Το δεύτερο και το τρίτο βραβείο απονεμήθηκαν στις εξής ομάδες: Το δεύτερο βραβείο στην ομάδα των Lina Ghotmeh Architecture (Γαλλία), Vogt Paysage + Urbanisme (Γαλλία), LAN (Γαλλία), LOT (Ελλάδα), Tractebel Engineering (Γαλλία), Systematica (Ιταλία) και το τρίτο βραβείο στην ομάδα των UNStudio (Ολλανδία), Schema4 (Ελλάδα), OKRA Landschapsarchitecten (Ολλανδία).
Μάλιστα, η Κριτική Επιτροπή μετά το πέρας της διαδικασίας δήλωσε εντυπωσιασμένη από την ποικιλομορφία των ιδεών και των σχεδιαστικών φιλοσοφιών των προτάσεων που υπεβλήθησαν, αλλά και από το υψηλό επίπεδο που τις χαρακτήριζε.
Τα «νησιά» του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου
Η σχεδιαστική πρόταση που έλαβε το πρώτο βραβείο διαθέτει μια δυνατή κεντρική ιδέα που προσδίδει ταυτότητα στο έργο. Δημιουργεί συνέχειες – οπτικές και κίνησης – με τον περιβάλλοντα αστικό ιστό, αλλά και μεταξύ των κτιρίων εντός του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου.
H ιδέα δε των χαρακτηριστικών κυκλικών στεγάστρων που προτείνει είναι εξόχως εκφραστική και δημιουργεί ιδιαίτερες μορφές, χωρίς όμως να παρακωλύεται η λειτουργικότητα. Μοιάζοντας με «νησιά» που επιπλέουν στη «θάλασσα» του τοπίου, οι εκθεσιακοί χώροι και το συνεδριακό κέντρο εξυπηρετούν με τη θέση και το σχήμα τους την αποτελεσματική διαχείριση των αναγκών κατοίκων, τουριστών, εκθετών, επισκεπτών και διοργανωτών. Την ίδια στιγμή, ο χαρακτήρας του νησιού παραπέμπει σε ανοιχτά σύνορα, χωρική διαφάνεια και προσβασιμότητα.
Η σχεδιαστική πρόταση που έλαβε το πρώτο βραβείο προβλέπει επίσης τη δημιουργία ανοιχτών ημιυπαίθριων χώρων κάτω από τα στέγαστρα με εκπληκτική θέα στο πάρκο και τη θάλασσα. Παράλληλα, τα βιοκλιματικά high-tech στέγαστρα ενσωματώνουν πολλές διαφορετικές χρήσεις, όπως χρήση του βρόχινου νερού, ηλιακά ενεργειακά συστήματα, κλιματισμό κ.α., εξυπηρετώντας τον επιθυμητό βιοκλιματικό χαρακτήρα των εκθεσιακών εγκαταστάσεων.
Το πράσινο μπορεί και διαχέεται ανάμεσα στα κτίρια, δίνοντας την εντύπωση μεγάλων περιπτέρων μέσα σε πάρκο. Η χωροθέτηση των κτιρίων μάλιστα σέβεται και αναδεικνύει τους ιστορικούς άξονες της Θεσσαλονίκης και επιτρέπει στο αστικό πάρκο να λάβει τέτοια μορφή και ανάπτυξη, ώστε να δημιουργηθεί ένας ενιαίος άξονας πρασίνου.
Στο πορτφόλιο των έργων των Sauerbruch Hutton, του επικεφαλής αρχιτεκτονικού γραφείου της νικήτριας ομάδας, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το Experimenta, Science Center (Heilbronn, 2019) και το M9 Museum Quarter (Venice Mestre, 2018). Η χαρά της διαχείρισης του χώρου και των υλικών με τρόπο ώστε να διεγείρονται οι αισθήσεις, η περιέργεια για την τεχνική και χωρική καινοτομία και η υπεύθυνη χρήση των διαθέσιμων πόρων κάθε είδους βρίσκονται στο επίκεντρο της αρχιτεκτονικής πρακτικής των Sauerbruch Hutton, τα έργα των οποίων έχουν ως στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των μελλοντικών χρηστών και των μελλοντικών γενιών, αλλά και τη συμβολή στην επιτυχία της εκάστοτε πόλης και της δημόσιας ζωής.
Και οι 15 σχεδιαστικές προτάσεις που πέρασαν στο τελικό στάδιο του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού -εκ των οποίων επελέγησαν οι τρεις- θα εκτεθούν στους χώρους του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου κατά τη διάρκεια της 85ης ΔΕΘ, οπότε και θα απονεμηθούν τα τρία βραβεία σε ειδική τελετή.
Μετά την ολοκλήρωση του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού, η ΔΕΘ-Helexpo θα προχωρήσει με τον νικητή του πρώτου βραβείου σε περαιτέρω μελέτες για την τεχνική ωρίμανση της πρότασης.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
- Μεγάλη φωτιά κοντά σε σπίτια στη Σταμάτα – Εκκενώνεται οικισμός [εικόνες & βίντεο]
- Όρια ηλικίας για σύνταξη: Ποιους ενστόλους «πιάνει» η 40ετία – Τι ισχύει για τρίτεκνους, πτητικά και καταδυτικά εξάμηνα
- Όλα όσα αλλάζουν για τα δασικά αυθαίρετα
- Μύκονος: Οι βίλες όπου οργιάζει ο Covid και το κόλπο με τους «αχυράνθρωπους»
- Καιρός: Ερχονται 45άρια από σήμερα μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου
- Κορονοϊός: Θετικός ο Άδωνις Γεωργιάδης, μπαίνει σε καραντίνα
- Κορονοϊός: Και οι 12ρηδες στο ραντεβού με την «Ελευθερία»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter