Ελεύθερος Τύπος
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορονοϊός: Και οι 12ρηδες στο ραντεβού με την «Ελευθερία»

Κορονοϊός - ΗΠΑ: «Ναι» στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εκπαιδευτικών

Newsroom eleftherostypos.gr

Η προστασία των παιδιών από τον ιό και κυρίως το μεταλλαγμένο στέλεχος, η διατήρηση της διά ζώσης εκπαίδευσης και η ασφάλεια των ευάλωτων ατόμων του περιβάλλοντός τους στα οποία μπορούν να μεταδώσουν την Covid-19 βρίσκονται στο επίκεντρο του σκεπτικού της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών που έδωσε το «πράσινο φως» για εμβολιασμό εφήβων από 12 ετών έως 15 ετών.

Η πλατφόρμα για να προγραμματίσουν ραντεβού ανοίγει την προσεχή Παρασκευή 30 Ιουλίου, σε μια προσπάθεια δημιουργίας επιπλέον ενός αναχώματος στην πανδημία, ειδικά τη στιγμή που οι δείκτες της είναι στο «κόκκινο».

Η ένταξη στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και των μικρότερων εφήβων έρχεται δύο εβδομάδες μετά την ανακοίνωση έναρξης των εμβολιασμών κατά της Covid-19 για εφήβους 15-17 ετών. Επίσης, μετά την πρόσφατη έγκριση και του εμβολίου της Moderna από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για τις ηλικίες 12 έως 17 ετών. Συνεπώς, από τον ΕΜΑ έχουν πάρει το «ναι» για εφήβους από 12 ετών και πάνω τα εμβόλια των Pfizer και Moderna, μετά από κλινικές μελέτες που περιελάμβαναν 2.260 παιδιά και 3.732 παιδιά αντίστοιχα.

Καμπανάκι

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, που ανακοίνωσε χθες τη θετική γνωμοδότηση για εμβολιασμό όλων των εφήβων από 12 ετών, τόνισε την ισχυρή σύσταση των επιστημόνων ειδικά προς τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα, με υπ’ αριθμόν ένα την παχυσαρκία που αποτελεί ιδιαίτερα επιβαρυντικό παράγοντα για άσχημη έκβαση λόγω της Covid-19. Oπως σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου, τα υγιή παιδιά συνήθως περνούν τη νόσο ήπια ή και ασυμπτωματικά, ωστόσο υπάρχει τόσο το πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο που παρατηρείται σε ορισμένα παιδιά, καθώς και κάποια μπορεί να αναπτύξουν post-covid προβλήματα, ανεξαρτήτως της βαρύτητας της λοίμωξης.

Επιπλέον, τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στην παιδική και εφηβική ηλικία, αποτελώντας από την επόμενη σχολική χρονιά «πηγές διασποράς» στα σχολεία και εμποδίζοντας τη διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίδραση του τωρινού επιδημικού κύματος στους ανήλικους φαίνεται από τα περιστατικά στις κατασκηνώσεις. Ενδεικτικά, σε κατασκηνώσεις της Βόρειας Ελλάδας έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 100 περιστατικά.

«Οι συνεχείς μολύνσεις παιδιών οδηγούν σε νέες μεταλλάξεις και μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων», πρόσθεσε η κ. Θεοδωρίδου, αναλύοντας το σκεπτικό της νέας σύστασης που εξέδωσε η αρμόδια Επιστημονική Επιτροπή.

Από Παρασκευή

Η πλατφόρμα για να προγραμματίσουν οι έφηβοι το ραντεβού τους με την… «Ελευθερία» ανοίγει την Παρασκευή 30 Ιουλίου σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους. Η διαδικασία θα γίνεται μέσω του emvolio.gov.gr, όπως ακριβώς και με τις υπόλοιπες ομάδες του πληθυσμού, και το ραντεβού θα κλείνεται με τους κωδικούς Τaxisnet γονέων που είναι στην ίδια οικογενειακή μερίδα με τα παιδιά. Οι έφηβοι πρέπει να προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα συνοδευόμενα από γονέα ή κηδεμόνα τους.

Χθες η ημέρα αναμενόταν να «κλείσει» με 75.000 εμβολιασμούς. Το 53,4% του γενικού πληθυσμού (63% του ενήλικου) έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση και το 46,8% του γενικού πληθυσμού (55% του ενήλικου) έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του. Οι ημερήσιοι εμβολιασμοί δείχνουν σημαντική κάμψη, κάτι που αυτή την περίοδο συμβαίνει και σε άλλες χώρες, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους στη χθεσινή ενημέρωση. Ωστόσο, παρατηρείται σταδιακή αύξηση, μικρή βέβαια, της συμμετοχής στις ομάδες που εντάχθηκαν τελευταίες στην εμβολιαστική εκστρατεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ηλικιακή ομάδα 25 έως 29 ετών έχει εμβολιαστεί το 45% και το ποσοστό με τα προγραμματισμένα ραντεβού ανέρχεται σε 47%. Το επόμενο διάστημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο ώστε να αυξηθούν κατά πολύ αυτά τα ποσοστά και να οικοδομηθεί το τείχος συλλογικής ανοσίας που πλέον πρέπει να ξεπερνά το 80% με δεδομένη την κυκλοφορία της μετάλλαξης «Δέλτα».

 

«Δεν θα έλεγα τίποτα στους αντιεμβολιαστές γιατί δεν έχουν αφτιά να ακούσουν», σημείωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών προσθέτοντας ότι «κάποιοι θα κατανοήσουν πόσο λάθος είναι όταν καταλήξουν στα νοσοκομεία». Με τη σειρά του ο κ. Θεμιστοκλέους χαρακτήρισε «τσαρλατάνους» τους υγειονομικούς που δεν εμβολιάζονται και διασπείρουν ψευδείς φήμες, επισημαίνοντας ότι είναι υποχρέωση της Πολιτείας να εφαρμόσει τη νομοθεσία απέναντί τους.

Επιδημιολογική εικόνα

Ο εμβολιασμός παραμένει το ισχυρότερο «όπλο» για την καταπολέμηση των άσχημων συνεπειών της πανδημίας. Συγκριτικά δεδομένα σε περιόδους με παρόμοια επιδημιολογική εικόνα, τα οποία παρουσίασε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Ακης Σκέρτσος, δείχνουν το «δώρο» του εμβολιασμού.

Ειδικότερα, για τις εβδομάδες 26 Απριλίου του 2021 και 19 Ιουλίου του 2021 -εβδομάδες με παρόμοια στατιστικά κυκλοφορίας του ιού και κρουσμάτων στην κοινότητα- καταγράφονται 70% λιγότερες ημερήσιες εισαγωγές στα νοσοκομεία, 80% λιγότεροι νοσηλευόμενοι, 85% λιγότεροι διασωληνωμένοι και 90% λιγότεροι θάνατοι.

«Τα δεδομένα αυτά είναι συντριπτικά υπέρ της χρησιμότητας και αποτελεσματικότητας των εμβολιασμών για την προστασία της υγείας των πολιτών που επέλεξαν να εμβολιαστούν και τη μείωση της επιβάρυνσης στο σύστημα υγείας. Κάτι μάλιστα που παρατηρείται απέναντι σε μια πολύ πιο επιθετική μετάλλαξη του ιού, όπως είναι η μετάλλαξη “Δ”», σημειώνει ο κ. Σκέρτσος.

Η ανησυχία, βέβαια, για το ΕΣΥ είναι υπαρκτή καθώς ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων άνω των 55 ετών παραμένει ανεμβολίαστο. Χθες, μάλιστα, οι διασωληνωμένοι ασθενείς αυξήθηκαν κατά 13 σε ένα 24ωρο. Εως και χθες ήταν 147, έναντι 134 προχθές. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.070 κρούσματα, περισσότερα συγκριτικά με την αντίστοιχη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας (1.834). Ο δείκτης θετικότητας διαμορφώνεται σε 4,6%, πάνω από το όριο «συναγερμού» και ο επταήμερος μέσος όρος νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία είναι 159 ασθενείς.

Για τουρισμό, εστίαση

Στο μεταξύ, διευκρινίσεις σχετικά με το testing ανεμβολίαστων εργαζομένων στην εστίαση και τον τουρισμό έδωσε το υπουργείο Υγείας. Ειδικότερα:

 • Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις τουρισμού και εστίασης έχουν υποχρέωση να πραγματοποιούν δύο τεστ κάθε εβδομάδα και να δηλώνουν τα αποτελέσματα στην πλατφόρμα της Εργάνης.
 • Το 1ο τεστ είναι self test, διατίθεται δωρεάν από το κράτος και πραγματοποιείται στην αρχή της εβδομάδας.
 • Το 2ο τεστ είναι εργαστηριακό rapid test, πραγματοποιείται με ευθύνη του εργαζομένου, ελέγχεται από τον εργοδότη και δηλώνεται έως την Πέμπτη κάθε εβδομάδας.
 • Για τη δήλωση του εργαστηριακού τεστ θα πρέπει να υποβάλλεται στην πλατφόρμα της Εργάνης η βεβαίωση αρνητικής διάγνωσης από το gov.gr.
 • Οι πλήρως εμβολιασμένοι εργαζόμενοι δεν έχουν υποχρέωση τεστ 14 ημέρες: α) μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου των δύο δόσεων ή β) τη μία δόση του μονοδοσικού εμβολίου.

Οι αριθμοί

 • 070 κρούσματα χθες
 • 14 εισαγόμενα
 • 671 στην Αττική
 • 262 στη Θεσσαλονίκη
 • 975 το σύνολο των κρουσμάτων
 • 5 θάνατοι χθες
 • 12903 θάνατοι συνολικά
 • 147 διασωληνωμένοι
 • 791 ασθενείς έχουν εξέλθει από ΜΕΘ

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

Προτεινόμενα για εσάς

Κορονοϊός: Σε ΦΕΚ τα νέα μέτρα – Οι γιατροί καθορίζουν ποιες ιατρικές πράξεις απαιτούν rapid test

Λάμπρος Κατσαρός

Βασίλης Λεβέντης: Το ιατρικό ανακοινωθέν για την κατάσταση της υγείας του

Λάμπρος Κατσαρός

Κορονοϊός: «Βράζει» πάλι η Βόρεια Ελλάδα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: Το απόλυτο αλαλούμ με την προσέλευση ασθενών στα οδοντιατρεία – Ποια μέτρα ισχύουν τελικώς

Λάμπρος Κατσαρός

Κορονοϊός: Αυστηρά μέτρα για την είσοδο των πολιτών στα γυμναστήρια – Όλα όσα ισχύουν [βίντεο]

Λάμπρος Κατσαρός

ΕΟΔΥ: Πού θα γίνονται την Κυριακή 26/9 δωρεάν rapid test

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η Ελλάδα μπροστά σε νέες προκλήσεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Βασίλης Λεβέντης: Ανακοίνωση της Ένωσης Κεντρώων για την υγεία του

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός – Θωμαΐδης: Κορύφωση 4ου κύματος τον Οκτώβριο – Αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής

Ελεύθερος Τύπος Newsroom