Κτηνοτρόφοι και κρεοπώλες κατηγορούν τον ΕΦΕΤ οτι θεωρεί ελληνικό ότι έχει σφαγεί στην Ελλάφα.«Στις 15.4.2022 σε ανακοίνωση του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), με τίτλο «Ενημέρωση των καταναλωτών για την περίοδο του Πάσχα», δίνοντας συμβουλές στους καταναλωτές, βαφτίζει τα σφάγια αμνοεριφίων που έχουν εκτραφεί σε Κράτος Μέλος της Ε.Ε ελληνικά αρκεί να έχουν σφαγεί στην Ελλάδα.
Και για όσους δεν το έχουν διαβάσει αναφέρουμε αυτολεξεί την επίμαχη φράση «Στα σφάγια αμνοεριφίων εγχώριας παραγωγής (δηλαδή από ζώα που έχουν εκτραφεί στην Ελλάδα ή σε Κράτος Μέλος της Ε.Ε. και έχουν σφαγεί στην Ελλάδα)” ,αναφέρουν οι κτηνοτρόφοι.
Από την πλευρά της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, έστειλε επιστολή στους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Γεωργαντά και Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ά. Γεωργιάδη με την οποία αποτιμά την πασχαλινή αγορά κρέατος.
Στην επιστολή αναφέρεται μεταξύ των άλλων:
Στο άκουσμα και μόνον της υποτιθέμενης τιμής του οβελία 10-15 μέρες πριν το Πάσχα οι σταθμοί με πανελλαδική εμβέλεια συναγωνίζονταν ποιο θα ανακαλύψει πρώτο την υψηλότερη τιμή, δημιουργώντας με το τρόπο αυτό ασάφειες και οδηγώντας την αγορά σε πρωτοφανείς ατραπούς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι παραγωγοί οι οποίοι και πούλησαν πρώτοι να πετύχουν καλύτερες τιμές από οποιαδήποτε άλλη χρονιά ενώ οι υπόλοιποι βλέποντας τα δεδομένα απαιτούσαν μεγαλύτερο ποσοστό.
Σε ότι έχει να κάνει με τις εξαγωγές μας αυτές τελικά ήταν λιγότερες από πέρυσι επομένως οι εισαγωγές όχι απλώς κάλυψαν τη ζήτηση αλλά την υπερκάλυψαν με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν καταστάσεις τις οποίες και δεν αναμέναμε.
Χαρακτηριστικά, η ζήτηση έπεσε απότομα από τους καταναλωτές, οι οποίοι λόγω της πλύσης του εγκεφάλου που δέχονταν από τις διαφημίσεις προτίμησαν άλλα είδη κρέατος, ή το φθηνό αρνί που τους πρόσφεραν απλόχερα οι μεγάλες αλυσίδες και οι υπεραγορές. Παράλληλα η κατανάλωση στα κρεοπωλεία μειώθηκε σημαντικότατα με αποτέλεσμα να δοθούν λιγότερες παραγγελίες στους εμπόρους, που με τη σειρά τους εφόσον δε χρειάστηκαν τα προβλεπόμενα από αυτούς αμνοερίφια άφησαν άσφαχτα αρνιά και κατσίκια, σημειωτέον πως πρόκειται για μερικές δεκάδες χιλιάδες, προξενώντας άμεση οικονομική φθορά στον κτηνοτρόφο και τον κρεοπώλη και έμμεση στον ίδιο τον καταναλωτή.
Τα ανωτέρω δημιουργούν εύλογα ερωτήματα που χρήζουν απάντησης όπως:
α) Πως είναι δυνατόν κρατικοί λειτουργοί να λένε δέκα ημέρες πριν το Πάσχα πως τα 16 ευρώ θα είναι μια λογική τιμή, ανοίγοντας τους ασκούς του Αιόλου στις επιγενόμενες συμφωνίες και οι ίδιοι να πανηγυρίζουν το Μ. Σάββατο πως κατάφεραν τις χαμηλότερες τιμές;
Κούρεμα 40% στα αγροτικά δάνεια
β) Απορίας άξιο και αντικείμενο έρευνας από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές το που βρέθηκαν τόσες χιλιάδες ΕΛΛΗΝΙΚΑ αμνοερίφια τα οποία και πωλούνταν από τις υπεραγορές σε τιμές πολύ κάτω του κόστους αγοράς τους από αυτές;
γ) Εφόσον έγινε εισαγωγή, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 65-70 χιλιάδων αρνιών από τη Ρουμανία, από τα οποία τα περισσότερα σφάχτηκαν σε ελληνικά σφαγεία, πως όλοι πούλησαν ΕΛΛΗΝΙΚΟ αρνί και που τελικά διοχετεύτηκαν αυτά τα εισαγόμενα εκ Ρουμανίας;
δ) Άραγε ελέγχθηκε αρμοδίως όλη η εφοδιαστική αλυσίδα εμπορίας και διακίνησης των αμνοεριφίων όπως ακριβώς ελέχθησαν τα κρεοπωλεία σε όλη τη χώρα από τον ΕΦΕΤ και τον ΕΛΓΟ- Δήμητρα;
Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας , τώρα ,με ανακοίνωσή του, διερωτάται από πού προκύπτει η ερμηνεία που δίνει ο ΕΦΕΤ στη σήμανση αμνοεριφίων ως «εγχώρια», ακόμα και αν έχουν εκτραφεί εκτός Ελλάδος, σε χώρα της Ε.Ε., ενώ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών με επιστολή της στους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Επενδύσεων, διατυπώνει σοβαρά ερωτήματα για τη διαχείριση της πασχαλινής αγοράς αμνοεριφίων.
Αναλυτικότερα, σχετικά με τα θέματα ερμηνείας της σήμανσης των αμνοεριφίων και των διαδικασιών ελέγχου που ακολουθήθηκαν από τον ΕΦΕΤ η ανακοίνωση του ΣΕΚ αναφέρει τα εξής:
«Στις 15.4.2022 σε ανακοίνωση του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), με τίτλο «Ενημέρωση των καταναλωτών για την περίοδο του Πάσχα», δίνοντας συμβουλές στους καταναλωτές, βαφτίζει τα σφάγια αμνοεριφίων που έχουν εκτραφεί σε Κράτος Μέλος της Ε.Ε ελληνικά αρκεί να έχουν σφαγεί στην Ελλάδα.
Και για όσους δεν το έχουν διαβάσει αναφέρουμε αυτολεξεί την επίμαχη φράση «Στα σφάγια αμνοεριφίων εγχώριας παραγωγής (δηλαδή από ζώα που έχουν εκτραφεί στην Ελλάδα ή σε Κράτος Μέλος της Ε.Ε. και έχουν σφαγεί στην Ελλάδα)»
Θυμίζουμε ότι ο Εκτελεστικός Κανονισμός (EE) αριθμ. 1337/2013 της Επιτροπής θεσπίζει κανόνες σχετικά με την ένδειξη της χώρας καταγωγής ή του τόπου προέλευσης στην επισήμανση νωπών, διατηρημένων με απλή ψύξη ή κατεψυγμένων κρεάτων και, συγκεκριμένα, για τα προβατοειδή και αιγοειδή η ένδειξη «Εκτροφή» αναφέρεται στο Κράτος Μέλος ή στην τρίτη χώρα όπου έλαβε χώρα η τελευταία περίοδος εκτροφής, διάρκειας τουλάχιστον έξι μηνών, ή, σε περίπτωση που το ζώο έχει σφαγεί σε ηλικία μικρότερη των έξι μηνών, στο Κράτος Μέλος ή στην τρίτη χώρα όπου έλαβε χώρα η συνολική εκτροφή.
Επιπλέον, σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ. 2 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθμ. 1337/2013, «Ελληνικά» δύναται να επισημανθούν τα κρέατα μόνο εάν αποδεικνύεται από την επιχείρηση, με τρόπο ικανοποιητικό, ότι το κρέας έχει αποκτηθεί από ζώα που έχουν γεννηθεί, εκτραφεί και σφαγεί στην Ελλάδα.
Αναρωτιόμαστε τι πραγματικά συμβαίνει και γιατί δεν εφαρμόζουμε τον κανονισμό της Ε.Ε.; Πως προστατεύεται ο καταναλωτής που πίστευε ότι απολάμβανε ελληνικό αρνί και κατσίκι και πως θωρακίζεται η ελληνική κτηνοτροφία και παραγωγή;
Αυτή η απαράδεκτη ανακοίνωση του ΕΦΕΤ καταφέρεται κατά των Ελλήνων παραγωγών κτηνοτρόφων – πτηνοτρόφων και των καταναλωτών.
Πολλά χρόνια ο ΣΕΚ αντιπαλεύει τις παράνομες «ελληνοποιήσεις» στο κρέας, το γάλα, το μέλι κ.α. και θα συνεχίσει αυτόν τον αγώνα με οποιοδήποτε μέσο.
Ζητάμε να ανακληθεί άμεσα αυτή η οδηγία του ΕΦΕΤ που «ελληνοποιεί» και εισαγόμενα αμνοερίφια από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ειδήσεις σήμερα
Ελληνοτουρκικά: Πολυμέτωπη η απάντηση της Ελλάδας στις τουρκικές προκλήσεις
Κορονοϊός: Τίτλοι τέλους για τα μέτρα της πανδημίας – Τι θα ισχύει από την Πρωτομαγιά
Ιωάννα Παλιοσπύρου: Γύρισε στο σημείο της επίθεσης και συγκλόνισε τους πάντες
Ιωάννα Παλιοσπύρου: Έβγαλε τη μάσκα και προκάλεσε συγκίνηση και θαυμασμό