«Αυτοί ξέρουν…»
«Με έβαλαν να δουλέψω, να μην ξαναπάω σχολείο. Ο Πασχάλης και η γυναίκα του ξέρουν τι μου έκαναν. Και άλλα δύο παιδιά ξέρουν που ήταν εκεί», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Mega ένας πρώην τρόφιμος σε δομές της «Κιβωτού», κατονομάζοντας στενό συνεργάτη του π. Αντωνίου. Μεταξύ άλλων περιγράφει συχνούς ξυλοδαρμούς, ενώ, όπως υποστηρίζει, οι υπεύθυνοι της δομής τον είχαν βάλει σε καθεστώς απομόνωσης για 9 μήνες, όταν ήταν 15 ετών. Οπως αναφέρει, όλες οι τιμωρίες και οι ξυλοδαρμοί ήταν σε γνώση του «Πασχάλη», ο οποίος ήταν ένα από τα άτομα εμπιστοσύνης του επικεφαλής της ΜΚΟ. Το συγκεκριμένο πρόσωπο είναι παιδαγωγός στη δομή στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων και είχε μέχρι και τον περασμένο Σεπτέμβριο, μόνιμη θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο της «Κιβωτού», πριν από την ξαφνική απομάκρυνσή του.
«…Οταν η αδερφή σου έτρωγε ξύλο και της έλεγε χυδαία πράγματα ο Πασχάλης, ήταν ωραία…», αναφέρει στο Facebook ένας ακόμα πρώην τρόφιμος, καταγγέλλοντας και εκείνος τον στενό συνεργάτη του π. Αντωνίου. Το παραπάνω απόσπασμα ήταν σε σχόλιο στην ανάρτηση του πρώην παιδαγωγού της δομής του Βόλου, Χρόνη Χλίτσιου, με το οποίο δημοσιοποιούσε τον περασμένο Αύγουστο περιστατικά ξυλοδαρμού. «…εμένα με χτυπούσε ο Πέτρος, ήμουν και εγώ στην Κιβωτό κάποτε», αναφέρει σε άλλο σχόλιο μια πρώην φιλοξενούμενη σε δομή του οργανισμού. Και αυτό το πρόσωπο φέρεται να είναι ένα από τα μέλη του Δ.Σ. της «Κιβωτού». Οι δύο άνδρες, όπως προκύπτει από τις καταχωρήσεις στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο, φαίνεται να είναι μέλη του διοικητικού συμβουλίου, τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2020.
Αξιολόγηση στοιχείων
Με βάση τις καταγγελίες και τις καταθέσεις που συγκεντρώνει η Εισαγγελία Ανηλίκων, θα αξιολογηθούν τα στοιχεία που θα προκύψουν για ύποπτα πρόσωπα, σε μια προσπάθεια να εξακριβωθεί εάν υπάρχουν συγκεκριμένα αδικήματα που διαπράχθηκαν από έναν κλειστό κύκλο προσώπων. Σε μια δεύτερη παράλληλη έρευνα, που διεξάγεται από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας και την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, όλα τα μέλη του Δ.Σ., που αποτελούν πρόσωπα εμπιστοσύνης του π. Αντωνίου, θα μπουν στο «μικροσκόπιο», για να διαπιστωθεί εάν τα περιουσιακά τους στοιχεία δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους και από τα φορολογικά στοιχεία κτήσης τους. Αυτή η οικονομική έρευνα αφορά σε πρώτο στάδιο 15 στελέχη της ΜΚΟ, που είχαν συμμετοχή στα διοικητικά συμβούλια την τελευταία 5ετία ή διευθυντικές θέσεις.
Κιβωτός του Κόσμου: «Οικογενειακό» και ελεγχόμενο το διοικητικό συμβούλιο
Κάποιοι κάνουν λόγο για ένα «οικογενειακό»-ελεγχόμενο διοικητικό συμβούλιο, με τη σύζυγο του π. Αντώνιου Παπανικολάου να έχει «προεδρική» εποπτεία και εκπροσώπηση. Είναι ενδεικτικό ότι ανάμεσα στα μέλη ήταν δύο πρώην παιδιά της «Κιβωτού». Συγκεκριμένα ένας 35χρονος πρώην τρόφιμος από το Ιράκ, το 2017 απέκτησε την ελληνική ιθαγένεια έχοντας ολοκληρώσει την παρακολούθηση έξι τάξεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα και στη συνέχεια έγινε μέλος του διοικητικού συμβουλίου. Με την ίδια ακριβώς διαδικασία, εντάχθηκε στο Δ.Σ. ένας ακόμη αλλοδαπός. Τα άλλα δύο μέλη ήταν ένας προπονητής μπάσκετ, όπως επίσης και μία κοινωνική λειτουργός, η οποία, εκτός των άλλων, φαίνεται να οργάνωσε το 2019 τη δομή στην Καλαμάτα, σε χώρο που είχε παραχωρηθεί από δωρεά επιχειρηματία. Γενικός διευθυντής της ΜΚΟ ήταν αλλοδαπός πρώην τρόφιμός της και υπεύθυνος επικοινωνίας επίσης πρώην τρόφιμος της «Κιβωτού».
Καφετζού στα Μέγαρα: Πώς έφαγαν από ηλικιωμένο 850.000 ευρώ - «Βρέθηκα μπλεγμένος για ένα οικόπεδο»
Σκισμένα τιμολόγια, αποδείξεις στα σκουπίδια και ένα περίστροφο
Βιβλία εσόδων-εξόδων, παραστατικά, οικονομικά έγγραφα για χορηγίες και δωρεές, σκισμένα τιμολόγια και αποδείξεις σε κάδους απορριμμάτων, ακόμα και ένα… περίστροφο αποθηκευμένο λίγα μόλις μέτρα από χώρους διαμονής ανηλίκων. Κάθε λογής ευρήματα προέκυψαν από τις «σαρωτικές» αιφνιδιαστικές έρευνες των αστυνομικών που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε όλες οι δομές και τα σπίτια φιλοξενίας της «Κιβωτού», σε Αθήνα και επαρχία. Τα συγκεντρωμένα οικονομικά στοιχεία θα αναλυθούν το επόμενο διάστημα από τα στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, που θα επιχειρήσουν να εντοπίσουν τις διαδρομές των εισροών και κυρίως των εκροών χρημάτων της ΜΚΟ και αν αυτές αποδεικνύονται με παραστατικά και φορολογικά στοιχεία. Οι έρευνες, που θα διαρκέσουν περίπου 3 μήνες, θα αφορούν και τα αποκόμματα που εντοπίστηκαν σε κάδους απορριμμάτων, έξω από τις δομές της Καλαμάτας και της Χίου. Οι αστυνομικοί θα προσπαθήσουν να διαπιστώσουν αν οι σκισμένες αποδείξεις και τα τιμολόγια του μήνα Νοεμβρίου, που είχαν εκδοθεί στο όνομα της «Κιβωτού», καταστράφηκαν σκόπιμα από υπεύθυνους της ΜΚΟ σε μια προσπάθεια να «σβήσουν» ίχνη ύποπτων συναλλαγών.
Κιβωτός του Κόσμου: Ανέλαβε δράση το νέο διοικητικό συμβούλιο
Μέσα στην εβδομάδα που πέρασε, το νέο προσωρινό επταμελές Δ.Σ. ανέλαβε άμεσα δράση προκειμένου να μη διαταραχθεί η φροντίδα των παιδιών. Για τον έλεγχο της λειτουργίας του φορέα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο ανακοίνωσε συνεργασία με διεθνή εταιρία ορκωτών λογιστών καθώς και έγκριτο δικηγορικό γραφείο. Παράλληλα, μεριμνά για την καθημερινότητα και ευημερία των παιδιών που φιλοξενούνται στις δομές της Κιβωτού.
Το νέο Δ.Σ. του φορέα, όπως ορίστηκε από την κυβέρνηση, είναι:
- Αλεξάνδρα Μαρτίνου, οικονομολόγος, πρόεδρος της Ενωσης «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ», ως πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου.
- Ιωάννης Σπυρίδων Τέντες, πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.
- Ιωάννης Παπαδάτος, παιδίατρος, τ. διευθυντής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού».
- Γιώργος Πρωτόπαπας, γενικός διευθυντής των Παιδικών Χωριών SOS.
- Ερρικα Οικονόμου, ψυχολόγος, γραμματέας «Φίλων της Θεοτόκου».
- Ανδρέας Ζομπανάκης, οικονομολόγος, πρόεδρος του Κέντρου Ειδικών Ατόμων η «Χαρά».
- Κωνσταντίνος Γλούμης-Ατσαλάκης, δικηγόρος, διευθυντής υπουργικού γραφείου υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
«Δύσκολο έργο»
«Τα νέα μέλη του Δ.Σ. αναλαμβάνουν ένα δύσκολο και φορτισμένο αυτή τη στιγμή έργο. Τους ευχαριστούμε για αυτό. Η κ. Αλεξάνδρα Μαρτίνου, ως πρόεδρος, όπως και όλα τα υπόλοιπα μέλη έχουν αποδείξει στη διάρκεια της πορείας τους ότι έχουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία να αντεπεξέλθουν. Ως υπουργείο και ως κοινωνία θα πρέπει να τους στηρίξουμε για τα παιδιά της Κιβωτού, για όλους μας», δήλωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τις προνοιακές δομές, Δόμνα Μιχαηλίδου.
Υπενθυμίζεται ότι για την αλλαγή του Δ.Σ. η κ. Μιχαηλίδου έθεσε σε εφαρμογή τη διάταξη που η ίδια εισηγήθηκε και ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2022 (άρθρο 67 Ν. 4921/2022). Με τη διάταξη αυτή επιτρέπεται η προσωρινή αλλαγή της διοίκησης σε ιδιωτικούς προνοιακούς φορείς σε περίπτωση σημαντικής υποβάθμισης της εύρυθμης λειτουργίας τους.