Παράλληλα, είναι «στα σκαριά» προληπτική φαρμακευτική αγωγή και για τους γιατρούς και νοσηλευτές, σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.
Τις τελευταίες ημέρες επικρατεί έντονη ανησυχία τόσο για ασθενείς με ήπια νόσηση που μπορεί να έχουν γρήγορη επιδείνωση όσο και με νεότερους ηλικιακά νοσούντες που χάνουν τη ζωή τους. Η περίπτωση μάλιστα του 42χρονου Γερμανού καθηγητή στην Κρήτη (δεν είχε κανένα υποκείμενο νόσημα) αποκάλυψε τη σκληρή πραγματικότητα σε σχέση με τον Sars-CoV-2: Οτι δεν προσβάλλει μόνο ηλικιωμένους ή ομάδες με υποκείμενα νοσήματα, αλλά και νεότερους και υγιείς.
Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων στη χώρα μας ανήλθε χθες στους 27, και ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στα 892, με τα στοιχεία να «κρατούν» ελεγχόμενη ακόμη την πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα, κατά τον κ. Τσιόδρα.
https://youtu.be/JTdwdEnDZ2Y
Μια σπάνια επιπλοκή του κορονοϊού, η θρόμβωση των αγγείων του πνεύμονα, ήταν η αιτία που έχασε τη ζωή του ο 42χρονος Γερμανός καθηγητής στην Κρήτη.
«Υπάρχουν ενδείξεις ασθενείς με αυξημένη φεριτίνη να έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία στη θρόμβωση αυτή. Και ο συγκεκριμένος ασθενής είχε υψηλά επίπεδα φεριτίνης. Τον παρακολουθούσαμε στενά, του χορηγούσαμε αντιπηκτική αγωγή, αλλά η θρόμβωση οδήγησε σε μερικές ώρες στον θάνατο», αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης, Γιώργος Χαλκιαδάκης. Η επιπλοκή που συνέβη στον καθηγητή έχει συνδεθεί διεθνώς με τον Sars-CoV-2.
Είχε προηγηθεί ο θάνατος ακόμη μίας νέας γυναίκας, μόνο 41 ετών, από την Καστοριά, η οποία έπασχε από χρόνιο άσθμα, σύμφωνα με τις πληροφορίες. Ακόμη ένας νεκρός χθες, ένας 46χρονος από την Ξάνθη, που άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, συνέτεινε στην «πτώση» του μέσου όρου ηλικίας όσων καταλήγουν από τη νόσο Covid-19.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, πρόκειται για τον πρώτο στρατιωτικό που έχασε τη ζωή του από τον κορονοϊό και φέρεται να είχε νοσογόνο παχυσαρκία.
Στο μεταξύ, ένας 54χρονος άνδρας ήταν το 26ο θύμα του κορονοϊού, ο οποίος, όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, είχε εισαχθεί σε νοσοκομείο της Αθήνας με εγκεφαλικό και διαγνώστηκε μετά θάνατον με τον ιό.
Η Αττική εξακολουθεί να είναι η περιφέρεια με τα περισσότερα κρούσματα σε όλη την Ελλάδα. Μέχρι χθες ο συνολικός αριθμός των θετικών στον ιό περιστατικών έφτανε τα 892. Οι ασθενείς που βρίσκονταν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ανέρχονταν μέχρι χθες σε 57, εκ των οποίων διασωληνωμένοι ήταν οι 54.
«Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας έχει εκδώσει κατευθυντήριες γραμμές για τα θεραπευτικά σχήματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν έναντι της νέας νόσου. Επειδή αυτά τα φάρμακα δίνονται αυτή τη στιγμή στον κόσμο στα πλαίσια στενής παρακολούθησης των ασθενών από γιατρό, ιδιαίτερα για λόγους ασφαλείας, κάποια από αυτά έχουν σοβαρές παρενέργειες που αφορούν το αίμα, την καρδιά, το ήπαρ. Καταλαβαίνετε, δεν μπορούν και δεν πρέπει να δοθούν μαζικά στον κόσμο ή σε ανθρώπους με ήπια συμπτώματα.
Σήμερα (σ.σ. χθες) η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων συνεδρίασε και ενέκρινε θεραπευτικό πρωτόκολλο για θεραπεία ασθενών που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, αλλά και τις συνθήκες με τις οποίες θα μπορούσε να δοθεί παρόμοια αγωγή, πάντα υπό στενή ιατρική παρακολούθηση, στην κοινότητα», ανέφερε σχετικά με τα φάρμακα ο κ. Τσιόδρας.
Ανέφερε ακόμη ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί ειδική φαρμακευτική αγωγή που θα λαμβάνουν προληπτικά οι εργαζόμενοι της πρώτης γραμμής στο ΕΣΥ, που έρχονται σε στενή επαφή με ασθενείς με αποτέλεσμα να νοσούν πολλοί εξ αυτών. Στο μεταξύ, έφτασαν στη χώρα μας χθες πέντε τόνοι χλωροκίνης από την Ινδία.
Ο κ. Τσιόδρας τοποθετήθηκε και για τα τεστ ταχείας διάγνωσης, δίνοντας το παράδειγμα του Βελγίου «που απαγόρευσε την κυκλοφορία τέτοιων ταχέων τεστ για μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί γίνονται αντικείμενο αισχροκέρδειας, χωρίς να έχουν αξιολογηθεί επαρκώς από την επιστημονική κοινότητα», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Σε σχέση με την πορεία της χώρας μας συγκριτικά με τις άλλες ευρωπαϊκές, όπως προκύπτει από την τελευταία ανάλυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Νοσημάτων (ECDC), το διάστημα 12 έως 23 Μαρτίου, η Ελλάδα έχει μία ελάχιστη μεταβολή στην επίπτωση της νόσου. Την ίδια ώρα, χώρες, όπως το Λουξεμβούργο, η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, η Ιταλία και η Ισπανία εμφανίζουν απογοητευτικά υψηλές τάσεις.
«Οι επιστήμονες εκτιμούν συνεχιζόμενη μετάδοση και παρόμοια αύξηση δίκην Χουμπέι σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες εντός των επόμενων ημερών», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα προς το παρόν δεν έχει μεγάλη εκθετική αύξηση, ούτε ακολουθεί την πορεία της Ιταλίας, αρκεί να μην αρθούν τα μέτρα, όπως είπε.
Οδηγίες για ΧΑΠ, άσθμα
Σε επικαιροποιημένες οδηγίες για ασθενείς με άσθμα και Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) σχετικά με τον νέο κορονοϊό προχώρησε η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ).
Η εταιρεία επισημαίνει ότι η πανδημία δημιουργεί ανησυχία στους ασθενείς με άσθμα και ΧΑΠ, παθήσεις με σημαντική νοσηρότητα στον ελλαδικό χώρο και οι πάσχοντες ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
«Ο κορονοϊός δύναται να απορρυθμίσει την αναπνευστική νόσο σας, όταν εκείνη είναι επηρεασμένη, δεν ελέγχεται σωστά και δεν διατηρείτε ένα καλό επίπεδο αναπνευστικής υγείας», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Στο μεταξύ, νεογέννητο βρέφος από την Καστοριά βρέθηκε θετικό στον κορονοϊό και νοσηλεύεται στα Γρεβενά. Ολα τα στοιχεία δείχνουν πως δεν νόσησε στο νοσοκομείο αλλά όταν βγήκε από αυτό μετά τη γέννησή του. Δεν έχει διευκρινιστεί αν νοσεί και η μητέρα του.
ΒΡΕΘΗΚΕ ΘΕΤΙΚΟΣ ΣΤΟΝ ΙΟ
Στην εντατική ο Κρεμαστινός
Σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύεται, έχοντας διαπιστωθεί ότι είναι θετικός στον κορονοϊό, ο πρώην βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και πρώην υπουργός Υγείας, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Κρεμαστινός.
Ο πρώην βουλευτής νοσηλεύεται στον «Ευαγγελισμό», έχοντας περάσει πρώτα, κατά πληροφορίες, από το νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ και μέχρι και χθες το βράδυ δεν είχε διασωληνωθεί. Ωστόσο η κατάσταση της υγείας του ήταν μέχρι και χθες κρίσιμη.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου