Παρούσης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, της προέδρου του Αρείου Πάγου Ιωάννας Κλάπα-Χριστοδουλέα, αλλά και της εισαγγελέως του ανωτάτου δικαστηρίου Γεωργίας Αδειλίνη, υψηλόβαθμοι και εξειδικευμένοι εισαγγελικοί λειτουργοί από χώρες του εξωτερικού παρέθεσαν τη δική τους εμπειρία, αναφέροντας σημαντικά στατιστικά στοιχεία που μπορούν να δείξουν το δρόμο για την ενίσχυση της πρόληψης της εγκληματικότητας.
Τόσο η κ. Κλάπα όσο και η κ. Αδειλίνη στο χαιρετισμό τους τόνισαν τη σημασία της προβολής περιστατικών κακοποίησης για τη δημόσια εικόνα, αλλά και τον σημαντικό ρόλο της Δικαιοσύνης για την αποτροπή των φαινομένων κακοποίησης. Δεν είναι τυχαίο ότι το νομικό πλαίσιο για τα εγκλήματα κατά των ζώων πρόσφατα αυστηροποιήθηκε, ούτως ώστε να προβλέπονται ποινές κακουργήματος για τους δράστες βαριών εγκλημάτων, όπως η θανάτωση ή ο βασανισμός ζώου.
Το νομικό πλαίσιο, το οποίο πρόσφατα αυστηροποιήθηκε, αναλύθηκε εκτενώς από την αρμόδια αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστασία Μασούρα, αλλά και από την υπεύθυνη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών Αικατερίνη Μήτρου.
Αναλύσεις
Οπως ανέφερε η Μισέλ Ουέλτς, αντεισαγγελέας και διευθύντρια της μονάδας δικαίου για τα ζώα στο γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Βιρτζίνια, έρευνες στις ΗΠΑ έχουν δείξει πως το 70% όλων εκείνων που κακοποίησαν ζώα έχει διαπράξει τουλάχιστον άλλο ένα ποινικό αδίκημα, ενώ το 40% όλων των κακοποιητών ζώων έχει διαπράξει βίαια εγκλήματα κατά ανθρώπων.
Κατά την έμπειρη εισαγγελική λειτουργό, «η βαναυσότητα απέναντι στα ζώα είναι πρόδρομος βίαιων εγκλημάτων, όπως οι κατά συρροή δολοφονίες, οι μαζικές δολοφονίες και οι πυροβολισμοί σε σχολεία». Οπως ανέφερε η κ. Ουέλτς, το 43% των σχολικών μακελάρηδων (οι οποίοι στις ΗΠΑ είναι δυστυχώς ένας διαδεδομένος τρόπος μαζικών δολοφονιών) είχε στο παρελθόν διαπράξει πράξεις κακοποίησης των ζώων.
Πάρος: Στον εισαγγελέα Σύρου οι ανήλικοι που μαχαίρωσαν τον 23χρονο
Ιδιαίτερα έντονη σύνδεση υπάρχει και με τα εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας: ένα ποσοστό της τάξης του 50-70% των επιζώντων αναφέρουν ότι οι θύτες τους στόχευσαν ή σκότωσαν το κατοικίδιό τους.
Αποτροπή
Συμπεράσματα που έχουν προκαλέσει συντονισμό των αστυνομικών δυνάμεων σε όλες τις Πολιτείες των ΗΠΑ, αφού αποτελεί κοινό τόπο πως ο εντοπισμός των κακοποιητών ζώων μπορεί να αποτρέψει άλλα εγκλήματα. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η NSA (National Sheriff’s Association), «πρέπει να αλλάξουν η νοοτροπία και η στάση μεταξύ των Αρχών επιβολής του νόμου, ώστε να είναι σαφές ότι τα εγκλήματα κατά των ζώων είναι εξίσου σημαντικά και χρήζουν προσοχής».
Η εισαγγελική λειτουργός αναφέρθηκε σε πολλά παραδείγματα περιπτώσεων όπου η εξιχνίαση εγκλημάτων κατά των ζώων οδήγησε και σε άλλα ευρήματα: Δύο παραμελημένα σκυλιά στο Ρίτσμοντ οδήγησαν στην ανακάλυψη κυκλώματος λαθρεμπορίας όπλων, που εξόπλιζαν τις συμμορίες της πόλης.
Σε άλλη περίπτωση, ένας άνδρας συνελήφθη επειδή κλότσησε έναν μικρό σκύλο, με την έρευνα που ακολούθησε να δείχνει τεράστιες ποσότητες ναρκωτικών ουσιών που ο κατηγορούμενος έκρυβε κάτω από το μαξιλάρι ενός 3χρονου παιδιού.
Σημαντικές πληροφορίες για τη στάση των βρετανικών αρχών ανέφερε ο εξειδικευμένος σε εγκλήματα κατά των ζώων, απόστρατος αξιωματικός, Μαρκ Ράντελ. «Συχνά με ρωτούν όσοι είναι ήδη απασχολημένοι με καθήκοντα αστυνόμευσης και με υπερφορτωμένα ωράρια εργασίας πώς μπορώ να ασχολούμαι με υποθέσεις ζώων πέρα από όλα τα άλλα που έχω να κάνω; Ομως δεν λειτουργεί έτσι η πρόληψη του εγκλήματος. Οταν γίνεται αποτελεσματικά, η πρόληψη του εγκλήματος δημιουργεί έξτρα χρόνο (σ.σ.: για την αστυνόμευση) και μπορεί να εξοικονομήσει πόρους».
Ο κ. Ράντελ αναφέρθηκε και αυτός σε διαφωτιστικά παραδείγματα: Μία βάναυση δολοφονία εξιχνιάστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, επειδή οι διωκτικές αρχές είχαν στο φάκελό τους στοιχεία για παλαιότερες κακοποιήσεις ζώων από τον δράστη. Μέσω της έρευνας, αναδείχθηκε ότι ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος είχε συγκεντρώσει μια «εργαλειοθήκη φόνου» στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη δολοφονία.
Συμπεράσματα που αναμφίβολα μπορούν να φανούν χρήσιμα και προς τις ελληνικές διωκτικές Αρχές, που τα τελευταία χρόνια επιδεικνύουν όλο και μεγαλύτερη μέριμνα για τα εγκλήματα κατά των ζώων, μετά την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου.