Θα ακολουθήσει η εκπόνηση των απαραίτητων μελετών, οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν πριν από το ερχόμενο Πάσχα, ενώ προγραμματίζεται να έχουν ολοκληρωθεί στα τέλη του φθινοπώρου του 2021.
Η νέα δομή θα δημιουργηθεί σε ιδιωτική έκταση που θα μισθωθεί, είναι προσβάσιμη από αγροτικό δρόμο που οδηγεί στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) -χωρίς να έχει καμία επαφή με αυτόν-, χρειάζεται δε να διασυνδεθεί με τον αγροτικό δρόμο, σε έκταση που ανήκει και αυτή στον Δήμο Μυτιλήνης.
Κλιμάκιο του ΙΓΜΕ πήρε δείγματα από την περιοχή που θα κατασκευαστεί το νέο κλειστό κέντρο για να ελεγχθεί το έδαφος αν έχει επιβαρυνθεί από τον ΧΥΤΑ.
Το προτεινόμενο σημείο σύμφωνα με τους αρμόδιους δεν έχει καμία οπτική επαφή με τον ΧΥΤΑ και έχει απόσταση από αυτόν. Ο χώρος συγκεντρώνει, σύμφωνα με τους αρμόδιους, όλα τα στοιχεία εκείνα που τέθηκαν ως προϋπόθεση για τη δημιουργία της δομής, καθώς το σημείο, μεταξύ άλλων, είναι ανοιχτό, απέχει χιλιόμετρα από το δάσος, καθώς και από οποιαδήποτε κατοικημένη περιοχή. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι είναι ένα από τα τρία σημεία που είχε προτείνει ο Δήμος Μυτιλήνης για τη δημιουργία της νέας δομής.
Η δημιουργία της Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής Νήσου (ΚΕΔΝ) Λέσβου στη θέση Πλάτη στη βορειοανατολική Λέσβο, στα όρια εξ ολοκλήρου του Δήμου Μυτιλήνης (η δημοτική αρχή του οποίου και πρότεινε τη θέση μαζί με άλλες δύο), «έκλεισε» κατά την επίσκεψη στο νησί του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη και της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ομάδας Δράσης για τη Λέσβο, αναπληρώτρια διευθύντρια της Γενικής Διευθύνσεως της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Μεταναστευτικό DG HOME Μπεάτε Γκμίντερ.
Μαζί τους ήταν και πολυπληθής ομάδα ειδικών συμβούλων που εξέτασαν το σύνολο των προτεινόμενων περιοχών. Η θέση όπου προτείνεται να δημιουργηθεί η νέα δομή σημειώνεται ότι ανήκει στα διοικητικά όρια του Δήμου Μυτιλήνης και συγκεκριμένα της Κοινότητας Νέων Κυδωνιών.
Η δομή θα είναι δυναμικότητας 5.000 περίπου ατόμων και θα αντικαταστήσει την υφιστάμενη στην προσωρινή δομή φιλοξενίας μεταναστών στο πεδίο βολής του Καρά Τεπέ. Οι εργασίες πρόκειται να ξεκινήσουν πριν από το Πάσχα και στόχος είναι να έχουν μπει οι επωφελούμενοι έως τον επόμενο χειμώνα. Σημειώνεται ότι οι εργασίες θα περιλαμβάνουν διαπλάτυνση υφιστάμενου δρομίσκου με στόχο την εξυπηρέτηση της περιοχής.
«Μέσα στους επόμενους μήνες, θα προχωρήσουμε με ταχείς ρυθμούς στη δημιουργία μιας πιο μόνιμης, κλειστής ελεγχόμενης δομής σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ενα πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο θα εξασφαλίσει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για τους αιτούντες άσυλο, αλλά και παράλληλα τη μέγιστη ασφάλεια για τις τοπικές κοινωνίες», δήλωσε ο Νότης Μηταράκης κατά την τελευταία του επίσκεψη στον Καρά Τεπέ.
Πλέον, η μόνη «εκκρεμότητα» στην κατασκευή των νέων κέντρων παραμένει η Χίος, για το αν θα παραμείνει η δομή στη ΒΙΑΛ ή αν τελικά η δημοτική αρχή θα δείξει άλλο σημείο για την κατασκευή Κλειστού Κέντρου. Σε Σάμο, Λέρο και Κω οι εργασίες έχουν ξεκινήσει ενώ στο τέλος του α’ εξαμήνου του 2021 αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή των κλειστών κέντρων.
«ESTIA»
Με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση θα συνεχιστεί και το 2021 το πρόγραμμα «ΕSTIA», πρόγραμμα φιλοξενίας ευάλωτων αιτούντων προσφύγων, που πλέον το «τρέχει» το υπουργείο Μετανάστευσης, ενώ μέχρι πρότινος το υλοποιούσε η Υπατη Αρμοστεία.
Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο, φέτος δεν θα γίνουν δεκτές αιτήσεις για ενοικίαση κατοικιών και κτιρίων σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω όπως και Εβρο, Ροδόπη και Ξάνθη, ενώ οι υφιστάμενες μονάδες που λειτουργούν στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου & στην Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου εντάσσονται έως και 30 Νοεμβρίου 2021, οπότε και διακόπτεται η λειτουργία του προγράμματος. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι μόνες δομές στα νησιά που θα φιλοξενούν αιτούντες άσυλο, αλλά και πρόσφυγες θα είναι τα Κλειστά Ελεγχόμενα Κέντρα.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου