Οικουμενικός Πατριάρχης
«Συμπάσχομεν με τον ευσεβή και γενναίον ουκρανικόν λαόν, ο οποίος αίρει βαρύν σταυρόν, προσευχόμεθα και αγωνιζόμεθα διά την ειρήνην και την δικαιοσύνην δι᾽ όσους τας στερούνται», τονίζει στην πασχαλινή του εγκύκλιο ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος.
Ο κ.κ. Βαρθολομαίος στέκεται ιδιαίτερα στην κοινωνική αδικία που επικρατεί στην εποχή μας αλλά και στην καταπάτηση των δικαιωμάτων. «Το φαιδρόν της Αναστάσεως κήρυγμα και το “Χριστός Ανέστη” συνηχούν σήμερον με την κλαγγήν των όπλων, την κραυγήν αγωνίας των αθώων θυμάτων της πολεμικής βίας και των προσφύγων, μεταξύ των οποίων ευρίσκονται πολυάριθμα αθώα παιδία. Διεπιστώσαμεν ιδίοις όμμασι τα προβλήματα κατά την πρόσφατον επίσκεψίν μας εις την Πολωνίαν, όπου κατέφυγεν ο κύριος όγκος των προσφύγων εξ Ουκρανίας».
Αδιανόητη η σιωπή
Οπως υπογραμμίζει, είναι αδιανόητο για εμάς τους χριστιανούς «να σιωπώμεν ενώπιον της καταρρακώσεως της ανθρωπίνης αξιοπρεπείας. Ομού μετά των θυμάτων των ενόπλων συγκρούσεων, ο “μεγάλος ηττημένος” των πολέμων είναι η ανθρωπότης, η οποία εις την μακράν ιστορίαν της δεν κατώρθωσε να καταργήση τον πόλεμον. Ο πόλεμος όχι μόνον δεν λύει προβλήματα, αλλά δημιουργεί νέα και πολυπλοκώτερα. Σπείρει διχασμόν και μίσος, μεγεθύνει το χάσμα μεταξύ των λαών. Ημείς πιστεύομεν στερρώς ότι η ανθρωπότης δύναται να ζήση χωρίς πολέμους και βίαν».
Μάλιστα, ο ορθόδοξος προκαθήμενος, απευθυνόμενος προς τους πιστούς, στέλνει μήνυμα πως η Εκκλησία του Χριστού από τη φύση της λειτουργεί ως παράγοντας ειρήνης. «Οχι μόνον δέεται υπέρ της “άνωθεν ειρήνης” και της “ειρήνης του σύμπαντος κόσμου”, αλλά τονίζει την σημασίαν της ανθρωπίνης προσπαθείας διά την εδραίωσίν της. Ιδιον του χριστιανού είναι πρωτίστως “το ειρηνοποιείν”. (…) Το κοινωνικό ήθος της Ορθοδόξου Εκκλησίας τιμά τους μάρτυρες, οι οποίοι προσέφεραν τη ζωή τους για την ειρήνην, ως μάρτυρες της δύναμης της αγάπης, του κάλλους της δημιουργίας στην αρχική και τελική της μορφή, και της ιδεώδους ανθρωπίνης συμπεριφοράς, όπως την υπέδειξε ο Χριστός κατά τη διάρκεια της επίγειας διακονίας Του».
Πατριάρχης Ιεροσολύμων
«Εις την σταυροαναστάσιμον πορείαν αυτής εν τω κόσμω η Εκκλησία, ζωοποιουμένη εκ του αίματος του σταυρού, εξ ου προήλθε, μεταδίδει δύναμιν, ελπίδα και χαράν προς δημιουργίαν, οικοδομήν, αναψυχήν και αποκατάστασιν του ανθρώπου εκ των ερειπίων της στάκτης των πολέμων, επαναλαμβάνουσα την παραμυθητικήν πρόσκλησιν του Χριστού “δεύτε προς με πάντες οι κοπιώντες και πεφορτισμένοι καγώ αναπαύσω υμάς”». Αυτό υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, στο πασχαλινό του μήνυμα ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, Θεόφιλος.
Ο κ.κ. Θεόφιλος αναφέρεται στις δυσκολίες που περνά το τελευταίο διάστημα το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων εξαιτίας της πίεσης που ασκείται από ακραίες εξτρεμιστικές ομάδες.
Αγωνία
«Η των Ιεροσολύμων Εκκλησία, τεταγμένη, υπ’ Αυτού του Αναστάντος Κυρίου, ίνα διακονή επί των τόπων της κατά σάρκα εμφανείας Αυτού, πιεζομένη ιδία κατά τους τελευταίους καιρούς υπό ακραίων εξτρεμιστικών και εχθρικών αυτή στοιχείων, όμως, μη συνθλιβομένη, αγωνίζεται εν ανδρεία, συμπνοία και ενότητι υπέρ των δικαιωμάτων της χριστιανικής οντότητος και του ποιμνίου αυτής εις την Αγίαν Γην και υποδέχεται τους ευσεβείς προσκυνητάς ως ίδιον αυτής ποίμνιον κατά την προσκυνηματικήν θεωρίαν αυτών και απευθύνει εις αυτούς και το ευσεβές ποίμνιον αυτής όπου γης τον Πασχάλιον χαιρετισμόν “Χριστός ανέστη εκ νεκρών θανάτω θάνατον πατήσας και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενος”».
Αρχιεπίσκοπος Αθηνών
Από τη πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Ιερώνυμος, υπογραμμίζει ότι «η Ανάσταση δεν είναι ιδεολογία, είναι σχέση. Δεν την υφίστασαι, την επιλέγεις και την ζεις μέσα από την απόλυτη εμπιστοσύνη και την αγάπη».
Στο φετινό του μήνυμα για το Πάσχα, ο κ.κ. Ιερώνυμος, απευθυνόμενος στο ορθόδοξο ποίμνιο, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι ο Χριστός μας καλεί σε έναν αγώνα πίστεως που γεννά την αθανασία.
«Αυτές τις πρώτες ώρες μετά την Ανάσταση, το πένθος και ο θρήνος μοιάζουν να εγκαταλείπουν τη ζωή των ανθρώπων. Δεν θα περάσουν όμως πολλές ημέρες από αυτό το ιερό πανηγύρι και η τραγικότητα της καθημερινότητος θα μας οδηγήσει στη διαπίστωση ότι ο πόνος και το πένθος δεν παύουν να συνοδεύουν τα βήματά μας στον παρόντα κόσμο».
Και τότε, σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο, γεννιούνται εύλογα ερωτήματα: «Πώς νικήθηκε ο θάνατος; Ποια ζωή μας χάρισε ο Χριστός όταν γύρω μας εξακολουθούν οι άνθρωποι να υποφέρουν, να ασθενούν, να διώκονται; Πώς γίνεται να είναι ακόμη υπαρκτή η πραγματικότητα του θανάτου; Ο πόλεμος που ξέσπασε στην ευρωπαϊκή μας γειτονιά καθιστά το ερώτημα πιεστικό. Η πληροφορία και η εικόνα που έρχονται, πλούσιες λόγω της τεχνολογίας, αναδεικνύουν τις διαστάσεις του προβλήματος επώδυνα, προκλητικά για τις συνειδήσεις μας. Νιώθουμε τον πόνο να κορυφώνεται σπαραχτικά. Ο θάνατος φαίνεται να θριαμβεύει».
Την απάντηση, συνεχίζει στην πασχαλινή του εγκύκλιο ο κ.κ. Ιερώνυμος, « σ’ αυτά τα ερωτήματα θα την ανακαλύψουμε στη φράση του αναστάσιμου παιάνα της Νίκης: “Θανάτω θάνατον πατήσας”. Ο Χριστός χρησιμοποιεί κατόπιν ελεύθερης επιλογής τον δικό Του εκούσιο θάνατο και νικά κατά κράτος το θάνατο για όλους τους ανθρώπους. Γι’ αυτό και η ζωή που χαρίζει στους “εν τοις μνήμασι” δεν προσφέρεται μέσα σε ιδανικές συνθήκες, που ούτως ή άλλως δεν υπάρχουν στην ιστορία, δεν είναι άσχετη με τα μνήματα, αλλά είναι ζωή που εκπηγάζει από τα μνήματα και συνεχίζεται παράλληλα με την ύπαρξή τους. Αναμετράται καθημερινά με το θάνατο και τελικά τον υπερβαίνει. Η Ανάσταση του Χριστού δεν μπορεί να εξαντλείται σε κάποιες πασχαλινές ευχές με αόριστο περιεχόμενο και ξύλινη γλώσσα. Η Ανάσταση είναι μυστήριο και υποστασιάζεται σε ένα πρόσωπο: “Εγώ ειμί η ανάστασις και η ζωή”, μας λέει ο Χριστός και μας καλεί σ’ έναν αγώνα πίστεως που γεννά την αθανασία: “ο πιστεύων εις εμέ, καν αποθάνη, ζήσεται”».
Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας
Το δικό του μήνυμα ότι «η αγάπη τελικά θα νικήσει» στέλνει ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας, Αναστάσιος.
«Στις ημέρες μας, που η θλίψη, ο πόνος και η σύγχυση από τον αδελφοκτόνο πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας κατακλύζουν τη σκέψη και την ψυχή μας, ίσως φανεί παράξενο να αναφερόμαστε στην αγάπη», τονίζει στο πασχαλινό του μήνυμα. Oπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο επιθετικός πόλεμος αποτελεί την τραγικότερη και σκληρότερη προσβολή και άρνησή της. Στις οδυνηρές, όμως, αυτές συνθήκες είναι φυσικό η προσοχή μας, αναζητώντας διέξοδο, να στρέφεται προς τις θεμελιώδεις αξίες της πίστεώς μας. Συγχρόνως με την καταδίκη των εγκλημάτων, επείγει γενικότερα να ενισχυθεί η πάντα νουν υπερέχουσα δύναμη της αγάπης μέσα μας και γύρω μας. Μόνο αυτή τελικά μπορεί να νικήσει την αλαζονική δύναμη της εξουσίας και να εξασφαλίσει το δεσμό μας με τον Θεό της ειρήνης και της καταλλαγής».
Ο κ.κ. Αναστάσιος υποστηρίζει σε άλλο σημείο: «Συχνά διατυπώνεται η ευχή να είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Η αναστάσιμη ευχή παρακινεί να είμαστε πάντοτε στην πλευρά της αγάπης, όπως την αποκάλυψε με τη διδασκαλία, τη ζωή, τη θυσία και την Ανάστασή Του ο Χριστός. Η αγάπη είναι το αντίδοτο κατά του εγωκεντρισμού, εθνικού, φυλετικού, θρησκευτικού, που δηλητηριάζει την ειρηνική συνύπαρξη ανθρώπων και λαών. Η αγάπη εκφράζεται ως μυστική κίνηση του Θεού προς τον άνθρωπο και του ανθρώπου προς τον Θεό και τους άλλους ανθρώπους. Κρατάει σε συνοχή όλα τα λογικά όντα, είναι η ακατάλυτη ενέργεια του Θεού».
Πώς θα έρθει το Αγιο Φως στην Αθήνα
Με τις πρέπουσες τιμές θα γίνει η τελετή έλευσης του Αγίου Φωτός στην Αθήνα από το ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα. Το Αγιο Φως αναμένεται να φτάσει το Μεγάλο Σάββατο στις έξι το απόγευμα στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και η διανομή του στην ελληνική επικράτεια θα γίνει με πτήσεις της Aegean και της Sky express.
Σύμφωνα με όλα όσα έγιναν γνωστά, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, θα μεταβεί σήμερα το απόγευμα στα Ιεροσόλυμα προκειμένου να παραστεί στην Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός.
Ο κ. Κατσανιώτης θα παραλάβει το Αγιο Φως από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, Θεόφιλο, και θα έχει συνάντηση μαζί του. «Η άφιξη του Αγίου Φωτός στο αεροδρόμιο Αθηνών “Ελευθέριος Βενιζέλος” αναμένεται να γίνει περί τις 18:00 το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου και, εν συνεχεία, προγραμματίζεται η διανομή του σε όλη την ελληνική επικράτεια».
Κατά την υποδοχή θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει τιμητικό άγημα του στρατού και κόκκινο χαλί, ενώ η αντιπροσωπεία της Ιεράς Συνόδου που θα το υποδεχθεί θα αποτελείται από τον Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, Νικόλαο, και τον Επίσκοπο Ρωγών, Φιλόθεο.
Ειδήσεις σήμερα
Περιστέρι: Ποια τα πρώτα λόγια της 15χρονης στους αστυνομικούς – Τι ερευνούν οι αρχές
Ο καιρός σήμερα Μεγάλη Παρασκευή
Μεγάλη Παρασκευή: Πώς δουλεύουν σήμερα τα καταστήματα – Αναλυτικά το ωράριο
Καιρός: Έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων από την ΕΜΥ – Πού θα είναι πιο ισχυρά τα φαινόμενα