Η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» δουλεύει στο φουλ και, όπως όλα δείχνουν, το στοίχημα κερδήθηκε. Το μεγάλο δώρο των εθνικών μας γενεθλίων θα είναι αυτό που θα μείνει ως αναπτυξιακή παρακαταθήκη στις τοπικές κοινωνίες, για πάντα συνδεδεμένο με τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.
Η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου, δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για την ανταπόκριση του κόσμου -δεν θα ξεχάσει ποτέ, όπως λέει, τους ανθρώπους στα Ψαρά, στο Καστελλόριζο, στην Κάσο και τον Αϊ-Στράτη- και αποκαλύπτει μερικά από τα σχέδια που θα υλοποιηθούν έπειτα από πρόταση των τοπικών κοινωνιών, όπως στην Αλεξανδρούπολη και το Ρέθυμνο. Ταυτόχρονα τονίζει πως, εκτός από τις εμβληματικές, κορυφαίες εκδηλώσεις όπως της 25ης Μαρτίου 2021 ή του διημέρου 20-21 Ιουνίου, θα ξεδιπλώνονται δράσεις με τη συμμετοχή των ομογενών μας και μεγάλων ιδρυμάτων του εξωτερικού από πέντε ηπείρους.
Οταν ανταποκριθήκατε στην πρόσκληση του πρωθυπουργού να τεθείτε επικεφαλής της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», η πανδημία δεν είχε εισβάλει ακόμα στη ζωή μας. Είχατε ποτέ σκεφτεί ότι κάτι τόσο δραματικά αναπάντεχο θα μπορούσε να συμβεί;
Οταν ανέλαβα την ευθύνη αυτού του συναρπαστικού εγχειρήματος, η χώρα μόλις έβγαινε από μια δεκαετή οικονομική κρίση που δοκίμασε τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας. Πράγματι, κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί τότε ότι, σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, μια άλλη κρίση, αυτήν τη φορά υγειονομική, θα χτυπούσε την πόρτα όχι μόνο της Ελλάδας αλλά ολόκληρης της υφηλίου. Η πανδημία εισέβαλε με έναν πολύ βίαιο τρόπο στη ζωή μας. Μας γύρισε πίσω πάνω που σηκώναμε κεφάλι. Θέλω, όμως, να στείλω ένα μήνυμα αισιοδοξίας και δύναμης σε τούτη τη δύσκολη στιγμή. Οι Ελληνες περάσαμε μέσα από το καμίνι της Ιστορίας. Δώσαμε μάχες επιβίωσης πολύ πιο σκληρές από τη σημερινή και τις κερδίσαμε. Με υπομονή, πειθαρχία και πίστη στις δυνάμεις μας, θα ξεπεράσουμε και αυτήν τη δυσκολία.
Δεδομένου ότι ο αρχικός προγραμματισμός προσαρμόστηκε στα νέα δεδομένα, μπορείτε να μας πείτε κάποια εμβληματική δράση που δεν θα δούμε εξαιτίας του κορονοϊού;
Αισιοδοξώ ότι δεν θα χρειαστεί να ακυρωθούν επετειακές δράσεις λόγω του κορονοϊού. Ενδεχομένως, όμως, να χρειαστεί να υλοποιηθούν διαφορετικά. Η πρόοδος της τεχνολογίας μάς προσφέρει πάρα πολλές δυνατότητες, τις οποίες, εάν χρειαστεί, θα εκμεταλλευθούμε στο έπακρο. Και για τον λόγο αυτόν έχουμε εκπονήσει εναλλακτικά σχέδια για κάθε ενδεχόμενο. Θέλουμε να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο η επέτειός μας να τιμηθεί όπως της αξίζει. Είναι ένα κομβικό σημείο στην Ιστορία μας και θέλουμε να νιώσουν όλοι οι Ελληνες περήφανοι γι’ αυτό.
Πότε ξεκινούν επισήμως οι εκδηλώσεις και πώς θα κλιμακωθούν στη διάρκεια του 2021;
Δράσεις θα ξεκινήσουν από την αρχή του επετειακού έτους και θα επεκταθούν σε όλη τη διάρκεια του 2021. Θα υπάρξουν, βεβαίως, ορισμένα εορταστικά ορόσημα, όπως η επέτειος της 25ης Μαρτίου ή το διήμερο 20-21 Ιουνίου, όπου οι εκδηλώσεις θα πυκνώσουν. Το πρόγραμμα της επετείου θα απλωθεί, ωστόσο, σε όλη τη διάρκεια του επόμενου έτους.
Εύβοια: Θανατηφόρο τροχαίο με έναν νεκρό και 3 τραυματίες – Ανάμεσά τους και παιδιά [βίντεο]
Ποιο είναι το ιδιαίτερο στίγμα που θα έχουν οι επετειακές εκδηλώσεις;
Κατ’ αρχάς, θα είναι εκδηλώσεις που έχουν βγει μέσα από ευρεία συμμετοχή και διαβούλευση. Από την αρχή του εγχειρήματος, θελήσαμε να καταστήσουμε την επέτειο υπόθεση όλων των Ελλήνων. Και η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή, καθώς λάβαμε συνολικά 1.814 προτάσεις δράσεων. Και, μάλιστα, σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, όχι μόνο στην Αθήνα. Ο παλμός της επετείου θα χτυπήσει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και όπου υπάρχει Ελληνισμός. Η ευρεία συμμετοχή και η οικουμενικότητα είναι δύο μεγάλα στοιχήματα που κερδίσαμε. Οπως και το στοίχημα της συνεργασίας, καθώς στην προσπάθειά μας έχουν εμπλακεί πάρα πολλοί φορείς, σωματεία, οργανώσεις, που ενώνουν τις δυνάμεις τους για να τιμήσουμε την επέτειό μας όπως της αξίζει.
Ως προς το περιεχόμενό τους, οι δράσεις τιμούν το παρελθόν, αλλά ανοίγουν και ένα παράθυρο στο μέλλον. Αναδεικνύουν την πορεία μας αυτά τα 200 χρόνια και παράλληλα δημιουργούν μια παρακαταθήκη για το αύριο. Κρίναμε αναγκαία αυτήν την πολλαπλή διάσταση. Περιλαμβάνουν συνέδρια, εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης, παραγωγή ιστορικού υλικού, αφιερώματα σε πρόσωπα που σημάδεψαν τα 200 χρόνια, αλλά και πολλές αναπτυξιακές δράσεις. Εργα υποδομής, έργα ανάδειξης τοποσήμων, δράσεις ψηφιοποίησης, έργα βιώσιμης ανάπτυξης και αστικής κινητικότητας κ.λπ.
Ταξιδεύετε σε όλη την Ελλάδα και συνομιλείτε με τις τοπικές κοινωνίες. Υπήρξε κάποια συγκεκριμένη στιγμή που σας συγκίνησε ιδιαίτερα;
Πριν από το ξέσπασμα του δεύτερου κύματος της πανδημίας, επισκεφθήκαμε 34 μέρη σε όλη την Ελλάδα. Από το Καστελλόριζο μέχρι την Κέρκυρα και από την Κρήτη μέχρι την Αλεξανδρούπολη. Σε κάθε μέρος όπου πήγαμε συναντήσαμε ανθρώπους που θαυμάσαμε και ακούσαμε ιστορίες που μας συγκίνησαν. Θα ήθελα, όμως, να σταθώ λίγο παραπάνω στα μικρά και ακριτικά νησιά μας. Στα Ψαρά, στο Καστελλόριζο, στην Κάσο και τον Αϊ-Στράτη. Ο ενθουσιασμός με τον οποίο οι κοινωνίες αυτών των νησιών, που αποτελούν παράδειγμα επιμονής και άκαμπτου σθένους, μας έδειξαν ότι θέλουν να γιορτάσουν την επέτειο και να αναδείξουν τον τόπο και την Ιστορία τους ήταν κάτι το μοναδικό.
Πόσες προτάσεις έχουν κατατεθεί μέχρι στιγμής από τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας; Ποια είναι η διαδικασία για να γίνουν αποδεκτές;
Η Επιτροπή έχει λάβει 387 προτάσεις από δήμους και περιφέρειες από όλη την Ελλάδα. Είναι δράσεις που αναδεικνύουν την ιστορική μας διαδρομή, αλλά και δράσεις με αναπτυξιακό χαρακτήρα. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη αυτήν την πτυχή, έδωσε τη δυνατότητα να ενταχθεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ένας μεγάλος αριθμός που πληροί τις προϋποθέσεις του προγράμματος.
Να σας αναφέρω ορισμένα παραδείγματα προτάσεων που αναδεικνύουν τη διάσταση αυτού που αποκαλούμε «παράθυρο στο μέλλον»: Το Ρέθυμνο έχει προτείνει να αναπτύξει τον «τουρισμό των αισθήσεων», που θα απευθύνεται σε ΑμεΑ από όλο τον κόσμο. Η Αλεξανδρούπολη θέλει να καλέσει μαθητές να σχεδιάσουν την πόλη τους 100 χρόνια μετά, μέσα από ένα παιχνίδι ρομποτικής. Και τα Ψαρά θέλουν να καταγράψουν τη ζωή των ανθρώπων του Αιγαίου τούς τελευταίους δύο αιώνες και το στίγμα που άφησαν στο εκάστοτε νησί.
Ολες οι προτάσεις που κατατίθενται στην Επιτροπή περνούν από μια διαδικασία αξιολόγησης από την Ολομέλεια. Τα κριτήρια αξιολόγησης αφορούν στη συνάφεια με τους άξονες δράσης και τους στόχους της Επιτροπής, έτσι όπως ορίζονται από τον νόμο, καθώς και τη δυνατότητα χρηματοδότησής τους.
Υπάρχουν ανταπόκριση και συνεργασία με τους ομογενείς μας;
Βεβαίως και υπάρχουν. Μία από τις βασικές στοχεύσεις μας είναι η ενδυνάμωση των σχέσεων της πατρίδας με την Ομογένεια. Η Ομογένειά μας αποτελεί τεράστιο πλούτο για τη χώρα και θα πρωταγωνιστήσει στις επετειακές εκδηλώσεις. Η ανταπόκριση των Ελλήνων του εξωτερικού στο κάλεσμα για συνδιαμόρφωση του προγράμματος της επετείου μάς γέμισε ικανοποίηση. Λάβαμε 224 προτάσεις από φορείς της Ομογένειας, από 45 χώρες που βρίσκονται σε 5 ηπείρους. Καθώς και 90 προτάσεις από τις ελληνικές Αρχές του εξωτερικού, πρεσβείες και προξενεία. Για παράδειγμα, το Fitzwilliam Museum στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πραγματοποιήσει ειδική έκθεση προς τιμήν της επετείου των 200 χρόνων, καθώς και ειδική διάλεξη με τον καθηγητή κ. Roderick Beaton. Στην Ιταλία, ο ελληνοϊταλικός σύνδεσμος έχει προτείνει τη δημιουργία ενός διεθνούς δικτύου πόλεων Φιλελληνισμού, με εκδηλώσεις μέσα στα σχολεία πόλεων όπου έδρασαν επαναστατικά οι Ελληνες της Διασποράς και από όπου ξεκίνησαν οι Φιλέλληνες τη δράση τους. Ενώ, στις ΗΠΑ, το Hellenic Heritage Foundation σχεδιάζει να τοποθετήσει αναμνηστική πλάκα μπροστά από το κτίριο που στέγασε το πρώτο κέντρο της ελληνικής κοινότητας στο Τορόντο το 1917.
Ποιος είναι ο προϋπολογισμός της Επιτροπής και πώς καλύπτεται;
Να πω για μία ακόμα φορά ότι η Επιτροπή δεν λαμβάνει καμία χρηματοδότηση από το κράτος. Η λειτουργία της και οι δράσεις της καλύπτονται αποκλειστικά από ιδιωτικές δωρεές, χορηγίες και έσοδα από πωλήσεις προϊόντων. Οπως, για παράδειγμα, το Νομισματικό Πρόγραμμά μας, που ανακοινώσαμε την Πέμπτη, το οποίο αποτελεί βασικό έσοδο της Επιτροπής. Υλοποιείται με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών και χορηγία της Τραπέζης της Ελλάδος και περιλαμβάνει την έκδοση 14 νομισμάτων σπάνιας συλλεκτικής αξίας. Απεικονίζουν τα δύο πρώτα νομίσματα του ελληνικού κράτους, τον φοίνικα και τη δραχμή, την επέκταση της ελληνικής επικράτειας στην πορεία των 200 χρόνων, μέσα από την προβολή προσωπικοτήτων που συνδέονται με κάθε περιοχή της Ελλάδας, αλλά και την εξέλιξη της σημαίας, του εθνικού συμβόλου των Ελλήνων. Η συλλογή θα είναι διαθέσιμη στο ευρύ κοινό από την 1η Ιανουαρίου 2021 και, εκτός από τη συλλεκτική και την αναμνηστική της αξία, θα συμβάλει στη χρηματοδότηση και την υλοποίηση δράσεων της επετείου.
Σας ενοχλεί η σύγκριση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες;
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες υπήρξαν μια σπουδαία, μια λαμπρή στιγμή της σύγχρονης Ελλάδας για την οποία όλοι μας αισθανόμαστε περήφανοι. Τα δύο projects έχουν κάποια κοινά στοιχεία, όπως η ανάγκη μεθοδικότητας, επαγγελματισμού, αλλά και το πάθος των συμμετεχόντων. Είναι, όμως, διαφορετικά. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν πιο μεγάλο σε μέγεθος εγχείρημα και με πολλές απαιτήσεις καθαρά τεχνικής φύσεως. Η επέτειος των 200 χρόνων φέρει ένα έντονα συναισθηματικό φορτίο. Αφορά στην ταυτότητα και τη διαδρομή μας και γι’ αυτό είναι και πιο ευαίσθητο.
Είστε μια προσωπικότητα που έχει υπηρετήσει τον δημόσιο βίο της χώρας από διάφορες θέσεις. Ποια είναι η μεγαλύτερη φιλοδοξία σας;
Το έχω πει πολλές φορές, η μόνη φιλοδοξία μου είναι να είμαι χρήσιμη για τον τόπο μου. Αυτό έκανα και αυτό θα εξακολουθήσω να κάνω. Η φιλοδοξία μου σήμερα είναι να τιμήσουμε την επέτειο με έναν τρόπο που θα κάνει περήφανους όλους τους Ελληνες. Να αποτελέσει μια δήλωση εθνικής αυτοπεποίθησης, περηφάνιας και αισιοδοξίας.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr