Ειδικότερα, η αρχή πρόκειται να γίνει με όσα αυθαίρετα είχαν υπαχθεί προς τακτοποίηση στο νόμο 4014/11.
«Είναι πράγματι ένα θέμα που μας απασχολεί. Σίγουρα έχουν δημιουργηθεί προβλήματα ή και παρενέργειες. Για παράδειγμα, δηλώσεις που έχουν υποβληθεί στο ν. 4014, ο οποίος κρίθηκε αντισυνταγματικός και μπορεί να έχουν ολοκληρωθεί, δεν είναι δυνατόν να μην έχουν δικαίωμα να μεταφερθούν σε νόμους επόμενους, για να διασφαλιστεί η συνταγματικότητα αλλά και η ρύθμιση. Αρα είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει δυνατότητα όσες δηλώσεις έχουν γίνει στο ν. 4014 να μπορούν, έστω και αν ανήκουν στην κατηγορία 5, να μεταφερθούν για παράδειγμα στο νόμο 4495 για να ολοκληρωθούν και να είναι ασφαλής η διαδικασία», αναφέρουν πηγές του υπουργείου.
«Επειδή υπάρχουν κάποιες παρεκκλίσεις που έχουν ψηφιστεί και δίνουν δυνατότητα ρύθμισης αυθαιρέτων της κατηγορίας 5, το θέμα μάς απασχολεί ιδιαίτερα. Πρέπει να βρούμε διέξοδο και για άλλες περιπτώσεις», τονίζουν χαρακτηριστικά, εξηγώντας παράλληλα πως οι ρυθμίσεις θα αφορούν αυθαίρετα προ του 2011 καθώς δεν υφίσταται ζήτημα παραβίασης της κόκκινης γραμμής της 28ης Ιουλίου 2011.
Σύμφωνα με στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, που είχε ανακοινώσει μετά τη λήξη της προθεσμίας υπαγωγής των μεγάλων αυθαιρέτων, συνολικά έχουν καταγραφεί 1,9 εκατ. κτίρια με αυθαιρεσίες.
Ειδικότερα:
*Περισσότερες από 200.000 χιλιάδες δηλώσεις καταγράφηκαν στο σύστημα εντός Σεπτεμβρίου 2020.
*Κάθε μέρα καταγράφονταν 10.000 αιτήσεις, με κορύφωση την Παρασκευή 25/9/2020, που έγιναν 12.500 δηλώσεις.
Σημειώνεται ότι τα μεγάλα αυθαίρετα αφορούν σε υπέρβαση τουλάχιστον κατά 40% στην κάλυψη και στη δόμηση ή κατά 20% καθ’ ύψος, χωρίς οικοδομική άδεια κ.ά. και η διαδικασία τακτοποίησης έχει τερματιστεί, πράγμα που σημαίνει πως αν το ΥΠΕΝ δεν ανοίξει «παράθυρο», οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να διατηρήσουν έναντι προστίμων τα ακίνητά τους.
Κακοκαιρία Alexandros: Αυτές είναι οι «κόκκινες» περιοχές σύμφωνα με το meteo [χάρτης]
3 ρυθμίσεις για δασικούς χάρτες
Παράλληλα, το υπουργείο Περιβάλλοντος ετοιμάζει και τρεις ρυθμίσεις για τους δασικούς χάρτες προκειμένου οι ιδιοκτήτες που σήμερα αντιμετωπίζουν προβλήματα να απεμπλακούν από αυτά. Οπως έγινε γνωστό, το ΥΠΕΝ προετοιμάζει σημαντικές πρωτοβουλίες όσον αφορά τα ιδιοκτησιακά προβλήματα που έχουν προκύψει με τους δασικούς χάρτες, τις εκχερσωμένες εκτάσεις και τους δασωμένους αγρούς, ενώ μέχρι τον Μάρτιο αναμένεται να έχει αναρτηθεί το 100% των δασικών χαρτών. Πηγές του ΥΠΕΝ αναφέρουν ότι έχει ήδη ενεργοποιηθεί ομάδα εργασίας με στόχο να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προκύπτουν από τη διαδικασία ανάρτησης δασικών χαρτών με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. «Το ΥΠΕΝ θα εξαντλήσει κάθε νόμιμο τρόπο προκειμένου κανένας πολίτης να μην αισθανθεί απειλούμενος σε σχέση με την ιδιοκτησία του», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΟΔΗΓΙΩΝ
Ερχεται νομοσχέδιο για την ανακύκλωση
Νομοσχέδιο για την ανακύκλωση πρόκειται να κατατεθεί τον επόμενο μήνα στη Βουλή. Το νέο νομοσχέδιο για την ανακύκλωση θα ενσωματώνει «τις ευρωπαϊκές οδηγίες σε ένα νέο, φρέσκο νομοθετικό κείμενο, που θα δίνει πιο καθαρά την πληροφόρηση, για να έχουμε καλύτερη νομοθέτηση».
Ζητούμενο είναι η χώρα μας να φθάσει τουλάχιστον στο 50% στην ανακύκλωση, όπως άλλωστε προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων 2020-2030. Οσον αφορά τις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), διευκρινίζεται ότι ήδη έχουν δημοπρατηθεί οι σε Ναύπακτο, Χερσόνησο (Ηρακλείου), Τρίκαλα, Αρτα, Σητεία, Καβάλα, Χίο και Κεφαλλονιά.
Τις επόμενες εβδομάδες ξεκινά η διαδικασία δημοπράτησης για τις ΜΕΑ στο Αγρίνιο, την Κέρκυρα, τη Δράμα, την Κάρπαθο, τη Μήλο, τη Ρόδο, την Πάτρα και τις 2 στη Θεσσαλονίκη. Ο εθνικός σχεδιασμός για τα απορρίμματα προβλέπει την υλοποίηση περισσότερων από 40 ΜΕΑ και περίπου άλλων 10 ΜΕΒΑ (Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων). Ολες έχουν χωροθετηθεί.
Σε κάθε περίπτωση, η δημοπράτηση των ΜΕΑ που δεν έχουν δημοπρατηθεί ακόμα θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2021. Οσον αφορά τις δυνατότητες ενεργειακής αξιοποίησης των αποβλήτων, ζήτημα το οποίο δεν αφορά ωστόσο το νέο νομοσχέδιο που έρχεται, έγινε γνωστό ότι εξετάζεται η εισαγωγή της τεχνολογίας αεριοποίησης (gasification) στη στρατηγική του ΥΠΕΝ.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr