Σχεδόν 11 χρόνια μετά το θάνατο της εγκύου Αγγελικής Παπαθανασοπούλου, του Επαμεινώνδα Τσάκαλη και της Παρασκευής Σούλια, οι αστυνομικοί συγκέντρωσαν νέα στοιχεία τα οποία προσκόμισαν στις δικαστικές αρχές. Με αυτά τα δεδομένα η Εισαγγελία Αθηνών διέταξε προκαταρκτική διερεύνηση αδικημάτων για την υπόθεση της Marfin, την οποία ανέλαβαν στελέχη της Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφαλείας.
Αξιοποίηση υλικού
Δύο αξιωματικοί της είχαν αναλάβει εκ νέου την υπόθεση πριν από 10 μήνες, μετά την παραίνεση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, την ημέρα συμπλήρωσης 10 χρόνων από την τραγωδία. Αξιοποιώντας το υλικό που υπήρχε με άλλες εργαστηριακές μεθόδους, προχώρησαν στον εντοπισμό των νέων υπόπτων και χαρτογράφησαν τις κινήσεις τους εκείνο το θλιβερό μεσημέρι της 5ης Μαΐου 2010. Εντόπισαν κενά της υπόθεσης και στοιχεία που δεν είχαν ερευνηθεί επαρκώς, αναζήτησαν νέα και προχώρησαν παρακάτω την έρευνα. Αναζητούνται επιπλέον ευρήματα που θα μπορέσουν να στοιχειοθετήσουν κατηγορίες σε βάρος των νέων υπόπτων για τρία κακουργήματα. Ανθρωποκτονίες, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, κατασκευή και χρήση εκρηκτικών υλών.
Να σημειωθεί πως για την υπόθεση είχαν κατηγορηθεί δύο άτομα, ο ένας για τον εμπρησμό στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» και ο δεύτερος για ρίψεις μολότοφ στη Marfin, οι οποίοι είχαν αρνηθεί την εμπλοκή τους. Στις 31 Οκτωβρίου 2016 αθωώθηκαν ομόφωνα καθώς υπήρχαν κενά στο κατηγορητήριο, ενώ και οι μάρτυρες δεν μπόρεσαν να αναγνωρίσουν τους κατηγορούμενους στα σημεία της θανατηφόρας επίθεσης.
Παρότι η υπόθεση έχει τελεσιδικήσει δικαστικά, οι αστυνομικοί συνεχίζουν την αναζήτηση νέων στοιχείων, τα οποία θα πρέπει να είναι ικανά προκειμένου να απαγγελθούν τόσο σοβαρές κατηγορίες σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων. Σημειώνεται πως όλοι οι αξιωματικοί της Αστυνομίας που είχαν ασχοληθεί με την υπόθεση το 2010 σήμερα είναι συνταξιούχοι.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, το Δημόσιο είχε παραιτηθεί οριστικά και αμετάκλητα από την αναίρεση που αφορά την αποζημίωση των δικαιούχων της Marfin.
Σοκ στην Μαγνησία: Στην φυλακή ο 45χρονος που κακοποίησε σεξουαλικά 5χρονο αγόρι το καλοκαίρι του 2023
Η εγκληματική ενέργεια
Στις 5 Μαΐου του 2010, η Αθήνα φλεγόταν. Τουλάχιστον 150.000 διαδηλωτές σύμφωνα με την αστυνομία (διπλάσιοι, κατά άλλες εκτιμήσεις) πραγματοποιούσαν τη μαζικότερη -ίσως- πορεία που είχε γίνει κατά του Μνημονίου στη χώρα. Στις 14:00 το μεσημέρι, η πορεία περνά από τη Σταδίου. Στον αριθμό 23, στη Marfin Bank, τρεις κουκουλοφόροι σπάνε το τζάμι της εισόδου. Πετούν μία μολότοφ και αμέσως μετά ένα μπουκάλι με βενζίνη.
Οκτώ εργαζόμενοι βρίσκονταν εκείνη την ώρα μέσα στο κατάστημα της τράπεζας. Οι πέντε κατάφεραν να βγουν σώοι, τέσσερις γυναίκες και ένας άνδρας. Τρία άτομα εγκλωβίστηκαν και πέθαναν. Η Αγγελική Παπαθανασοπούλου, 32 ετών, έγκυος, ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης, 36 χρόνων, και η Παρασκευή Σούλια, 32 χρόνων.
Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, υπήρξε μία ομάδα περίπου 12 νεαρών ατόμων με ξύλα, ρόπαλα, βαριοπούλες και καλυμμένα τα πρόσωπά τους. Η ομάδα χωρίστηκε σε δύο υποομάδες. Μία κατευθύνθηκε προς το βιβλιοπωλείο «Ιανός» και η άλλη στο υποκατάστημα της Marfin. Το κατηγορητήριο «αναγνώριζε» ως δύο τους υπευθύνους του εμπρησμού, με τους δικαστές να θεωρούν ότι ο ένας ήταν εκείνος που πέταξε στην τράπεζα τη βόμβα μολότοφ, όμως φωτογραφίες τον έδειχναν εκείνη την ώρα στην περιοχή της Ομόνοιας. Οι δύο κατηγορούμενοι αθωώθηκαν, ενώ καταδικάστηκαν τρεις υπεύθυνοι του υποκαταστήματος της τράπεζας Marfin λόγω ελλείψεων στην πυρασφάλεια του κτιρίου.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr