Αυτός είναι ο μέσος όρος συγκεντρώσεων που πραγματοποιήθηκαν και προσωπικού που απασχολήθηκε το συγκεκριμένο πεντάμηνο. Το προηγούμενο εξάμηνο, από τον Ιανουάριο έως τέλη Ιουνίου, πραγματοποιούνταν κατά μέσο όρο 10 συγκεντρώσεις την ημέρα και απασχολούνταν 241 αστυνομικοί. Πρόκειται για δύο διαφορετικές περιόδους -η πρώτη επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας και η δεύτερη επί ΣΥΡΙΖΑ-, όμως και στις δύο αυτές περιόδους τα νούμερα των συγκεντρωμένων, όπως υποστηρίζουν πηγές του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ήταν κάτω των 200 ατόμων σε ποσοστό 30%.
Νούμερα που φαίνεται να σχετίζονται με το σχέδιο νόμου περιορισμού των διαδηλώσεων, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση τις επόμενες ημέρες και θα καθορίζει αν αυτές θα γίνονται στο δρόμο, σε μία λωρίδα κυκλοφορίας ή στο πεζοδρόμιο…
Ενας τέτοιος νόμος, βέβαια, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται σαν «αντι-διαδηλωτικός», όπως ο «αντικαπνιστικός», και αναμένεται να αποτελέσει σημείο διαφωνίας και έντονων αντιδράσεων με άλλα πολιτικά κόμματα, και κυρίως με το ΚΚΕ, που έχει υψηλά στην ατζέντα του τα νομοσχέδια για τις συγκεντρώσεις και κυρίως για τον τρόπο προκήρυξης των απεργιών. Από την άλλη μεριά, είναι κοινή διαπίστωση ότι πολλές από τις διαδηλώσεις και πορείες που διεξάγονται δεν συγκεντρώνουν αριθμό ατόμων που να δικαιολογούν την κατάληψη μεγάλου μέρους οδοστρώματος, η οποία προκαλεί μεγάλη ταλαιπωρία σε οδηγούς και πολίτες, «διαταράσσοντας την ομαλή λειτουργία της πόλης».
Μέσα στο χρόνο
Για τον χρόνο που διανύουμε, σύμφωνα με στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, δηλαδή το 11μηνο του 2019, έχουν πραγματοποιηθεί 2.783 διαδηλώσεις-πορείες και έχουν απασχοληθεί 74.522 αστυνομικοί. Κατά τη διάρκεια του α’ εξαμήνου 2019, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ελλάδα 1.713 συγκεντρώσεις, πορείες και συναθροίσεις πολιτών, ενώ για την ομαλή διεξαγωγή τους και τη διατήρηση της δημόσιας τάξης διατέθηκαν 43.709 αστυνομικοί.
Το πεντάμηνο Ιουλίου, Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοέμβριο, με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, πραγματοποιήθηκαν 1.070 διαδηλώσεις-πορείες, ενώ διατέθηκαν 30.813 αστυνομικοί.
Οι περισσότερες το 2010
Τα σχετικά νούμερα της 10ετίας ανά έτος αναδεικνύουν ως «πρωταθλήτρια» χρονιά το 2010, έτος Μνημονίου, με 11.391 διαδηλώσεις. Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει το 2013 με 7.825 διαδηλώσεις πορείες και την τρίτη θέση το 2013 με 7.615. Ο χαμηλότερος αριθμός διαδηλώσεων και διατιθέμενου αστυνομικού προσωπικού σημειώθηκε το 2017, με 1.920 πορείες και διαδηλώσεις.
Καιρός: Βροχές και ισχυρές καταιγίδες - Πού πέφτουν χιόνια - Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες
Αναλυτικά, το 2010 καταγράφηκαν 11.391 πορείες-διαδηλώσεις, 7.615 το 2011, 7.217 το 2012, 7.825 το 2013, 6.560 το 2014, 5.267 το 2015, 5.764 το 2016, 1.920 το 2017, 3.516 το 2018 και 2.783 (11 μήνες) το 2019.
Το νομοσχέδιο
Το νέο σχέδιο νόμου, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, θα… ελέγχει τη διεξαγωγή διαδηλώσεων και πορειών, καθώς καθορίζει αν αυτές θα καταλαμβάνουν οδόστρωμα ή θα γίνονται στο πεζοδρόμιο, ανάλογα με τον αριθμό των συγκεντρωμένων. Επίσης, αν η πορεία θα κινείται στην αριστερή, δεξιά λωρίδα ή σε όλο τον δρόμο, ενώ θα καθορίζει τις οδούς όπου θα διακόπτεται η κυκλοφορία και για πόσο χρονικό διάστημα.
Το συγκεκριμένο σχέδιο, που βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας, κινείται σε τρεις βασικούς άξονες. Ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Αττικής ή ο επικεφαλής των μέτρων κάθε διαδήλωσης θα έχει την ευχέρεια να καθορίζει το χώρο, το εύρος της κίνησης στο δρόμο, αλλά και τον χρόνο διάρκειας. Μεγάλο ζητούμενο είναι τι προβλέπει το νέο νομοθέτημα να συμβεί στην περίπτωση «μη συμμόρφωσης» των διαδηλωτών.
Ο πρώτος βασικός στόχος είναι η οριοθέτηση διαδηλωτών και χώρου κατάληψης ανάλογα με τον όγκο της πορείας. Φαίνεται πως εξαιρούνται οι μεγάλες κινητοποιήσεις από συνδικάτα και φορείς που εκπροσωπούν μεγάλο αριθμό εργαζομένων, αλλά και στις επετείους. Σε δεύτερο στάδιο, φαίνεται πως το «μέτρημα» της διαδήλωσης θα γίνεται από αξιωματικούς της Αστυνομίας και εισαγγελικούς λειτουργούς, προκειμένου να καθορίζουν τη γεωγραφική έκταση του δημόσιου χώρου που θα καταλάβει. Επίσης, υπάρχει πρόβλεψη για την ηλεκτρονική ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τα σημεία της πόλης που πρέπει να αποφύγουν στην κίνησή τους και εναλλακτικές διαδρομές.
Ολα τα παραπάνω για την υλοποίησή τους προϋποθέτουν συνεργασία ανάμεσα στους διοργανωτές των κινητοποιήσεων, οι οποίοι πρέπει να δηλώνουν τις προθέσεις και την κίνησή τους προκειμένου να ενημερώνονται η αστυνομία και οι δημοτικές αρχές. Η απόφαση για τη μερική ή ολική κατάληψη δρόμου θα καθορίζεται την τελευταία στιγμή, ανάλογα με τον όγκο της πορείας.
Υπέρ και κατά
Το νέο νομοσχέδιο φαίνεται πως εύλογα τυγχάνει της αποδοχής από τους ιδιοκτήτες καταστημάτων, ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας, καθώς τις ημέρες πορειών και συγκεντρώσεων έβλεπαν τον ποσοστό του τζίρου τους να πέφτει. Δεν διαφωνούν με το δικαίωμα συγκέντρωσης και διαμαρτυρίας, αλλά να γίνεται με τρόπο που θα μπορούσε να υπάρξει πρόσβαση στα καταστήματά τους.
Η ΓΣΕΕ κάνει λόγο για περιορισμό, με κατεύθυνση τον αυταρχισμό και τον περιορισμό του δημοκρατικού δικαιώματος, ο οποίος αποτελεί στοιχείο που μπορεί να οδηγήσει σε αντιδημοκρατικές μεθόδους.
Από την έντυπη έκδοση