Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στον Έβρο, όπου έχει συλληφθεί και η συντριπτική πλειονότητα των διακινητών, κάτι που αποδεικνύει την τάση που υπάρχει από πλευράς Τουρκίας.
Αναλυτικά, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΑΣ, το πρώτο 7μηνο του 2022, στα ελληνοτουρκικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα, συνελήφθησαν συνολικά 386 διακινητές μη νόμιμων μεταναστών, από τους οποίους οι 312 στην περιοχή του Έβρου.
Μάλιστα, από το σύνολο αυτών, οι 219 έχουν συλληφθεί μόνο το τελευταίο τρίμηνο (Μάιος-Ιούλιος 2022), παρουσιάζοντας αύξηση κατά 58,7% συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα (Μάιος-Ιούλιος 2021), οπότε και είχαν συλληφθεί 138 διακινητές.
Αντίστοιχη εικόνα παρατηρείται και στις περιπτώσεις παράτυπης εισόδου μεταναστών στη χώρα, όπου το τρίμηνο Μαΐου-Ιουλίου 2022 καταγράφηκε αύξηση της τάξης του 113,1% συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα (4.126 έναντι 1.936).
Υπουργείο Παιδείας: Αδύνατη η υποβολή αίτησης μετεγγραφής εάν απαιτείται έλεγχος εισοδήματος
Συνολικά, το πρώτο 7μηνο του 2022 συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο στη χώρα 7.484 αλλοδαποί, από τους οποίους οι 3.554 στην περιοχή του Έβρου.
Από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ επισημαίνεται ότι οι αστυνομικές υπηρεσίες, στη βάση εφαρμογής του υφιστάμενου επιχειρησιακού σχεδιασμού αλλά και σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς και συμμετέχοντας σε κοινές ευρωπαϊκές δράσεις, έχουν επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα στον τομέα της παράνομης διακίνησης μεταναστών.
Τονίζεται ακόμα, ότι «είναι καθημερινές οι επιχειρησιακές δράσεις της Ελληνικής Αστυνομίας για την διαφύλαξη των ελληνικών και κατ’ επέκταση των ευρωπαϊκών συνόρων, με σκοπό τη σύλληψη διακινητών μη νόμιμων μεταναστών, έχοντας σε κάθε περίπτωση ως πρώτιστο μέλημα την προστασία της ανθρώπινης ζωής».
Ειδήσεις σήμερα
Μεσσήνη: Στη φυλακή ο 50χρονος που έριξε καυστικό υγρό στην πρώην σύζυγό του