Το υπουργείο υπογραμμίζει ότι οι δημόσιες υπηρεσίες θα πρέπει να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την εμφάνιση των υψηλών θερμοκρασιών, εξετάζοντας και το ενδεχόμενο έκτακτων μεταβολών στα ωράρια λειουργίας των υπηρεσιών του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να υπάρξει περιορισμός της μετακίνησης μεγάλου αριθμού ατόμων κατά τις θερμοτερες ώρες.
Καύσωνας: Οδηγίες για τα μέτρα προφύλαξης
Παθολογικές καταστάσεις από υψηλές θερμοκρασίες και οδηγίες αντιμετώπισης τους.
Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ανέλθει σε όρια μη ανεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό σε συνέργεια με άλλους παράγοντες (υγρασία, άπνοια κ.λ.π. ), δημιουργούνται παθολογικές καταστάσεις ποικίλου βαθμού βαρύτητας, που μπορούν να οδηγήσουν σε βαριά νόσηση έως και στο θάνατο. Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να είναι: δυνατός πονοκέφαλος, ατονία, αίσθημα καταβολής, τάση για λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, έμετοι και ταχυπαλμία. Το σύνδρομο της θερμοπληξίας, εκδηλώνεται με: ξαφνική αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος ( >40.5 ο C ), κόκκινο, ζεστό και ξηρό δέρμα (η εφίδρωση έχει σταματήσει), ξηρή πρησμένη γλώσσα, ταχυπαλμία, ταχύπνοια, έντονη δίψα, πονοκέφαλος, ναυτία, έμετος, ζάλη, σύγχυση, αδυναμία προσανατολισμού και καθαρής ομιλίας, επιθετική ή παράξενη συμπεριφορά, σπασμοί, απώλεια συνείδησης ή κώμα.
Η θεραπεία των ατόμων που παρουσιάζουν τα παραπάνω συμπτώματα, όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή, πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση σε νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά ως πρώτες βοήθειες μέχρι τη διακομιδή τους σε αυτά θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα ελάττωσης της θερμοκρασίας του σώματος: Μεταφορά του θερμόπληκτου άμεσα σε μέρος δροσερό, ευάερο, σκιερό κατά προτίμηση κλιματιζόμενο (ανωτέρω σχετ.), πλήρης έκδυση από τα ρούχα, τοποθέτηση παγοκύστεων ή κρύων επιθεμάτων στον τράχηλο, τις μασχάλες και τη βουβωνική περιοχή, εμβάπτιση σε μπανιέρα με κρύο νερό ή ντους ή ψεκασμό με κρύο νερό, παροχή μικρών γουλιών δροσερών υγρών (νερού ή αραιωμένου χυμού φρούτων, 1 μέρος χυμού σε
4 μέρη νερού) αν μπορεί να καταπιεί κ.λ.π.
Καύσωνας – Ποιος κινδυνεύει από τις υψηλές θερμοκρασίες:
ηλικιωμένοι
μωρά και μικρά παιδιά
έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες
άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα
άτομα που εργάζονται ή ασκούνται έντονα σε ζεστό περιβάλλον
άτομα με χρόνιες παθήσεις (καρδιαγγειακές παθήσεις, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, πνευμονοπάθειες, νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες, ψυχική νόσο, άνοια, αλκοολισμό ήκατάχρηση ναρκωτικών ουσιών κ.λ.π.)
άτομα με οξεία νόσο, όπως λοίμωξη με πυρετό ή γαστρεντερίτιδα (διάρροια ή / και έμετο)
άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους,
όπως π.χ. διουρητικά, αντιχολινεργικά, ψυχοφάρμακα, ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.
Καύσωνας – Γενικές οδηγίες προφύλαξης:
Παραμονή σε χώρους που κλιματίζονται.
Ντύσιμο ελαφρύ και άνετο με ανοιχτόχρωμα ρούχα από πορώδες υλικό, ώστε να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα.
Χρήση καπέλου από υλικό που να επιτρέπει τον αερισμό του κεφαλιού.
Χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών ηλίου με φακούς που προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία.
Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, ιδίως για τα βρέφη και τους ηλικιωμένους.
Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας.
Αποφυγή πολύωρων ταξιδιών με μέσα συγκοινωνίας που δε διαθέτουν κλιματισμό.
Τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να φροντίζουν για την καλή λειτουργία του κλιματισμού τους λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερόμενα στο πρώτο εδάφιο των γενικών οδηγιών (ανωτέρω σχετ.), για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.
Πολλά χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας και τοποθέτηση δροσερών επιθεμάτων στο κεφάλι και στο λαιμό.
Μικρά σε ποσότητα και ελαφριά γεύματα φτωχά σε λιπαρά, με έμφαση στη λήψη φρούτων και λαχανικών.
Λήψη άφθονων υγρών (νερού και χυμών φρούτων), ιδιαίτερα από τα βρέφη και τους ηλικιωμένους και αποφυγή του αλκοόλ. Αν η εφίδρωση είναι μεγάλη, συστήνεται η πρόσθετη λήψη μικρών δόσεων αλατιού.
Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους, από τον οποίο θα λάβουν επιπρόσθετες οδηγίες ανάλογα με την κατάστασή τους καθώς και οδηγίες για την πιθανή αλλαγή της δοσολογίας της φαρμακευτικής τους αγωγής.
Οι ηλικιωμένοι να μην εγκαταλείπονται μόνοι τους αλλά να εξασφαλίζεται κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.
Οι χώροι εργασίας πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες, κατά προτίμηση οροφής, και σε κάθε περίπτωση φυσικό αερισμό των χώρων. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδρύματα, που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.
Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δίδεται όταν οι υψηλές θερμοκρασίες συνδυάζονται και με φαινόμενα αυξημένων επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Συγκεκριμένα:
Για την περίπτωση υπέρβασης των ορίων του όζοντος στον ατμοσφαιρικό αέρα, το Υπουργείο Υγείας έχει εκδώσει σχετικές οδηγίες για την ενημέρωση του κοινού με μέτρα προφύλαξης ειδικά των ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων, οι οποίες έχουν ως εξής:
«Άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνιστάται να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης, συνιστάται στα παραπάνω άτομα καθώς και τα παιδιά να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα».
Για την προστασία της δημόσιας υγείας από αιωρούμενα σωματίδια (Α.Σ.10), το Υπουργείο Υγείας έχει εκδώσει την με αρ. πρωτ. ΔΥΓ2/Γ.Π.οικ.3191/14.1.14 (ΑΔΑ: ΒΙΨΠΘΩΣ1) εγκύκλιο με συστάσεις προς το κοινό. Στον κάτωθι ιστότοπο του Υπουργείου αναρτώνται συστάσεις προς ενημέρωση και μέτρα προφύλαξης του κοινού, οποιαδήποτε ημέρα του έτους σημειωθεί υπέρβαση των συγκεντρώσεων των αιωρούμενων σωματιδίων, από τις οποίες μπορεί να ενημερώνεται το κοινό: (www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/ygieinhperiballontos/prostasia-poiothtas-aera/3005-systaseis-gia-thn-atmosfairikh-rypansh).
Πανικός στη Χαλκίδα: Αστικό λεωφορείο τυλίχθηκε στις φλόγες - Καλά στην υγεία τους οι επιβάτες
Διαβάστε ΕΔΩ την εγκύκλιο
Καύσωνας: Κλιματιζόμενοι χώροι από τον Δήμο Αθηναίων
Ενόψει του νέου κύματος καύσωνα το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε οδηγίες προστασίας για τους πολίτες, ενώ ο Δήμος Αθηναίων έχει ανοίξει επτά κλιματιζόμενους χώρους σε λέσχες φιλίας, σε ισάριθμα δημοτικά διαμερίσματα. Πρόκειται για:
Λέσχη Φιλίας Αγίου Παύλου, Μαμούρη και Δύμης, τηλ. επικοινωνίας: 210 8223946
-Λέσχη Φιλίας “Η Ανάληψη του Κυρίου” Νέου Κόσμου, Χελντράιχ 15, τηλ. επικοινωνίας: 210 9240403
-Λέσχη Φιλίας Βοτανικού, Κοζάνης 4, τηλ. επικοινωνίας: 210 3423716
-Λέσχη Φιλίας Κολοκυνθούς, Αίμονος 9 & Άστρους, τηλ. επικοινωνίας: 210 5140877
-Λέσχη Φιλίας Αγίου Ελευθερίου, Αχαρνών 372, τηλ. επικοινωνίας: 210 2012334
-Λέσχη Φιλίας Κυψέλης Σκύρου & Καυκάσου, τηλ. επικοινωνίας: 210 8815877
-Λέσχη Φιλίας Αμπελοκήπων, Πανόρμου & Βαθέος, τηλ. επικοινωνίας: 210 6459890
Στα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Αθηναίων έχει τεθεί σε λειτουργία γραμμή βοήθειας, μέσω της οποίας παρέχονται συμβουλές και οδηγίες για την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας σε όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Η «Γραμμή Καύσωνα» είναι το 210 3638049 και εξυπηρετεί καθημερινά, από τις 08:30 έως τις 19:30. Λειτουργεί επίσης η 24ωρη Γραμμή Εξυπηρέτησης του Δημότη «1595», και το τηλεφωνικό κέντρο 2105277000 δέχονται αναφορές και αιτήματα πολιτών που χρειάζονται οποιαδήποτε βοήθεια ή υποστήριξη. Επίσης οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν και στο τηλεφωνικό κέντρο του Κ.Υ.Α.Δ.Α. 210 5246515-6 καθημερινά από τις 09:00 έως τις 15:00.
Καύσωνας: Οι ομάδες υψηλού κινδύνου
Το Υπουργείο Υγείας επισημαίνει ότι στις ομάδες υψηλού κινδύνου από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που αναμένεται, περιλαμβάνονται οι ηλικιωμένοι, τα μωρά και τα μικρά παιδιά, οι έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες, τα υπέρβαρα άτομα, όσοι εργάζονται ή ασκούνται σε ζεστό περιβάλλον, καθώς και άτομα με χρόνιες παθήσεις (καρδιαγγειακές παθήσεις, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, πνευμονοπάθειες, νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες, ψυχική νόσο, άνοια, αλκοολισμό ή κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών κ.λ.π.). Επιπλέον, κινδυνεύουν τα άτομα με οξεία νόσο, όπως λοίμωξη με πυρετό ή γαστρεντερίτιδα (διάρροια ή / και έμετο), καθώς και άτομα τα οποία για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. διουρητικά, αντιχολινεργικά, ψυχοφάρμακα, ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.
Το Υπουργείο Υγείας επισημαίνει ότι για να προστατευθούμε από τον καύσωνα, θα πρέπει να παραμένουμε σε κλιματιζόμενους χώρους και να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο (ιδίως τα βρέφη και οι ηλικιωμένοι). Θα πρέπει να φοράμε ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από πορώδες υλικό, ώστε να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα, καπέλο που να επιτρέπει τον αερισμό του κεφαλιού και γυαλιά ηλίου με φακούς που προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία.
Θα πρέπει να αποφεύγουμε τα πολύωρα ταξίδια με συγκοινωνιακά μέσα που δε διαθέτουν κλιματισμό (υπάρχει οδηγία τα μέσα μαζικής μεταφοράς να φροντίζουν για την καλή λειτουργία του κλιματισμού τους λαμβάνοντας υπόψη τις γενικές οδηγίες για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού), να κάνουμε στη διάρκεια της μέρας πολλά χλιαρά ντους και να τοποθετούμε δροσερά επιθέματα στο κεφάλι και στο λαιμό. Να καταναλώνουμε μικρά και ελαφρά γεύματα, φτωχά σε λιπαρά, με έμφαση στη λήψη φρούτων και λαχανικών και να λαμβάνουμε άφθονα υγρά -νερά και φρούτα- αποφεύγοντας το αλκοόλ.’Ατομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους, από τον οποίο θα λάβουν επιπρόσθετες οδηγίες ανάλογα με την κατάστασή τους, καθώς και οδηγίες για την πιθανή αλλαγή της δοσολογίας της φαρμακευτικής τους αγωγής.
Καύσωνας: Αναβάλλονται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις στα άλση της Αθήνας
Όλες οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί για σήμερα στα άλση της Αθήνας αναβάλλονται, ενώ κλιμάκια εργαζομένων του δήμου, θα ελέγχουν σε 24ωρη βάση τους χώρους πρασίνου του Δήμου Αθηναίων, δηλαδή στους Λόφους Λυκαβηττού, Στρέφη, Φιλοπάππου, Αρδηττού καθώς και στο Άλσος Παγκρατίου, Ιλισίων, Ευελπίδων, Γουδή, Λαμπράκη και στην Ακαδημία Πλάτωνος. Σε όλους τους μεγάλους χώρους πρασίνου θα γίνεται κατόπτευση από drones του Δήμου με θερμική κάμερα που ανιχνεύουν μεταβολές της θερμοκρασίας.
Με τους εργαζόμενους του Δήμου να αποσύρονται από τις εργασίες τους μια ώρα νωρίτερα, λόγω της ανάγκης προστασίας του προσωπικού της καθαριότητας από τη θερμική καταπόνηση τροποποιείται το πρόγραμμα αποκομιδής των απορριμμάτων. Από σήμερα η αποκομιδή των σκουπιδιών πραγματοποιείται τις πρωινές και νυχτερινές ώρες με παύση μεταξύ 11:00 – 17:00 και, λόγω των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, παρακαλούνται οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να μη βγάζουν τα απορρίμματα στους κάδους αυτές τις ώρες, ιδιαίτερα εάν αυτοί είναι πλήρεις.
Ειδήσεις σήμερα
Φωτιά σε Μάνδρα, Μέγαρα, Ρόδο, Λουτράκι και Λακωνία: Οι αναζωπυρώσεις και τα ενεργά μέτωπα
Καύσωνας: Διαδοχικοί καύσωνες μέχρι τέλος του μήνα
Χανιά: Αποδείξεις και σπρέι στην σακούλα μαζί με το κεφάλι του Ινδού – Τι εξετάζουν οι Αρχές