Ενα ακόμα επεισόδιο τουρκικής προκλητικότητας εκτυλίχθηκε χθες το μεσημέρι στην καρδιά του Αιγαίου όταν το σκάφος TCSG 905 του τουρκικού λιμενικού έφυγε από την Τουρκία, πέρασε στα ελληνικά χωρικά ύδατα, δυτικά της Λέσβου, για να φτάσει κοντά στο πλοίο «New Leo» το οποίο ήταν σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση διάσωσης. Οταν έφτασε όμως περίπου στη 1 το μεσημέρι ήταν πολύ αργά, η επιχείρηση διάσωσης είχε ολοκληρωθεί, το τουρκικό σκάφος έμεινε σε απόσταση 2 μιλίων για 10 λεπτά από το ακυβέρνητο φορτηγό πλοίο και στη συνέχεια έφυγε.
Η Τουρκία συνηθίζει να αγνοεί τους κανόνες διεθνούς δικαίου και να υποστηρίζει ότι μπορεί να πραγματοποιεί έρευνα και διάσωση μέχρι τον 25ο παράλληλο, τη νοητή γραμμή που ξεκινάει από τα δυτικά της Ξάνθης, στα παράλια του ποταμού Νέστου, διασχίζει τη Λήμνο, περνάει έξω από την Εύβοια, συνεχίζει στην Τήνο και καταλήγει στο Ηράκλειο της Κρήτης, χωρίζοντας το Αιγαίο στη μέση, ωστόσο η επιδίωξή της αυτή κατέστη δυνατή.
Σεισμός 5,1 ρίχτερ στη Μυτιλήνη - Ποια είναι η εκτίμηση των σεισμολόγων
Με επιτυχία –λίγο πριν το περιστατικό– είχε ολοκληρωθεί η διάσωση των 14 Ουκρανών ναυτικών από το ακυβέρνητο πλοίο μεταξύ Σκύρου και Λέσβου. Κάτω από ακραίες καιρικές συνθήκες, με ανέμους να ξεπερνούν τα 8 με 9 μποφόρ, τα Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας έφτασαν πάνω από το πλοίο και διέσωσαν τους ναυτικούς – μέσα από τη βοηθητική βάρκα που είχε πέσει στη θάλασσα, ενώ μερικοί ναυτικοί έπεσαν στα κύματα. Από τους 14 οι δύο τραυματίστηκαν στα πλευρά και νοσηλεύονταν στο Κέντρο Υγείας στη Σκύρο, και σήμερα όλοι θα μεταφερθούν στην Αθήνα. Το πλοίο έπλεε ακυβέρνητο μέχρι αργά χθες το βράδυ στο κεντρικό Αιγαίο, ενώ από την εταιρεία ναυλώθηκε ρυμουλκό ώστε να προσπαθήσει να το δέσει για να το οδηγήσει σε ασφαλές σημείο. Το φορτίο του πλοίου – πιθανόν χάλυβας – μετατοπίστηκε και για αυτό το πλοίο πήρε κλίση 30 μοιρών.
«Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης ενημερώθηκε μέσω ΟΛΥΜΠΙΑ ΡΑΔΙΟ. Ο κυβερνήτης του ανωτέρω πλοίου αιτήθηκε την εγκατάλειψή του, καθότι το πλοίο είχε λάβει κλίση περίπου 30 μοιρών. Η κινητοποίηση υπήρξε άμεση και πραγματοποιήθηκε κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες (βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8-9 BF), ευρεία επιχείρηση διάσωσης μελών του πληρώματος, στην οποία συμμετείχαν πλοίο ανοιχτής θαλάσσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., δύο πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, πέντε παραπλέοντα πλοία καθώς και ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και δύο ελικόπτερα Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία παρέλαβαν με ασφάλεια τους δεκατέσσερις αλλοδαπούς, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στη Σκύρο», ανέφερε η ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος.
Από την έντυπη έκδοση