Πλέον οι γιατροί καταχωρίζουν μόνο ηλεκτρονικά αιτήματα για χειρουργείο και σε περίπου 6 μήνες από σήμερα όλα θα ελέγχονται κεντρικά από το υπουργείο Υγείας, με τη βοήθεια της ΗΔΙΚΑ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 57% της τελικής λίστας, το οποίο αντιστοιχεί σε 58.175 ασθενείς, περιμένει για χειρουργείο περισσότερο από 4 μήνες. Από 4 έως 12 μήνες περιμένει το 31% της συνολικής λίστας, ενώ για περισσότερο από 12 μήνες αναμένει το 26% των ασθενών.
Η συντριπτική πλειονότητα των περιστατικών εντοπίζεται στη Βόρεια Ελλάδα, όπου καταγράφονται οι μεγαλύτεροι χρόνοι αναμονής ανάλογα με τον πληθυσμό της.
Είναι χαρακτηριστικό πως σε ένα από τα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας, με περισσότερες από 400 κλίνες, το οποίο δέχεται μεγάλο όγκο πολιτών για χειρουργική επέμβαση, στην Καρδιοχειρουργική Κλινική ο χρόνος αναμονής είναι 4-12 μήνες και είναι σε αναμονή 424 πολίτες.
Σε αντίστοιχου μεγέθους νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, στην Ορθοπεδική Κλινική, ο χρόνος αναμονής είναι 4-12 μήνες και σε αναμονή για χειρουργείο βρίσκονται 624 πολίτες.
Οσον αφορά στις πιο δημοφιλείς επεμβάσεις που καταγράφουν τους μεγαλύτερους χρόνους αναμονής είναι η επέμβαση καταρράκτη στο 18% του συνόλου των επεμβάσεων, ακολουθεί η αρθροπλαστική γόνατος με 9% και η χολοκυστεκτομή με 7%.
Οταν η Ενιαία Λίστα Αναμονής, γίνει δημόσια σε περίπου τρεις μήνες από σήμερα, οι ασφαλισμένοι πολίτες θα μπορούν να επιλέξουν την κλινική με τη λιγότερη αναμονή, ακόμα και μέσα στο ίδιο νοσοκομείο.
Φωτιά τώρα σε αποθήκη στου Ρέντη
Οσον αφορά στο σύνολο των πολιτών που περιμένουν να χειρουργηθούν περισσότερο από 4 και λιγότερο από 12 μήνες, είναι 31.954. Τα 14.050 περιστατικά (44%) από αυτά εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα και λιγότερα, δηλαδή 11.183 περιστατικά (35%), στην Αττική και τα νησιά του Αιγαίου.
Το σύνολο των πολιτών που περιμένουν να χειρουργηθούν περισσότερο από 12 μήνες είναι 26.221, με τη Βόρεια Ελλάδα να καταγράφει 13.897 περιστατικά (53%) και την Αττική και τα νησιά του Αιγαίου 6.566 περιστατικά (25%).
Με τις μεταρρυθμίσεις που επιχειρεί το υπουργείο Υγείας και τις οποίες παρουσίασαν ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, και ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, οι επεμβάσεις αυτές θα πάρουν πλέον το δρόμο της εξυπηρέτησης με κριτήριο τη σοβαρότητα του χειρουργείου και το χρόνο αναμονής που έχουν διανύσει μέχρι σήμερα οι ασθενείς.
Το κόστος για τον πολίτη στα απογευματινά χειρουργεία θα κυμαίνεται από 300 ευρώ έως 2.000 ευρώ, ενώ στον ιδιωτικό τομέα είναι πολλαπλάσιο.
ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Τα απογευματινά χειρουργεία, πάντως, εφαρμόζονται σε όλα τα δημόσια συστήματα υγείας και λίστες αναμονής υπάρχουν σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, σήμερα περιμένουν να χειρουργηθούν στη Βρετανία 7,6 εκατ. πολίτες με αναμονή 12 μήνες, ενώ αντίθετα σε άλλες χώρες, όπως π.χ. στη Σουηδία, ο χρόνος αναμονής για μη επείγουσα χειρουργική επέμβαση κυμαίνεται στις 50 μέρες κατά μέσο όρο.
Ειδήσεις σήμερα
Τεμπονέρας σε Κασσελάκη: Αν το επιθυμείς άνοιξε θέμα προεκλογικής διαδοχής