Από τις 18 Ιουλίου έως και τις 15 Σεπτεμβρίου, 20 διαφορετικά προγράμματα μουσικής, όπερας, οπερέτας, χορού και αφιερώματα έρχονται σε 70 αρχαιολογικούς χώρους, σε συνολικά 111 παρουσιάσεις.
Η έναρξη θα γίνει στις 18 Ιουλίου με το ρεσιτάλ της κορυφαίας μεσοφώνου Ανίτας Ρατσβελισβίλι στη Ρωμαϊκή Αγορά της Αθήνας με τη συνοδεία της Ορχήστρας της ΕΛΣ. Το ρεσιτάλ θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω live streaming.
Για τον Μίκη
Ακολουθεί ένα αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, για τα 95 του χρόνια, με 4 ρεσιτάλ σε 12 αρχαιολογικούς χώρους. Συμμετέχουν οι Ρίτα Αντωνοπούλου, Θοδωρής Βουτσικάκης, Ζαχαρίας Καρούνης και Μπέττυ Χαρλαύτη με τη συνοδεία του Γιάννη Μπελώνη στο πιάνο. Στις 29 Ιουλίου, θα γιορταστούν τα γενέθλια του συνθέτη με μία ακόμη συναυλία στο Θησείο.
Ενα αφιέρωμα στον Θεόφραστο Σακελλαρίδη για τα 70 χρόνια από το θάνατό του, με τις οπερέτες «Θέλω να δω τον Πάπα» και «Χαλιμά», εναλλάξ σε έξι αρχαιολογικούς χώρους.
Στο πλαίσιο της ανάδειξης της παραδοσιακής μουσικής, συμμετέχουν η ορχήστρα Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ανδρέα Κατσιγιάννη, το γυναικείο φωνητικό σύνολο chórεs της Μαρίνας Σάττι, το συγκρότημα Encardia, αλλά και το μουσικό σύνολο αρχαίας ελληνικής μουσικής Χρυσέα Φόρμιγξ του Νίκου Ξανθούλη.
Ρεσιτάλ του κορυφαίου βαρύτονου Δημήτρη Πλατανιά θα πραγματοποιηθεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Καλαμάτα, στις 9 Αυγούστου.
Ακόμα, σπουδαίοι πρωταγωνιστές της ΕΛΣ θα εμφανιστούν σε μια σειρά από γκαλά όπερας με αποσπάσματα από αρχαιόθεμα έργα του λυρικού ρεπερτορίου.
Χορευτικά σόλι από το Μπαλέτο της ΕΛΣ σε εσωτερικούς χώρους αρχαιολογικών μουσείων.
Η Ρένη Πιττακή ερμηνεύει το «Ημερολόγιο ενός αθέατου εγκλεισμού». Μια μαρτυρία κοινωνικής απομόνωσης του Γιώργου Βέλτσου.
Προβολή ταινίας
Δυτική Ελλάδα: Αυξήθηκαν σημαντικά οι επικίνδυνες παραβάσεις κατά την οδήγηση το 2024
Στον προαύλιο χώρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (15/9) και στο Πρώην Βασιλικό Κτήμα Τατοΐου (12/9) θα προβληθεί η ταινία «Οι απάχηδες των Αθηνών», σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Γαζιάδη.
Τέλος, στο Ολυμπιείο, το Λύκειο των Ελληνίδων παρουσιάζει ζευγάρια χορευτών του, ενδεδυμένα με παραδοσιακές φορεσιές από όλη την Ελλάδα.
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Το δικό του «παρών» θα δώσει και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό την μπαγκέτα του νέου καλλιτεχνικού του διευθυντή, διακεκριμένου πιανίστα Γιάννη Βακαρέλη, ο οποίος σημείωσε ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει «όχι μόνο κλασική μουσική, αλλά και μελοποιημένη ελληνική ποίηση από καταξιωμένους ερμηνευτές όπως και σύγχρονους Ελληνες συνθέτες και μουσικούς».
Το ανδρικό φωνητικό σύνολο ΜεῙΖοΝ, με τον Αγαθάγγελο Γεωργακάτο, στους εμβληματικούς χώρους της Αρχαίας Μεσσήνης (Εκκλησιαστήριο 1/8), στην καστροπολιτεία του Μυστρά (2/8) και στο Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο (4/8).
Η Καμεράτα, υπό τη μουσική διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου με τη σύμπραξη της Καρυοφυλλιάς Καραμπέτη, θα παρουσιάσει τη «Μήδεια» του Georg Benda, στο Θεάτρο των Δελφών (18/8) και στο Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο (22/8).
Το Trio El Greco σε συναυλίες στο Παλαμήδι του Ναυπλίου (31/7), στο Κάστρο Πλαταμώνα (25/8) και στη Μονή Δαφνίου (10/9).
Ο πιανίστας και συνθέτης Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης κι η ερμηνεύτρια Δήμητρα Σελεμίδου σε ένα αφιέρωμα στον Κώστα Γιαννίδη, στο Ωδείο Δίου (20/7), στη Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης (22/7) και το Κάστρο του Πλαταμώνα (25/7).
Ο Στέφανος Κορκολής (πιάνο) με τη Σοφία Μανουσάκη (φωνή) σε μελοποιημένα έργα κορυφαίων ποιητών (23/7) στο Κάστρο της Αρτας και στον κήπο του Βυζαντινού Μουσείου Αθηνών (5/8).
Το Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας (20/7) και το Κάστρο της Κυλλήνης (21/7) θα φιλοξενήσουν τον Μανώλη Μητσιά και την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.
Η σκηνική καντάτα του Περικλή Κούκου το «Ημερολόγιο για περαστικούς στα τέλη του αιώνα», στη Ρωμαϊκή Αγορά (22/7) και στη Μονή Δαφνίου (3/8).
Στη Μονή Δαφνίου επίσης εμφανίζονται (1/8) ο Σταύρος Σιόλας (φωνή), ο Λουκάς Θάνος (πιάνο) στο έργο «Χρόνος Ερωτικός». Οι Νίκος και Γιώργος Στρατάκης στο έργο «Κόρη Αδάμαστη», στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου (31/7).
Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών Στέφανος Τσιαλής σημείωσε ότι θα παρουσιάσει 12 συναυλίες σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους, με ενδιαφέροντα και διαφορετικά κάθε φορά προγράμματα.
Στις 21/7 στον Αρχαιολογικό Χώρο Ελευσίνας, στις 25/7 στην Αρχαία Ολυμπία, στις 27/7 στη Μονή Καισαριανής, στις 2/8 στο Ναό Απόλλωνα-Σούνιο, στις 3/8 (πανσέληνος Αυγούστου) στο Βυζαντινό Μουσείο, στις 9/8 στο Αρχαίο Θέατρο Θορικού- Λαύριο, στις 21/8 στο Ναό του Ολυμπίου Διός, στις 25/8 στην Ιερά Μονή Πεντέλης, στις 28/8 στο Μουσείο Ακρόπολης, στις 2/9 (πανσέληνος Σεπτεμβρίου) στον Αγιο Γεώργιο – Ομορφοκκλησιά (Γαλάτσι), στις 8/9 στη Ρωμαϊκή Αγορά – Αρχαία Κόρινθος και στις 10/9 στο Λύκειο Αριστοτέλη.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου