Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ξεκαθάρισε ότι η αυστηροποίηση των μέτρων δεν έχει τιμωρητικό χαρακτήρα αλλά σκοπεύει στους ασυνεπείς.
Ερωτηθείς για το αν εξετάζεται το κλείσιμο των διοδίων ενόψει Πάσχα επανέλαβε ότι θα γίνει ό,τι χρειαστεί για να μην υπάρξει καταστρατήγηση των περιορισμών των μετακινήσεων.
Τι εξετάζει το Μαξίμου
Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ του Απόστολου Χονδρόπουλου στον «Ελεύθερο Τύπο» παρουσιάζονται τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για την επιβολή περαιτέρω μέτρων για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού.
«Θα μείνουμε μακριά από συνήθειες, έθιμα και παραδόσεις μας, για να είμαστε και του χρόνου όλοι μαζί», επαναλαμβάνουν από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο να κλείσουν εκείνη την περίοδο, εάν χρειαστεί, οι σταθμοί των διοδίων.
Σύμμαχο σε αυτή την προσπάθεια έχει τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, που όχι μόνο τηρούν τα μέτρα στην καθημερινότητά τους, αλλά στηρίζουν τις επιλογές της κυβέρνησης και όπως αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, εμπιστεύονται τους ειδικούς οι οποίοι έχουν μέχρι σήμερα -και, όπως κατέστησε σαφές ο πρωθυπουργός, θα συνεχίσουν να έχουν μέχρι τέλους- τον πρώτο λόγο στις αποφάσεις που λαμβάνει η Πολιτεία.
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Η συνεργασία, η κοινή προσπάθεια και η ευλογία του Θεού δίνουν λύση στα προβλήματα
Έκκληση για συμμόρφωση
«Ευτυχώς, η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων συμμορφώνεται. Αποδέχονται τα αυστηρά μέτρα. Είναι έτοιμοι, ενδεχομένως, να δεχθούν και αυστηρότερα μέτρα, για να προστατεύσουμε όλοι μαζί τη δημόσια υγεία. Στους λίγους που δεν θέλουν να συμμορφωθούν, κάνουμε ξανά έκκληση να συμμορφωθούν», σχολίασε την Παρασκευή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, ο οποίος μίλησε για τον χρονικό περιορισμό στις μετακινήσεις ότι «εξετάζεται μέσα στα επόμενα δύο-τρία 24ωρα», υπογράμμισε πως «αν είναι να γίνει, θα γίνει τώρα» και διευκρίνισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι «οι συνεπείς να μην νιώσουν κάποιο μεγαλύτερο περιορισμό».
Στο μεταξύ, η ευελιξία που εξασφαλίστηκε με το νέο πλαίσιο για τα κοινοτικά κονδύλια και δίνει τη δυνατότητα χρηματοδότησης έργων μόνο με κοινοτικούς πόρους και δίχως εθνική συνδρομή για το τρέχον έτος, ενισχύει ακόμη περισσότερο την προσπάθεια αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού στην πραγματική οικονομία, καθώς επιτρέπει την ανακατεύθυνση χρημάτων του προϋπολογισμού σε άλλες ανάγκες που έχει προκαλέσει η επιδημία του Covid-19.
Πόροι 4,5 – 6,5 δισ.
Οι νέοι κανόνες που ανακοινώθηκαν από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπολογίζεται ότι θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να αξιοποιήσει κατ’ ελάχιστον 4,5 έως 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ, περιλαμβανομένων των πόρων που προορίζονται για την αγροτική ανάπτυξη (χωρίς να υπολογίζεται η μόχλευση πόρων μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων) και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές «με την εξέλιξη αυτή δίνεται η δυνατότητα να προστατευθούν θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις κάθε μεγέθους και σε όλους τους κλάδους, τη στιγμή που ο κορωνοϊός πλήττει την οικονομική δραστηριότητα».
Το νέο πλαίσιο βρέθηκε χθες στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους υπουργούς Ανάπτυξης, Αδωνη Γεωργιάδη, Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη και Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, τους υφυπουργούς Ανάπτυξης, Γ. Τσακίρη και Ν. Παπαθανάση, τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιο για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Ακη Σκέρτσο, τον γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημ. Σκάλκο και τη γ.γ. Εργασίας, Αννα Στρατινάκη.
Ο πρωθυπουργός, ο οποίος είχε αποστείλει επιστολή στην αρμόδια επίτροπο ζητώντας μέγιστη δυνατή ευελιξία στην αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ για το έτος 2020, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «τα αιτήματά μας ουσιαστικά έγιναν όλα αποδεκτά» και έδωσε στη διάρκεια της συζήτησης ιδιαίτερη έμφαση στο πώς θα αξιοποιηθεί αυτή η πρόσθετη ευελιξία «για να ρίξουμε “ζεστό” χρήμα στην αγορά, στις επιχειρήσεις, να στηρίξουμε τους ανέργους, τον πρωτογενή τομέα, έτσι ώστε να χρησιμοποιήσουμε διαθέσιμους πόρους ως ένα “μαξιλάρι” απορρόφησης κραδασμών που αναπόφευκτα έρχονται και στην ελληνική οικονομία».