντορίνη βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, καθώς η έντονη σεισμική δραστηριότητα που πλήττει τις Κυκλάδες έχει προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους.
Σοκ προκαλεί βίντεο που καταγράφει τη στιγμή μιας κατολίσθησης, η οποία σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας 3 Φεβρουαρίου.
Βρυχάται η γη κάτω από την Σαντορίνη έχουνε ξεκινήσει από τις πρωινές ώρες κατολισθήσεις στην Καλντέρα pic.twitter.com/d47Alroqp1
— Forecast Weather Greece (@ForecastGreece) February 3, 2025
A small rockslide on the cliff face of Santorini.#Greece #Santorini pic.twitter.com/4qVJREN2PU
— Derek Gatopoulos (@dgatopoulos) February 3, 2025
Υπενθυμίζεται ότι λίγο νωρίτερα εστάλη μήνυμα από το 112 για τον κίνδυνο κατολισθήσεων σε ορισμένες περιοχές της Σαντορίνης.
Για τον ίδιο λόγο, μάλιστα, αποφασίστηκε απαγόρευση πρόσβασης σε τρεις περιοχές:
Οι περιοχές είναι:
Αμμούδι
Αρμένη
Παλιό Λιμάνι Φηρών.
⚠️Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣
Κίνδυνος κατολισθητικών φαινομένων λόγω σεισμικής δραστηριότητας.
‼️ Απαγόρευση πρόσβασης στις περιοχές #Αμμούδι #Αρμένη και #Παλιό_Λιμάνι #Φηρών στη νήσο #Θήρα.
‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών @pyrosvestiki
@hellenicpoliceℹ️…
— 112 Greece (@112Greece) February 3, 2025
«Υπερβολικό να φεύγεις από το νησί», λέει ο Λέκκας -Tα βασικά μέτρα ασφαλείας για όσους είναι στη Σαντορίνη
Λίγες πιθανότητες για σεισμό άνω των 5 Ρίχτερ και καμία για σεισμό άνω των 6 Ρίχτερ δίνει ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας στο ρήγμα που έχει ενεργοποιηθεί στις Κυκλάδες. Ταυτόχρονα, δίνει εκ νέου οδηγίες στους κατοίκους της Σαντορίνης λέγοντας ότι, αν τηρούν τους απλούς κανόνες, δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο και υποστηρίζει ότι είναι υπερβολική κίνηση να φύγει κάποιος από το νησί.
Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Αction 24 για τη σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης, ο κ. Λέκκας είπε: «Συνεχίστηκε η δραστηριότητα και τις νυχτερινές ώρες, είχαμε τουλάχιστον έξι σεισμούς μεγέθους 3 έως 4 βαθμών Ρίχτερ. Είναι μια δραστηριότητα η οποία, όπως εκτιμούμε ως επιτροπή, θα διαρκέσει κάποιες ημέρες, συνεπώς όλα αυτά που κάνουμε είναι σε επίπεδο προληπτικό, έτσι ώστε στο πιο αρνητικό σενάριο να έχουμε έναν σεισμό της τάξης των 5 βαθμών, να είμαστε έτοιμοι. Εδώ θα πρέπει να τονίσω ότι να γίνει ένας σεισμός πάνω από 5,5 βαθμούς είναι εξαιρετικά μικρή. Συνεπώς, με αυτά τα μεγέθη δεν νομίζω να υπάρχουν κάποιες επιπτώσεις στο νησί. Όλα αυτά που γίνονται προληπτικά γίνονται έτσι ώστε οι κάτοικοι να νιώθουν και να είναι περισσότερο ασφαλείς.
Το πιθανότερο σενάριο είναι το φαινόμενο να εκτονωθεί σιγά-σιγά με την παρέλευση του χρόνου, που όμως δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε πόσος χρόνος θα είναι αυτός. Αυτή είναι η εικόνα που έχουμε και είναι αντίληψη και των δύο επιτροπών».
«Δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ της σεισμικής και της ηφαιστειακής δραστηριότητας, είναι εκτός Καλντέρας, μακριά από το Κολούμπο η εξελισσόμενη σεισμική δραστηριότητα, θεωρώ ότι έχουμε μια πολύ καλή εικόνα για τα ρήγματα στην περιοχή και θεωρούμε -και οι δύο επιτροπές- ότι είναι εξαιρετικά μικρές οι πιθανότητες να πάμε πάνω από 5 και σε καμία περίπτωση πάνω απά 6. Αυτά δίνουν τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά των ρηγμάτων αλλά και και τα ιστορικά δεδομένα και ο ρυθμός αύξησης των τάσεων στα ρήγματα αυτά. Αρα έχουμε να κάνουμε με μια διαδικασία που θα διαρκέσει ένα διάστημα που δεν μπορούμε να υπολογίσουμε, αλλά στη συνέχεια σιγά σιγά θα αποσβεστεί».
«Θεωρώ αν ο κάθε κάτοικος ακολουθήσει τις οδηγίες του ΟΑΣΘ, της γγ Πολιτικής Προστασίας και του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης θεωρώ ότι δεν κινδυνεύει στη Σαντορίνη, αυτό πρέπει να το διαβεβαιώσω, δεν υπάρχει κίνδυνος για τους κατοίκους της περιοχής, αν ακολουθούν αυτές τις οδηγίες, τις απλές οδηγίες που υπάρχουν. Να μην είμαστε σε παλιά ερειπωμένα σπίτια, να μην καθόμαστε στο χείλος της Καλντέρας, όταν αισθανθούμε κάποιο σεισμό να απομακρυνθούμε από τον παράκτιο χώρο, αυτές είναι οι βασικές οδηγίες».
«Έχουμε τονίσει ότι δεν πρέπει να παραμένουμε στις περιοχές στις οποίες θα μπορούν να εκδηλωθούν κατολισθήσεις, αυτή είναι πάγια οδηγία. Είναι λίγοι οι κάτοικοι που είναι πάνω στην Καλντέρα, τα περισσότερα είναι τουριστικές κατασκευές. Νομίζω ότι ο κάθε κάτοικος μπορεί να εκτιμήσει τον κίνδυνο και να απομακρυνθεί από ένα ογκόλιθο που είναι πάνω από το σπίτι του ή όταν είναι σε μια περιοχή με αυξημένη κλίση. Νομίζω περιγράψαμε πολύ καλά πώς μπορεί να προφυλαχθεί κάποιος εδώ στη Σαντορίνη αυτή την περίοδο για να μην κινδυνεύει».
Και πρόσθεσε ο κ. Λέκκας: «Και θεωρώ υπερβολικές τις κινήσεις των κατοίκων αλλά και των εργαζομένων να φεύγουν από το νησί. Βεβαίως αντιλαμβανόμαστε ότι κάποιοι έχουν κάποιο πρόβλημα με τους σεισμούς, σε αυτούς δεν μπορούμε να κάνουν κάτι. Πάντως αυτό το κλίμα που περιγράφουν, δεν ξέρω αν ισχύει, της ομαδικής φυγής, δεν νομίζω ότι έχει κάποια βάση, κάποια τεκμηριωμένο λόγο για να γίνει αυτή η διαδικασία».
Στην σημείωση των δημοσιογράφων ότι το Bluestar που ήρθε τη νύχτα πήρε καμιά 200αριά άτομα ο κ. Λέκκας σημείωσε: «Δεν είναι πάρα πολλοί, μπορεί να μην είναι το συνηθισμένο αλλά δεν υπάρχει ομαδική φυγή, αυτό δεν ισχύει».
Σε ότι αφορά στα σχολεία ο καθηγητής που βρίσκεται από χθες στη Σαντορίνη ανέφερε ότι η «η επιτροπή θα συνεδριάσει στη μία και θα εισηγηθεί στους αρμόδιους φορείς τι πρέπει να γίνει με τα σχολεία».
Μητσοτάκης για σεισμούς στη Σαντορίνη: Έχουμε να διαχειριστούμε ένα πολύ έντονο γεωλογικό φαινόμενο – Οι νησιώτες να είναι ψύχραιμοι και να ακούν τις οδηγίες
Δηλώσεις παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για τις Βρυξέλλες, όπου στο επίκεντρο είναι η ευρωπαϊκή άμυνα.
Για τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη: «Έχουμε να διαχειριστούμε ένα πολύ έντονο γεωλογικό φαινόμενο. Οι νησιώτες μας να είναι ψύχραιμοι και να ακούν τις οδηγίες των αρχών». Ανέφερε ότι έχει ζητήσει από αρμόδιο υπουργείο να κάνει μια συνολική επιστημονική παρουσίαση των γεωλογικών δεδομένων ώστε όλοι να γνωρίζουν το προς διαχείριση φαινόμενο.
Σεισμός: Πρώτη είδηση στα διεθνή Μέσα – Πόσο θα βλάψει τον τουρισμό η σεισμική δραστηριότητα
Σεισμός: Πρώτη είδηση στα διεθνή Μέσα ενημέρωσης είναι η σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στο κυκλαδίτικο νησί της Σαντορίνης αλλά και στην Αμοργό
Το Reuters αναφέρεται στον τίτλο του στο κόσμημα του ελληνικού τουρισμού που βρίσκεται «σε επαγρύπνιση».
«Οι ελληνικές αρχές προειδοποίησαν για αύξηση της σεισμικής δραστηριότητας γύρω από το τουριστικό νησί της Σαντορίνης, συμβουλεύοντας τον κόσμο να αποφύγει τέσσερα λιμάνια, να αδειάσει τις πισίνες, να απέχει από τις συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους και να κλείσουν τα σχολεία τη Δευτέρα.
Περισσότεροι από 200 σεισμοί έχουν καταγραφεί από την Παρασκευή μεταξύ των ηφαιστειακών νησιών της Σαντορίνης και της Αμοργού, δήλωσε το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας σε ανακοίνωσή του την Κυριακή, επικαλούμενο ειδικούς που είναι υπεύθυνοι για την εκτίμηση των κινδύνων σεισμών και την παρακολούθηση του ηφαιστειακού τόξου της Ελλάδας.
Οι ειδικοί, σύμφωνα με το Υπουργείο, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι σεισμοί δεν σχετίζονται με ηφαιστειακή δραστηριότητα και πρότειναν προληπτικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των κλεισίματος των σχολείων στις 3 Φεβρουαρίου, τα οποία επεκτάθηκαν στα νησιά Αμοργός, Ίος και Ανάφη.»
Η ταξιδιωτική σελίδα του CNN αναφέρει πως το «Ινσταγκραμικό» νησί χτυπήθηκε από 200 σεισμούς ενώ αναφέρεται και στην είδηση ότι τα σχολεία θα είναι κλειστά.
«Από την Παρασκευή έως την Κυριακή, καταγράφηκαν περισσότεροι από 200 σεισμοί μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, μεταξύ των οποίων ένας σεισμός μεγέθους 4,6 Ρίχτερ, ο ισχυρότερος μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τις αρχές.» αναφέρει στο άρθρο του το CNN.
«Η Σαντορίνη γνωρίζει από σεισμούς, καθώς βρίσκεται πάνω σε πολλές ρηγματωμένες ζώνες. Ωστόσο, ο κίνδυνος των σεισμών δεν σταματά τα περίπου 3,4 εκατομμύρια άτομα που επισκέπτονται το νησί κάθε χρόνο — αριθμός που ξεπερνά κατά πολύ τους περίπου 20.000 κατοίκους της.»
Η Express από την άλλη αναφέρει ότι το Yπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας εξέδωσε οδηγία προς τους Βρετανούς που ταξιδεύουν να είναι ενήμεροι για τη σεισμική δραστηριότητα στα ελληνικά νησιά.
Όπως σημειώνει το άρθρο, το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε προειδοποίηση για τους Βρετανούς που ταξιδεύουν σε μέρη της Ελλάδας μετά την ανίχνευση σεισμικής δραστηριότητας.
Η ταξιδιωτική συμβουλή εκδόθηκε για τη Σαντορίνη και την Αμοργό μετά την αύξηση της σεισμικής δραστηριότητας.
Η ενημέρωση εκδόθηκε το Σάββατο και προειδοποιεί τους Βρετανούς ταξιδιώτες για την εντατικοποίηση της σεισμικής δραστηριότητας.
Η σεισμική δραστηριότητα έχει ενταθεί στις περιοχές, με δεκάδες μικρούς τριγμούς να καταγράφονται στη Σαντορίνη, την Αμοργό και τα γύρω νησιά.
Αλλά και ο βρετανικός Guardian αναφέρεται στο θέμα λέγοντας ότι στο νησί μεταβαίνουν ήδη ομάδες διάσωσης εν μέσω φόβων για μεγάλο σεισμό.
«Τα σχολεία κλείνουν ως προληπτικό μέτρο και ο κόσμος καλείται να αποφύγει τις ακτές μετά από εκατοντάδες σεισμικές δονήσεις»
Τι θα γίνει σε περίπτωση που υπάρξει τσουνάμι;
Οι οδηγίες του δήμου Αμοργού για τσουνάμι
O δήμος Αμοργού δημοσίευσε την Δευτέρα (3/2) οδηγίες προς τους πολίτες σε περίπτωση εκδήλωσης τσουνάμι. Όπως αναφέρεται, οι κάτοικοι στο απευκταίο αυτό σενάριο θα ειδοποιηθούν με μήνυμα του 112, ενώ παράλληλα θα σημάνουν και οι καμπάνες των ναών.
Οι πολίτες καλούνται αν βρίσκονται σε περιοχή παραθαλάσσια με χαμηλό υψόμετρο:
Παρότι δεν προκαλούν τσουνάμι όλοι οι σεισμοί να παραμείνουν σε εγρήγορση.
Να παρατηρήσουν αν υπάρχει σημαντική αύξηση ή πτώση της στάθμης του ύδατος, γεγονός που αποτελεί φυσική προειδοποίηση.
Να απομακρυνθούν από τη θάλασσα και να κατευθυνθούν σε περιοχές της ενδοχώρας με μεγαλύτερο υψόμετρο. Ένα τσουνάμι μικρού μεγέθους σε ένα σημείο της ακτής μπορεί να μεταβληθεί σε μεγάλο τσουνάμι, σε απόσταση χιλιομέτρων.
Να παραμένουν μακριά από την ακτή. Το τσουνάμι δεν αποτελείται μόνο από ένα μόνο κύμα αλλά από μια σειρά από κύματα οπότε να επιστρέψουν μόνο αφού ενημερωθούν από τις αρμόδιες Aρχές ότι δεν υπάρχει κίνδυνος.
Να μην πλησιάζουν τις ακτές για να παρακολουθήσουν ένα επερχόμενο τσουνάμι. Όταν το δουν ίσως είναι αργά για να το αποφύγουν.
Ειδήσεις σήμερα
Lady Gaga: Abracadabra – Πρεμιέρα στα Grammys για το νέο της τραγούδι
Νέος μεγάλος σεισμός στην Αμοργό
Κύπελλο Ελλάδος: Χωρίς elite διαιτητή το Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός