Συνολικά για το 2021 έχουν εγκριθεί 4.015 προσλήψεις τακτικού προσωπικού. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Αγοράς Εργασίας», 22 διαγωνισμοί έχουν λάβει μέχρι στιγμής το «πράσινο φως» ενώ συνεχίζεται η διαδικασία έγκρισης και για τους υπόλοιπους φορείς που έχουν αιτηθεί να ενισχυθούν με προσωπικό αορίστου χρόνου.
Οι εν λόγω διαγωνισμοί αναμένεται να γίνουν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του νέου έτους. Αναλυτικά ενισχύονται οι παρακάτω φορείς:
- 10 θέσεις στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
- 60 θέσεις στον ΟΑΕΔ
- 60 θέσεις στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
- 28 θέσεις στο Ελληνικό Κτηματολόγιο
- 67 θέσεις στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού
- 19 θέσεις στο ΑΣΕΠ
- 10 θέσεις στο Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης
- 748 θέσεις στους δήμους και στις περιφέρειες της χώρας
- 34 θέσεις νομικών συμβούλων σε δήμους, περιφέρειες, νομικά πρόσωπα
- 102 θέσεις στο υπ. Πολιτισμού και Αθλητισμού
- 25 θέσεις ΠΕ Διοικητικού στην Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών
- 15 θέσεις στην Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Τουρισμού
- 17 θέσεις στο υπουργείο Εσωτερικών
- 17 θέσεις στις Εταιρίες Προστασίας Ανηλίκων
- 67 θέσεις μόνιμου προσωπικού στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης
- 27 θέσεις στην Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας
- 13 θέσεις στον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ)
- 55 θέσεις στην Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων
- Μία θέση μόνιμου εξ εφεδρείας αξιωματικού στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (υπουργείο Εθνικής Αμυνας)
- 123 θέσεις στο υπουργείο Οικονομικών
- 160 θέσεις γραμματέων στα δικαστήρια της χώρας
- 1.420 θέσεις στα νοσοκομεία.
Οι ειδικότητες που θα ζητηθούν
Διάφορες είναι οι ειδικότητες που έχουν συμπεριληφθεί στα αιτήματα των φορέων για την κάλυψη θέσεων.
Οι σημαντικότερες εξ αυτών είναι: διοικητικό προσωπικό, μηχανικοί, νοσηλευτές, δικηγόροι, τεχνίτες, οδηγοί, ψυχολόγοι, εργάτες κ.ά. Στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων θα καλυφθούν ειδικότητες όπως ΠΕ Διοικητικών Γραμματέων, ΠΕ Διοικητικού Λογιστικού κ.ά.
Στην Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα ζητηθούν ειδικότητες όπως Μηχανικοί (Πολιτικοί, Χημικοί, Αγρονόμοι Τοπογράφοι), ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού (για κατόχους πτυχίου Νομικής). Ο Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ) έχει ζητήσει κυρίως διοικητικές ειδικότητες (ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων, ΠΕ Οικονομικού Διοικητικού, ΠΕ Πληροφορικής), όπως και η Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Οι 123 θέσεις στο υπουργείο Οικονομικών θα αφορούν αποκλειστικά στην ειδικότητα ΠΕ Δημοσιονομικών. Για τα δικαστήρια όλης της χώρας έχει προβλεφθεί προσωπικό γραμματειακής υποστήριξης. Τέλος, για στα νοσοκομεία όλης της χώρας θα γίνουν 1.420 προσλήψεις μόνιμων γιατρών σύμφωνα με όσα προανήγγειλε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης. Μάλιστα, η προκήρυξη για τους γιατρούς αναμένεται να γίνει άμεσα, ίσως και μέσα στο 2020, καθώς υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη στελέχωσης των δημόσιων νοσοκομείων λόγω πανδημίας και λόγω ενίσχυσης των φορέων Υγείας εν όψει του εμβολίου για τον κορονοϊό.
Πώς θα γίνουν οι νέες προσλήψεις
Μετά την έγκρισή τους από το υπουργείο Εσωτερικών, τα αιτήματα προωθούνται στην Ανεξάρτητη Αρχή για έλεγχο και κατόπιν αποφασίζεται από τα στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχή εάν θα γίνουν οι προσλήψεις σε ομάδες (πολυπροκήρυξη) ή θα βγουν σε μεμονωμένη προκήρυξη. Ορισμένοι φορείς των οποίων οι θέσεις που έχουν αιτηθεί είναι λίγες, συγχωνεύονται σε μία ενιαία προκήρυξη προκειμένου να γίνεται πιο εύκολα και πιο γρήγορα η διαδικασία των αιτήσεων και ο έλεγχος των δικαιολογητικών. Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά στο εξής και δεν θα απαιτείται η παρουσία του υποψηφίου στο ΑΣΕΠ.
Αλλάζουν όλα
Στις 11 Ιανουαρίου αναμένεται να ψηφιστεί το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, στο οποίο προβλέπεται ότι για τις θέσεις ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ η επιλογή του προσωπικού για τον δημόσιο τομέα θα γίνεται μέσω γραπτού διαγωνισμού στα πρότυπα των πανελλαδικών εξετάσεων.
Ο διαγωνισμός θα περιλαμβάνει: α) εξέταση γνώσεων με τη μέθοδο των ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών ή με ανάπτυξη κειμένου ή με συνδυασμό των δύο, καθώς και β) δοκιμασία δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας.
Νεκρά βρέφη στην Αμαλιάδα: Τι κατάθεσε η μητέρα του Παναγιωτάκη για την Ειρήνη
Για τις θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού οι υποψήφιοι, εκτός των ανωτέρω, θα περνούν και από ατομική συνέντευξη. Για τις θέσεις ΥΕ διατηρείται η διαδικασία της σειράς προτεραιότητας. Ωστόσο, το νέο σύστημα δεν αναμένεται να μπει σε εφαρμογή το 2021.
Ο πρώτος γραπτός διαγωνισμός θα γίνει την άνοιξη του 2022. Οι υποψήφιοι δεν θα χρειάζεται να προσκομίζουν αντίγραφα των πτυχίων, μεταπτυχιακών ή τις άδειες άσκησης επαγγέλματος, αλλά αντίθετα θα βεβαιώνονται κατευθείαν στο ΑΣΕΠ από τους αντίστοιχους φορείς, όπως τα πανεπιστήμια, τον ΟΑΕΔ, όταν πρόκειται για ανεργία, και άλλους φορείς του Δημοσίου.
Από το ένθετο «Αγορά Εργασίας» που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr