Και το Σαββατοκύριακο, όμως, θα είναι κομβικό για λήψη αποφάσεων καθώς τη Δευτέρα θα γίνει μια πρώτη αποτίμηση των εντατικών ελέγχων κατά του εσωτερικού εφησυχασμού που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση.
Στις 12.30 το μεσημέρι, τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την οποία θα συζητηθεί η πορεία υλοποίησης του Επιχειρησιακού Σχεδίου ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Στο σχέδιο συμμετέχουν και στελέχη από τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις ώστε να ενισχυθεί το δυναμικό των μεικτών κλιμακίων, υπό τον επιχειρησιακό συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιστήμονες εξετάζουν εναλλακτικούς τρόπους ελέγχου με σκοπό τη μέγιστη κάλυψη σε τουρίστες από τα Βαλκάνια, καθώς ορισμένες χώρες πάνω από τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας βρίσκονται ακόμη και σε δεινότερη θέση σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο. Το σενάριο πλήρους κλεισίματος των βόρειων χερσαίων συνόρων δεν θεωρείται πολύ πιθανό, ωστόσο όλα είναι «στο τραπέζι» κατά τους ειδικούς και θα εξαρτηθούν από τον αριθμό των κρουσμάτων και τα ποσοστά των θετικών που μπαίνουν στη χώρα.
Ο Προμαχώνας έχει σηκώσει μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο «βάρος» του συνόλου των εισαγόμενων περιστατικών κορωνοϊού (154 μέχρι χθες) και η αναλογία θετικών ανά αριθμό επισκεπτών είναι μεγάλη.
Οι ειδικοί της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας για την Covid-19 εκτιμούν ότι οι ισορροπίες κινούνται σε πολύ τεντωμένο σχοινί. Θεωρούν ότι η καταγραφή εκατοντάδων περιστατικών την εβδομάδα σε τουρίστες χτυπά το «καμπανάκι» του κινδύνου.
«Λόγω του υψηλού ποσοστού θετικών στον ιό, είναι αρκετοί όσοι δεν έχουν διαγνωστεί και αυτό προκαλεί ανησυχία», αναφέρει στο eleftherostypos.gr ο καθηγητής επιδημιολογίας, Δημήτρης Παρασκευής.
Αυτό που εξετάζουν οι ειδικοί είναι η αναλογία θετικών διαγνώσεων σε σύνολο επισκεπτών από τον κάθε ένα προορισμό. Δηλαδή, το μικρό ποσοστιαίο τέστινγκ σε προορισμούς μη επικίνδυνους αρκεί και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε διάγνωση του συνόλου των διαγνώσεων. Και αυτό γιατί ο αριθμός των θετικών στο εξεταζόμενο δείγμα είναι μικρός. Δεν ισχύει όμως το ίδιο σε περιπτώσεις προορισμών που το ποσοστό θετικών που μπαίνουν στη χώρα είναι μεγάλο.
Για παράδειγμα, εάν υπάρχουν δύο κρούσματα σε ένα δείγμα και οι ειδικοί χάσουν (δεν κάνουν τεστ) το ένα ή ακόμη και τα δύο, δε δημιουργείται πρόβλημα. Εάν όμως σε 100 θετικούς ενός άλλου δείγματος «χάσουν» τους 50 είναι μεγάλος ο κίνδυνος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» παρόλο που οι αφίξεις είναι πιθανώς περισσότερες συγκριτικά με τον Προμαχώνα, το ποσοστό των θετικών συνολικά είναι μικρό. Οποτε το δειγματοληπτικό τεστινγκ είναι αρκετό για τους ειδικούς.