Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο τραπέζι… κλειστά διόδια και περιορισμοί μετακινήσεων – Τι εξετάζει το Μαξίμου

Σε «νέα πίστα» Ελλάδα και κυβέρνηση

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

Με συγκρατημένη αισιοδοξία για τα μέχρι τώρα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της στρατηγικής που ακολουθεί η χώρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και με βασικό στόχο την καταπολέμηση κάθε εφησυχασμού, η κυβέρνηση διατηρεί πάνω στο τραπέζι όλα τα ενδεχόμενα σε σχέση με την αυστηροποίηση των περιορισμών για τους λίγους «ασυνεπείς», που διαπιστώνεται ότι κάνουν κατάχρηση στα υφιστάμενα μέτρα, ενώ παράλληλα εντατικοποιεί το μήνυμά της για τη διαφορετικότητα του φετινού Πάσχα, το οποίο θα γιορταστεί χωρίς μετακινήσεις στα χωριά και κοινωνικούς συγχρωτισμούς.

«Θα μείνουμε μακριά από συνήθειες, έθιμα και παραδόσεις μας, για να είμαστε και του χρόνου όλοι μαζί», επαναλαμβάνουν από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο να κλείσουν εκείνη την περίοδο, εάν χρειαστεί, οι σταθμοί των διοδίων.

Σύμμαχο σε αυτή την προσπάθεια έχει τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, που όχι μόνο τηρούν τα μέτρα στην καθημερινότητά τους, αλλά στηρίζουν τις επιλογές της κυβέρνησης και όπως αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, εμπιστεύονται τους ειδικούς οι οποίοι έχουν μέχρι σήμερα -και, όπως κατέστησε σαφές ο πρωθυπουργός, θα συνεχίσουν να έχουν μέχρι τέλους- τον πρώτο λόγο στις αποφάσεις που λαμβάνει η Πολιτεία.

Εκκληση για συμμόρφωση

«Ευτυχώς, η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων συμμορφώνεται. Αποδέχονται τα αυστηρά μέτρα. Είναι έτοιμοι, ενδεχομένως, να δεχθούν και αυστηρότερα μέτρα, για να προστατεύσουμε όλοι μαζί τη δημόσια υγεία. Στους λίγους που δεν θέλουν να συμμορφωθούν, κάνουμε ξανά έκκληση να συμμορφωθούν», σχολίασε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, ο οποίος δήλωσε στον ΣΚΑΪ για τον χρονικό περιορισμό στις μετακινήσεις ότι «εξετάζεται μέσα στα επόμενα δύο-τρία 24ωρα», υπογράμμισε πως «αν είναι να γίνει, θα γίνει τώρα» και διευκρίνισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι «οι συνεπείς να μην νιώσουν κάποιο μεγαλύτερο περιορισμό».

Στο μεταξύ, η ευελιξία που εξασφαλίστηκε με το νέο πλαίσιο για τα κοινοτικά κονδύλια και δίνει τη δυνατότητα χρηματοδότησης έργων μόνο με κοινοτικούς πόρους και δίχως εθνική συνδρομή για το τρέχον έτος, ενισχύει ακόμη περισσότερο την προσπάθεια αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορονοϊού στην πραγματική οικονομία, καθώς επιτρέπει την ανακατεύθυνση χρημάτων του προϋπολογισμού σε άλλες ανάγκες που έχει προκαλέσει η επιδημία του Covid-19.

Πόροι 4,5 – 6,5 δισ.

Οι νέοι κανόνες που ανακοινώθηκαν από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπολογίζεται ότι θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να αξιοποιήσει κατ’ ελάχιστον 4,5 έως 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ, περιλαμβανομένων των πόρων που προορίζονται για την αγροτική ανάπτυξη (χωρίς να υπολογίζεται η μόχλευση πόρων μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων) και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές «με την εξέλιξη αυτή δίνεται η δυνατότητα να προστατευθούν θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις κάθε μεγέθους και σε όλους τους κλάδους, τη στιγμή που ο κορονοϊός πλήττει την οικονομική δραστηριότητα».

Το νέο πλαίσιο βρέθηκε χθες στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους υπουργούς Ανάπτυξης, Αδωνη Γεωργιάδη, Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη και Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, τους υφυπουργούς Ανάπτυξης, Γ. Τσακίρη και Ν. Παπαθανάση, τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιο για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Ακη Σκέρτσο, τον γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημ. Σκάλκο και τη γ.γ. Εργασίας, Αννα Στρατινάκη.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος είχε αποστείλει επιστολή στην αρμόδια επίτροπο ζητώντας μέγιστη δυνατή ευελιξία στην αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ για το έτος 2020, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «τα αιτήματά μας ουσιαστικά έγιναν όλα αποδεκτά» και έδωσε στη διάρκεια της συζήτησης ιδιαίτερη έμφαση στο πώς θα αξιοποιηθεί αυτή η πρόσθετη ευελιξία «για να ρίξουμε “ζεστό” χρήμα στην αγορά, στις επιχειρήσεις, να στηρίξουμε τους ανέργους, τον πρωτογενή τομέα, έτσι ώστε να χρησιμοποιήσουμε διαθέσιμους πόρους ως ένα “μαξιλάρι” απορρόφησης κραδασμών που αναπόφευκτα έρχονται και στην ελληνική οικονομία».

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Προτεινόμενα για εσάς

Σκέρτσος : Πιο αυστηρά τα μέτρα στην εστίαση συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: Όλο το πακέτο μέτρων για τη στήριξη της κοινωνίας και την ανάπτυξη

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: Όλα όσα κερδίζουν νέοι, επιχειρήσεις και φορολογούμενοι

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Αυτά είναι τα μέτρα στήριξης για τους νέους που ανακοίνωσε Μητσοτάκης

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Ανεμβολίαστοι: Όλα τα μέτρα που θα ισχύουν από Δευτέρα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κλειστοί χώροι: Πώς θα λειτουργήσουν από Δευτέρα – Τι ισχύει για τους ανεμβολίαστους

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: «Πράσινο φως» για εμβολιασμούς παιδιών και από ιδιώτες παιδιάτρους

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ανασχηματισμός: Πλάνο 20 μηνών με 6 άξονες-ΣΤΟΧΟΥΣ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Πολιτικός «σεισμός» για το ναι που έγινε όχι του Αποστολάκη – Οικονόμου σε ΣΥΡΙΖΑ: «Ο Σταλινισμός ζει»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom