Η ένταση που προκλήθηκε έφερε στο προσκήνιο γι’ ακόμη μια φορά τα βίαια επεισόδια που υπερκαλύπτουν κάθε φορά τα υπόλοιπα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την Ανώτατη Εκπαίδευση.
Σήμερα αναμένεται να είναι η τελευταία μέρα της τετραήμερης Συνόδου Πρυτάνεων και θα ολοκληρωθεί με τη παρουσία της υπουργού Νίκης Κεραμέως καθώς και του υφυπουργού Βασίλη Διγαλάκη. Εν αναμονή των νομοθετικών διατάξεων που στόχο έχουν σε πρώτη φάση να βελτιώσουν κακώς κείμενα προηγούμενων νομοθετημάτων αλλά και να φέρουν σταδιακά κομβικές αλλαγές στην λειτουργία των Ιδρυμάτων, η τοποθέτηση της πολιτικής ηγεσίας αναμένεται με ενδιαφέρον.
Σε πρώτο στάδιο, το υπουργείο Παιδείας στοχεύει στο να βελτιώσει ζητήματα που αφορούν την αυτονομία των τμημάτων, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας στη διαχείριση χρημάτων αλλά και τη θέσπιση ενός νέου φορέα αξιολόγησης.
Δημήτρης Σούρας: Πέθανε ο γνωστός ψυχίατρος - Συγκλονίζει το αποχαιρετιστήριο μήνυμά του
Στα πάγια αιτήματα των πρυτάνεων περιλαμβάνονται ζητήματα που αφορούν την ενίσχυση της χρηματοδότησης, τη διευκόλυνση στη διαχείριση των ΕΛΚΕ και την αυτονομία για τη διοίκηση, λειτουργία και λήψη πρωτοβουλιών.
Τα περιστατικά βίας που έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες εβδομάδες σε ιδρύματα με θύματα φοιτητές, καθηγητές και διοικητικό προσωπικό απασχολούν την κοινότητα των πρυτάνεων αλλά και το υπουργείο, παρά το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη τοποθέτηση, παρά μόνο καταδίκες, χωρίς να προτείνονται κάποιες λύσεις εκτόνωσης της έντασης αλλά κα προστασίας των φοιτητών και της υπόλοιπης ακαδημαϊκής κοινότητας. Σήμερα, αναμένεται με ενδιαφέρον μία τοποθέτηση και γι’ αυτά τα φαινόμενα, αν και ήδη το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με διαρροές, προωθεί κάποιες ιδέες όπως είσοδο στα πανεπιστήμια με κάρτα και ηλεκτρονική ψηφοφορία στις φοιτητικές συνελεύσεις με στόχο να περιορίσει τα φαινόμενα ανομίας στα Ανώτατα Ιδρύματα.
Τα επεισόδια
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν χθες το πρωί στη Λεωφόρο Ποσειδώνος και λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι ξεκίνησαν την πορεία διαμαρτυρίας προς το σημείο όπου είχαν συγκεντρωθεί οι πρυτάνεις. Διμοιρίες των ΜΑΤ έκαναν φραγμό κοντά στο ξενοδοχείο και δεν επέτρεψαν στους φοιτητές να προσεγγίσουν το σημείο. Τότε οι φοιτητές, παρά τον αστυνομικό φραγμό, επιτέθηκαν με καδρόνια κατά των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης της ΕΛ.ΑΣ., με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να κάνουν χρήση χημικών και να διαλύσουν τη συγκέντρωση των φοιτητών. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών τραυματίστηκαν συνολικά τρεις φοιτητές.
Οι συγκεντρωμένοι θέλησαν να εισβάλουν στη σύνοδο των πρυτάνεων για να υποβάλουν τα αιτήματά τους, με τη διαμαρτυρία τους να κινείται γύρω από την κατάργηση του ασύλου. Τους έγινε πρόταση να μπει μία μικρή ομάδα φοιτητών για να υποβάλει τα αιτήματα, όμως δεν το δέχτηκαν και ήθελαν να μπουν όλοι μαζί μέσα στο ξενοδοχείο, κάτι που δεν ήταν εφικτό.
Όπως ανέφεραν χθες αστυνομικές πηγές στον «Ε.Τ.», οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. αναγκάστηκαν να κάνουν χρήση χημικών, καθώς οι φοιτητές προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό. Την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη φοιτητές έκαναν αντίστοιχη διαμαρτυρία για το νέο νομοσχέδιο για την παιδεία που προωθεί η κυβέρνηση, το οποίο, όπως υποστηρίζουν, εξισώνει τα πτυχία ΑΕΙ και κολεγίων και προωθεί μεταξύ άλλων τη διαγραφή φοιτητών μετά τα 6 χρόνια. Η πορεία των φοιτητών κινήθηκε προς την Εγνατία, στο ρεύμα προς δυτικά και κατέληξε στο υφυπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.
Από την έντυπη έκδοση