Στο προκαθορισμένο ραντεβού της με τα μιλιούνια των τουριστών η χώρα μας βρίσκει πάντα προφάσεις για να καθυστερήσει. Αλλά και στη ώρα της να είναι, πάντα κάτι θα λείπει… Πριν από μία πενταετία μεγάλος πόλεμος είχε ξεσπάσει ανάμεσα σε ξεναγούς, τουριστικούς πράκτορες, φύλακες και το υπουργείο Πολιτισμού για το ωράριο των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων.
Οι φύλακες υποστήριζαν πως κανένας δεν αντέχει να περπατάει κάτω από τον καυτό ήλιο του μεσημεριού. Αντιδρούσαν λοιπόν με το προτεινόμενο ωράριο 9.30 π.μ.-16.30 και ζητούσαν η λειτουργία των χώρων να μεταφερθεί νωρίτερα, ίσως για να γλυτώσουν οι τουρίστες την ηλίαση… Οι ξεναγοί, από την πλευρά τους, θεωρούσαν τραγικό, και είχαν δίκιο, να κλείνει η Ακρόπολη τα Σαββατοκύριακα στις 15.00.
Τελικά, το θερινό ωράριο διευρύνθηκε, 8 το πρωί με 8 το βράδυ στους κορυφαίους χώρους, τα τελευταία χρόνια. Η εφαρμογή του ξεκινάει (θεωρητικά) την 1η Απριλίου. Την ίδια μέρα τίθενται σε ισχύ και τα ακριβά εισιτήρια που στην περίπτωση της Ακρόπολης είναι 20 ευρώ το μεμονωμένο και 30 το ενιαίο. Το ακριβό εισιτήριο εφαρμόστηκε φέτος χωρίς καμία καθυστέρηση. Το θερινό ωράριο ακόμα εφαρμόζεται…
85 χώροι
Σύμφωνα με το υπ. Πολιτισμού, με διευρυμένο ωράριο θα λειτουργήσουν 85 χώροι έναντι 77 το 2016. Σε κάποιους από αυτούς -Ακρόπολη, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Ολυμπιείο, Κνωσός, Φαιστός κ.ά.- εφαρμόζεται ήδη, ενώ σε άλλους θα αρχίσει να ισχύει μέσα στον Απρίλιο ή και τον Μάιο. Χθες, για παράδειγμα, επρόκειτο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, να ξεκινήσει το θερινό ωράριο στον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείου της Ελευσίνας. Ομως, όπως μας πληροφόρησαν, «δεν έχει έρθει ακόμα το έκτακτο προσωπικό».
Έντονα τα καιρικά φαινόμενα στην Κεντρική Ελλάδα - Ποιες περιοχές έχει «χτυπήσει» [βίντεο]
Στον κατάλογο που έδωσε στη δημοσιότητα το ΥΠΠΟ καταμετρήσαμε 567 χώρους. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι περίπου το 1/3 ήτοι 109 μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι, συνοδεύονται από την ένδειξη «κλειστό»! Σε άλλους 72 χώρους η επίσκεψη μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μετά από συνεννόηση με την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων. Οι υπόλοιποι χώροι, εκείνοι δηλαδή που δεν υπάγονται στην κατηγορία των «ελίτ» (8 το πρωί με 8 το βράδυ), λειτουργούν στην πλειοψηφία τους μέχρι τις 3 το απόγευμα.
Για τη δημιουργία και τη συντήρηση των πολιτιστικών υποδομών, που σήμερα είτε δεν λειτουργούν είτε υπολειτουργούν, έχουν δαπανηθεί τεράστια ποσά, από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους. Οπως συνέβη, για παράδειγμα, με το πρωτοελλαδικό νεκροταφείο Τσέπι στον Μαραθώνα αλλά και το Αρχοντικό Τρουπάκηδων-Μούρτζινων στη Μάνη, τα οποία είναι επισκέψιμα μόνο έπειτα από… ραντεβού. Κλειστό είναι και το σπήλαιο της Θεόπετρας στη Καλαμπάκα, διότι δεν υπάρχουν φύλακες.
30 εκατ. τουρίστες
Το 2017 αναμένονται στην Ελλάδα πάνω από 30 εκατομμύρια τουρίστες, περισσότεροι από ποτέ, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις. Πολλοί από αυτούς θα κατευθυνθούν στα νησιά, όπου μάλλον δεν θα ευχαριστηθούν όταν βρεθούν μπροστά σε κλειστές πόρτες. Γιατί εκτός από το φημισμένο Ακρωτήρι της Σαντορίνης υπάρχουν και άλλοι ενδιαφέροντες χώροι που, όμως, θα υπολειτουργούν. Παρά τις προσπάθειες της Εφορείας Κυκλάδων, οι ελλείψεις σε προσωπικό δεν επιτρέπουν τη λειτουργία αυτών των χώρων όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Για παράδειγμα, τα Αρχαιολογικά Μουσεία της Σίφνου και της Παλαιόπολης Ανδρου θα ανοίγουν μόνο κάποιες ημέρες… Η Δήλος εξακολουθεί μέχρι σήμερα να δέχεται επισκέπτες μόνο μέχρι τις 3.30 το απόγευμα. Υπάρχει και το εξής παράδοξο. Το εισιτήριο για επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο κοστίζει 12 ευρώ (6 το μισό) και το καραβάκι 20 ευρώ (μετ’ επιστροφής). Δηλαδή, μια τετραμελής οικογένεια πρέπει να δαπανήσει 80 ευρώ μόνο για τα ναύλα!
Ως προς τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται κάθε χρόνο στις προσλήψεις του απαραίτητου, για τις ανάγκες του διευρυμένου ωραρίου, εποχικού προσωπικού, η αιτία αναζητείται στην ασυνεννοησία των εμπλεκόμενων φορέων. Στις 2 Απριλίου το ΥΠΠΟ μάς ενημέρωσε ότι «βρίσκονται σε στάδιο ολοκλήρωσης οι διαδικασίες πρόσληψης 1.314 ατόμων». Οταν θα έπρεπε ήδη να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες. Στελέχη του υπουργείου δείχνουν προς το Σύνταγμα. «Το υπουργείο Οικονομικών άργησε», λένε, «να βγάλει τα κονδύλια για τις προκηρύξεις των θέσεων»… Αλήθεια, το υπ. Οικονομικών ανήκει σε άλλη κυβέρνηση; Υπάρχουν και άλλα ερωτήματα. Αφορούν την εύρυθμη λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων, τη θέσπιση του περίφημου ηλεκτρονικού εισιτηρίου, τη λειτουργία πωλητηρίων και των αναψυκτηρίων… Υποτίθεται πως το ΥΠΠΟ θα μας ενημέρωνε για τα ζητήματα αυτά μέσα στον Μάρτιο. Ακόμα περιμένουμε.
Αντώνης Καρατζαφέρης
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου