Ο λαγοκέφαλος, εκτός από το γεγονός ότι είναι επικίνδυνη η κατανάλωσή του, καταστρέφει τον εξοπλισμό των ψαράδων, τρώει όσα ψάρια έχουν μπλεχτεί στα δίχτυα και επιπλέον άρχισε να επιτίθεται και στον άνθρωπο! Χωρίς να έχει φυσικό εχθρό και έχοντας πλήρως εγκλιματιστεί στα νερά της Μεσογείου, ο λαγοκέφαλος εξελίσσεται σε μια σημαντική απειλή για το οικοσύστημα και ενδεχομένως οι τρόποι αντιμετώπισής του θα πρέπει να ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι μεμονωμένα από κάθε χώρα. Με την πρόταση της επικήρυξης συμφωνούν και οι επιστήμονες του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και πλέον το θέμα βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης, προκειμένου να λάβει τη σχετική πολιτική απόφαση.
«Δεν προλαβαίνουμε να κατεβάσουμε τα δίχτυα. Τρώει τα πάντα. Καταστρέφει την περιουσία μας», λέει με απελπισία στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος των Επαγγελματιών Αλιέων Ηρακλείου, Μανώλης Μαντζαράκης. Προσθέτει ότι το πρόβλημα είναι πιο έντονο από τις Κυκλάδες έως το Λιβυκό Πέλαγος, ενώ ο λαγοκέφαλος έχει κάνει την εμφάνισή του και στο Ιόνιο, καθώς και στο Βόρειο Αιγαίο. «Στο λιμάνι του Ηρακλείου υπάρχουν χιλιάδες γόνοι λαγοκέφαλου. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο», υπογραμμίζει.
Ο λαγοκέφαλος είναι ως επί το πλείστον σαρκοφάγος και τρέφεται με κεφαλόποδα (χταπόδια, καλαμάρια και σουπιές), μαλακόστρακα (ιδιαίτερα καβούρια) και ψάρια, ακόμα και μικρότερα άτομα του είδους του. «Σαρώνει τη θάλασσα σαν… οδοστρωτήρας. Και δεν έχει φυσικό εχθρό. Επομένως, απλά πολλαπλασιάζεται, τρώει τα πάντα και καταστρέφει την περιουσία μας. Μια γνωστή τακτική του είναι να τρώει τα ψάρια που έχουν παγιδευτεί στα δίχτυα, κόβοντάς τα με τα δυνατά δόντια του. Και όταν τραβήξουμε λαγοκέφαλο στη βάρκα, απλά τον κοιτάμε. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Δεν τρώγεται γιατί είναι δηλητηριώδης και επιπλέον πρέπει να τον ξεμπλέξουμε από τα δίχτυα και να τα επιδιορθώσουμε», τόνισε.
Ο κ. Μαντζαράκης ζητάει να ικανοποιήσει η κυβέρνηση το αίτημά τους για επικήρυξη του λαγοκέφαλου. «Πρώτη το είχε κάνει πριν από χρόνια η Κύπρος. Για κάθε λαγοκέφαλο, η κυβέρνηση της Μεγαλονήσου έδινε αποζημίωση τριών ευρώ το κιλό. Τα ψάρια συγκεντρώνονταν σε ένα σημείο και κάθε μήνα οδηγούνταν στον κλίβανο. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο καίγονταν περίπου 40 τόνοι λαγοκέφαλων μόνο στην Κύπρο. Και μάλιστα η κυβέρνησή τους αξιοποίησε ευρωπαϊκούς πόρους για την επικήρυξη. Συγκεκριμένα, το ευρωπαϊκό επιχειρησιακό πρόγραμμα “Θάλασσα” και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας. Το ίδιο ζητάμε και από την ελληνική κυβέρνηση», είπε. Σύμφωνα με τον ίδιο, πριν από μερικούς μήνες και η Τουρκία προχώρησε σε σχετική επικήρυξη, καθώς η κυβέρνησή της αντιλήφθηκε ότι το πρόβλημα γιγαντώνεται. Μάλιστα, ανέφερε πως οι λαγοκέφαλοι φτάνουν και ξεπερνούν πλέον τα επτά κιλά(!) ενώ πριν από λίγο καιρό, και για πρώτη φορά, καταγράφηκε επίθεση σε άνθρωπο!
Διαρροή αερίου στη Θεσσαλονίκη: Αποκαταστάθηκε η βλάβη - «Ακούστηκε κρότος και υπήρξε καπνός κι έντονη οσμή»
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Πλοιοκτητών Παράκτιων Επαγγελματικών Αλιευτικών Σκαφών, Γιώργος Λιβανός, τόνισε: «Πρέπει να κάνουμε κάτι πριν είναι αργά. Ζητάμε την επικήρυξη ως αποζημίωση και όχι ως επιδότηση. Κανένας συνάδελφος δεν θα βγει στη θάλασσα για να ψαρέψει λαγοκέφαλους για τρία ευρώ το κιλό. Ομως, πρέπει και εμείς να αποζημιωθούμε με κάποιον τρόπο για τις ζημιές που το συγκεκριμένο ψάρι κάνει στον εξοπλισμό μας».
Μιλώντας στον «Ε.Τ.», η βιολόγος – ιχθυολόγος του ινστιτούτου Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων του ΕΛΚΕΘΕ, Νότα Περιστεράκη, δεν τάχθηκε κατά της επικήρυξης. «Μάλλον θα κάνει καλό. Δεν είμαστε αρχικά κατά της επικήρυξης», είπε, επιβεβαιώνοντας ότι σε αντίστοιχη κίνηση έχουν προχωρήσει Κύπρος και Τουρκία. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι το ΕΛΚΕΘΕ είναι επιστημονικός φορέας και πως μια τέτοια απόφαση είναι καθαρά πολιτική. Υπογράμμισε ότι το πρόβλημα είναι περισσότερο έντονο γύρω από την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και εξήγησε ότι ο λαγοκέφαλος έχει μια τοξίνη που χρησιμοποιείται στην κοσμετολογία για τη δημιουργία φαρμάκων και τα γνωστά σε όλους μπότοξ, καθώς περιέχει πολύ κολλαγόνο και ωμέγα 3 λιπαρά. Οπως είπε, είναι σε εξέλιξη συγκεκριμένο επιδοτούμενο πρόγραμμα για την αξιοποίηση των τοξινών από το λαγοκέφαλο, το οποίο όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει εργαλείο ελέγχου του πληθυσμού.
ΦΩΤΟ Πηγή: Μανώλης Μαντζαράκης
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Μετάλλαξη Μποτσουάνα: Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα στο Βέλγιο – Πρόκειται για γυναίκα που είχε ταξιδέψει στην Αίγυπτο
- Κορονοϊός: Στον εισαγγελέα δύο δικογραφίες σε βάρος 20 ατόμων για διασπορά fake news
- Σιμόνα Βιρτζίλι: Πέθανε η χήρα του Μανώλη Καντάρη που είχαν δολοφονήσει για μία κάμερα
- Εθνική Ελλάδος: «Βόμβα» από τον Τζον Φαν’τ Σιπ – Ανακοίνωσε την αποχώρησή του, αιχμές για την ΕΠΟ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr