Συγκεκριμένα, ο 49χρονος κατηγορούμενος κηρύχθηκε αθώος λόγω αμφιβολιών κατά πλειοψηφία 5-2, με τους δύο δικαστές που μειοψήφησαν να έχουν την άποψη πως έπρεπε να κηρυχθεί ένοχος για άμεση συνέργεια στην ανθρωποκτονία, καθώς και για οπλοχρησία. Οσον αφορά τον 41χρονο, κηρύχθηκε αθώος με πλειοψηφία 6-1, με τη μειοψηφία να έρχεται από τη μία δικαστή, που θεωρούσε πως έπρεπε να κηρυχθεί ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση.
Σε ό,τι αφορά και τους δύο κατηγορουμένους, και οι τέσσερις ένορκοι ψήφισαν υπέρ της απαλλαγής τους, απόφαση η οποία είναι αντίθετη με την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας, η οποία είχε ζητήσει να κηρυχθούν ένοχοι οι κατηγορούμενοι.
Πρόκειται για μία ανακοίνωση η οποία αναμφίβολα ξένισε τους πολίτες αμέσως μετά τη δημοσιοποίησή της, ενώ η αλήθεια είναι ότι το κατάμεστο ακροατήριο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών την υποδέχθηκε παγωμένο – μεταξύ αυτών οι συγγενείς του Γιώργου Καραϊβάζ, αλλά και η πρόεδρος και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ και δεκάδες δημοσιογράφοι.
Αντίθετα, με δάκρυα χαράς και ανακούφισης υποδέχτηκαν την απόφαση οι συγγενείς των δύο κατηγορουμένων, που έκαναν λόγο για δικαίωσή τους, αναφέροντας πως τα δύο αδέλφια διαπομπεύτηκαν και προφυλακίστηκαν άδικα για περίπου 16 μήνες.
Ρατσιστική επίθεση στον μικρό Γιαννάκη – Σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα
Γεγονός ωστόσο είναι πως κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας, η οποία ήταν ταχύτατη αλλά ενδελεχής, δεν προέκυψαν ατράνταχτες αποδείξεις πως οι δύο κατηγορούμενοι ήταν πράγματι οι δράστες της δολοφονίας.
Οι αστυνομικοί που εξετάστηκαν στο ακροατήριο ως μάρτυρες, έχοντας μελετήσει τα στοιχεία της δικογραφίας, δεν μπόρεσαν να φτάσουν σε πλήρη αναγνώριση των κατηγορουμένων στο ακροατήριο, αναφέροντας μόνο ότι η σωματική διάπλαση του ενός αδελφού προσομοιάζει με αυτήν του ενός δράστη.
Παράλληλα, το βασικότερο επιβαρυντικό στοιχείο σε βάρος των δύο κατηγορουμένων παρέμεινε καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης το βανάκι το οποίο είχε εντοπιστεί στην περιοχή του Αλίμου, τόσο την ημέρα της στυγερής δολοφονίας όσο και την προηγούμενη ημέρα, κάτι που κατά την έρευνα των αστυνομικών που μελέτησαν τις κάμερες ασφαλείας κατά μήκος της διαδρομής που ακολούθησε ο Γιώργος Καραϊβάζ την ημέρα που δολοφονήθηκε σήμαινε πως χρησιμοποιήθηκε για την κατόπτευση του χώρου και τη διαφυγή των δραστών.
Ωστόσο, όπως φαίνεται (αν και το σκεπτικό του δικαστηρίου θα δημοσιευθεί τους επόμενους μήνες), το στοιχείο αυτό, από μόνο του, δεν κατέστη δυνατό να αποδείξει την ενοχή των δύο κατηγορουμένων πέραν πάσης αμφιβολίας, όπως ορίζει ο νόμος. Οι ίδιοι επέμειναν ότι δεν είχαν καμία σχέση με το φόνο, με τον έναν αδελφό να υποστηρίζει ότι είχε μεταβεί στον Αλιμο για να μοιράσει διαφημιστικά φυλλάδια και τον άλλο πως δεν ήταν καν σε εκείνο το σημείο.
Πάντως, σε δηλώσεις τους μετά την έκδοση της απόφασης, οι συγγενείς του Γ. Καραϊβάζ διατήρησαν την ψυχραιμία τους, με τη χήρα του δημοσιογράφου να αναφέρει πως ακόμη κι αν οι δύο κατηγορούμενοι καταδικάζονταν, ο Γιώργος δεν θα γύριζε πίσω…