Μια οργάνωση που στήθηκε το 1998 σε ένα καφενείο στον Κολωνό και σύντομα εξελίχθηκε σε ένα μεγάλο ίδρυμα με πέντε δομές στη χώρα, με σκοπό να αγκαλιάζει ταλαιπωρημένα και βασανισμένα παιδιά, που όμως, σύμφωνα με καταγγελίες, εξελίχθηκε σε «κόλαση επί γης». Και ενώ ο ιδρυτής της, π. Αντώνιος Παπανικολάου, έβγαινε συχνά στα κανάλια εκλιπαρώντας τους πάντες, βιομήχανους, επιχειρηματίες, κράτος, ακόμη και ανθρώπους του μεροκάματου, να ενισχύσουν οικονομικά το έργο του, πληροφορίες που έρχονται στο φως, εμφανίζουν έναν «πακτωλό» χρημάτων στο ταμείο της οργάνωσης: σε 80 εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται (το διάστημα 2007 έως 2022) οι δωρεές και οι χορηγίες, ενώ πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ καταγράφονται μόνο την τελευταία πενταετία.
Πού πήγαιναν όλα αυτά τα χρήματα, όταν πρώην και νυν τρόφιμοι καταγγέλλουν ότι έτρωγαν ακόμη και ληγμένα τρόφιμα; Απαντήσεις αναμένεται σύντομα να δώσουν η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος και η Οικονομική Αστυνομία, που ελέγχουν εξονυχιστικά τα περιουσιακά και τους τραπεζικούς λογαριασμούς του π. Αντώνιου και των πρώην (πλέον) μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, ανάμεσά τους, η πρεσβυτέρα και πρόεδρος, Σταματία Γεωργαντή.
Στο «μικροσκόπιο» έχουν μπει τα ποσά των δωρεών που χρόνια τώρα λαμβάνει από εύπορους αλλά και από το υστέρημα των φτωχών η οργάνωση, ώστε να διερευνηθεί η διαδρομή τους, δηλαδή εάν με αυτά καλύπτονταν οι ανάγκες των παιδιών αλλά και των δομών που τα φιλοξενούν ή τελικά ένα μέρος κατέληγε στις «τσέπες».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο π. Αντώνιος δεν είναι εταίρος της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας (ΑΜΚΕ) που διαχειρίζεται την Κιβωτό. Η πρεσβυτέρα κατέχει το 50% ενώ το άλλο 50% φέρεται να κατέχει η μητέρα του ιερέα που κατοικεί στη Χίο.
Είναι γεγονός ότι όσο και σχολαστικά να αναζητήσει κανείς στην ιστοσελίδα της Κιβωτού οικονομικά στοιχεία, δεν πρόκειται να τα βρει, σε αντίθεση με πολλές άλλες ΜΚΟ οι οποίες δημοσιεύουν για λόγους διαφάνειας τα οικονομικά τους πεπραγμένα. Η μοναδική αναφορά στα οικονομικά της έχει να κάνει με το 2015 όπου σημειώνεται (σε γράφημα) ότι οι πόροι εκείνη τη χρονιά ήταν 100% ιδιωτικοί.
Κατά περίεργο λόγο ελάχιστα είναι και τα στοιχεία που δημοσιεύονται στο site όσον αφορά στις παραχωρήσεις και στις δωρεές ακινήτων από γνωστά ονόματα του επιχειρηματικού χώρου.
Αντιθέτως, πολλές είναι οι αναφορές σχετικά με τις ελλείψεις που παρουσιάζονται ως προς την κάλυψη βασικών αναγκών, όπως μισθοδοσία, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, έξοδα μετακίνησης, πετρέλαιο θέρμανσης.
Για το πρόγραμμα «Στέγη για τη Μητέρα και το Παιδί» οι της Κιβωτού σημείωναν (2017) ότι απαιτούνται 22.500 ευρώ και μέχρι στιγμής (σ.σ.: ενημέρωση 2021) έχουν συγκεντρωθεί μόνον 1.550 ευρώ.
«Απευθυνόμαστε στην αγάπη σας να μας βοηθήσετε για την εκπλήρωση των αναγκών μας. Πέρα από τα τρόφιμα και τα αναλώσιμα είδη, ευχής έργον για μας, είναι άμεση ανάγκη να “υιοθετήσετε” και να αναλάβετε μία πάγια ανάγκη (ή ένα μέρος αυτής) για τις δομές μας στην Αθήνα, στην Πωγωνιανή και Κόντισα, στη Χίο και στο Βόλο» σημειώνεται στο site.
Κιβωτός του Κόσμου: ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ
Τεράστια είναι η προσφορά ναυτιλιακών εταιριών, πετρελαιοειδών, ενώσεων (Ελληνοαμερικανική Ενωση) αλλά και μεγάλων αλυσίδων τροφίμων.
- Μέγας χορηγός, έτσι όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της ΜΚΟ, είναι το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το 2008 το Ιδρυμα προχώρησε σε δωρεά στη μνήμη της Μαίρης Α. Δρακοπούλου, αδερφής του Σταύρου Σ. Νιάρχου, για την αγορά ενός επιπλέον ορόφου στο κτίριο της Κιβωτού του Κόσμου στην Αθήνα. Τέσσερα χρόνια μετά το Ιδρυμα προσέφερε χρήματα για την ανακαίνιση του εξαώροφου κτιρίου.
- Χρυσοί Χορηγοί, σύμφωνα πάντα με την ιστοσελίδα της Κιβωτού, ήταν οι «ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ» Εταιρεία Κοινωνικής Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού (χορηγία εξοπλισμού Νέου Σπιτιού Φροντίδας Μητέρας και Παιδιού, Αθήνα 2017), VISA (χορηγία Vsa Solidarity 2017), CELESTYAL CRUISES (χορηγία κρουαζιέρας για διακοπές των παιδιών).
- Δεκάδες επίσης οι Αργυροί Χορηγοί, ανάμεσά τους οι μεγαλύτερες εταιρίες της Ελλάδας, όπως Delphis, Ελληνικά Πετρέλαια, Hellenic Seaways, Blues Star Ferries, skroutz κ.ά. και εκατοντάδες οι επιχειρήσεις που ως Χορηγοί και Υποστηρικτές συνέδραμαν στη διάρκεια των τελευταίων ετών με προσφορές κάθε είδους, σε εξοπλισμό, υπηρεσίες, ιατρικές εξετάσεις, μετακινήσεις κ.ά.
- Την ίδια στιγμή, ο βιομήχανος Κώστας Λούλης δώρισε στην οργάνωση ένα οίκημα στο Διμήνι Βόλου για να δημιουργηθεί το Σπίτι της Κιβωτού του Κόσμου καθώς και το σπίτι της οικογένειας στον Ανω Βόλο.
- Η οικογένεια Καρέλια προσέφερε ένα οικόπεδο 32 στρεμμάτων με δύο ακίνητα στην Καλαμάτα. Η δομή εκεί, λένε πληροφορίες, λειτουργεί χωρίς άδεια. Μάλιστα, η χήρα του καπνοβιομήχανου Κωνσταντίνου Καρέλια, Μίνα Σπυροπούλου-Καρέλια, σε πρόσφατες δηλώσεις της εξέφρασε τον προβληματισμό της αλλά και τα παράπονά της για τον τρόπο με τον οποίον, τότε, της συμπεριφέρθηκε η πρεσβυτέρα.
- Η Κιβωτός του Κόσμου Ηπείρου στεγάζεται σε ένα κτίριο 8.900 τ.μ., με έτος κατασκευής το 1974. Ανήκει στο Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας και λειτουργούσε στο παρελθόν ως μαθητική εστία. Το 2013 το κτίριο παραχωρήθηκε από το ΙΝΕΒΙΔΙΜ και τον Δήμο Πωγωνίου στην οργάνωση. Επίσης στην Κιβωτό παραχωρήθηκαν και δύο μικρά διαμερίσματα στα Γιάννενα και την Πωγωνιανή.
Κιβωτός του Κόσμου: Φθαρμένο ράσο και… Porsche Cayenne με φιμέ τζάμια
Σε πολλές από τις δημόσιες εμφανίσεις του ο π. Αντώνιος προσπαθούσε να κρατήσει χαμηλούς τόνους. Το ράσο του πολλές φορές ήταν φθαρμένο, δείχνοντας έτσι μια εικόνα εντελώς διαφορετική από τις καταγγελίες-μαρτυρίες για την καθημερινότητά του.
Ο επικεφαλής της οργάνωσης καταγγέλλεται ότι κυκλοφορούσε με πανάκριβα αυτοκίνητα. Το ίδιο και η σύζυγός του, Σταματία Γεωργαντή, και πρόσωπα που φέρονται να ήταν το «δεξί του χέρι» στους κόλπους της Κιβωτού.
«Ερχόντουσαν ο π. Αντώνιος και η πρεσβυτέρα με πανάκριβα αυτοκίνητα στη δομή στην Πωγωνιανή. Porsche Cayenne με φιμέ τζάμια. Πανάκριβα αυτοκίνητα. Τα οδηγούσαν οι ίδιοι» κατήγγειλαν (Mega) κάποιοι.
Την ίδια στιγμή, στην κατοχή του π. Αντώνιου και της πρεσβυτέρας φέρεται να είναι δυο μεζονέτες, στη Ραφήνα και στη Βραυρώνα. Η δεύτερη λέγεται ότι μεταπωλήθηκε σε εργαζόμενο της Κιβωτού.
Κιβωτός του Κόσμου: Δωρεές 30 εκατ. ευρώ την τελευταία πενταετία
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι δωρεές στην οργάνωση άγγιξαν το αστρονομικό ποσό των 30 εκατ. ευρώ την τελευταία πενταετία. Το ίδιο χρονικό διάστημα οι κρατικές επιχορηγήσεις που έλαβε ξεπερνούσαν τα 200.000 ευρώ. Μια από τις κρατικές ενισχύσεις ήταν και αυτή ύψους 50.000 ευρώ του υπουργείου Οικονομικών.
Ομως οι οικονομικές ενισχύσεις δεν σταματούν εδώ. Περιφέρειες, δήμοι, κοινότητες προσέφεραν συχνά για τα παιδιά της Κιβωτού. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο από την Περιφέρεια Πελοποννήσου η ΜΚΟ έλαβε πέρυσι δυο επιχορηγήσεις ύψους 70.000 και 10.000, αντίστοιχα. Μάλιστα, το ίδιο έτος ο Δήμος Αθηναίων δώρισε στην Κιβωτό το ποσό των 10.000 ευρώ. Στα ταμεία μπήκαν ακόμη 10.000 ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής το 2018 και 8.000 ευρώ την ίδια χρονιά από τη Βουλή.
Από τη Διαύγεια πληροφορούμαστε ότι δωρεές υπέρ της Κιβωτού προσέφεραν επιμελητήρια, ο ΕΟΦ, τα ΕΛΤΑ, η ΕΡΤ, πανεπιστήμια κ.ά.
Σημαντικά ποσά συγκέντρωνε το ταμείο της Κιβωτού και από τις δωρεές αντί κατάθεσης στεφάνων, όπως έγινε με την κηδεία της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά και του προέδρου του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνου Μίχαλου. Φυσικά, σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και τα ποσά που εξασφάλιζε η οργάνωση από τα διάφορα φιλανθρωπικά μπαζάρ, τους τηλεμαραθωνίους αλλά και από τη βοήθεια που προσέφεραν ομογενείς. Ενδεικτικά, το 2013 ο γνωστός ομογενής και διακεκριμένο στέλεχος της ελληνικής κοινότητας της Νέας Υόρκης Ντίνος Ράλλης είχε παραδώσει στον π. Αντώνιο επιταγή ύψους 20.000 δολαρίων στη μνήμη ομογενούς.
Ας μην αναφερθούμε και στις προσφορές των απλών πολιτών οι οποίοι έσπευδαν να στηρίξουν το έργο του π. Αντώνιου, στέλνοντας χρήματα, ρούχα και τρόφιμα στις δομές. Το τραγικό είναι ότι πολλά από τα ρούχα δεν έφταναν στα παιδιά, μιας που, όπως καταγγέλλεται, υπεύθυνοι τους έδιναν εντολή να τα κάψουν.
Ειδήσεις σήμερα
Κιβωτός του Κόσμου: Δύο άντρες «πρωταγωνιστούν» στις καταγγελίες για ξυλοδαρμούς