Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», ο Νίκος Δάβρης ήρθε από τη Βραζιλία για να ρίξει φως στην υπόθεση και η κατάθεσή του ήταν καταπέλτης για τον τότε διευθυντή της Γαλακτοκομικής Σχολής και την υπεύθυνη της Εστίας. Ειδικότερα, ο σπουδαστής κατέθεσε ότι ο διευθυντής της Σχολής τον βρήκε στο Facebook, χρησιμοποιώντας προφίλ με όνομα «Κώστας Τυροκόμος» για να του ζητήσει να μη μιλήσει στον Τύπο, ενώ σε μεταξύ τους επικοινωνία του είχε πει «μη λες τίποτα παρά έξω μην κινδυνεύσεις και εσύ από τους Κρητικούς».
Ο Δάβρης παρέδωσε στο δικαστήριο εκτυπωμένες φωτογραφίες με τις συνομιλίες που είχε με τον διευθυντή.
«Στις 15 Μαρτίου 2015 βρέθηκε νεκρός ο Βαγγέλης. Μία ημέρα μετά μαθεύτηκε ότι σπουδαστής από το εξωτερικό έρχεται στην Ελλάδα για να καταθέσει για τον Βαγγέλη. Μία ημέρα μετά, στις 17 Μαρτίου, ο διευθυντής μου έστειλε μήνυμα στο Facebook και μου είπε: “Μη μιλήσεις στον Τύπο. Πες ό,τι θες στην Αστυνομία”. Οταν μιλήσαμε στο τηλέφωνο, τον ρώτησα “γιατί δεν τιμώρησες του Κρητικούς;”. Τότε μου απάντησε ότι δεν το έκανε γιατί τον πίεσαν πολιτικοί», κατέθεσε ο Δάβρης.
Τα όσα κατέθεσε «καίνε» όμως και την υπεύθυνη της Εστίας: «Μία ημέρα κατέβηκα κάτω και της είπα “πάνω στην Εστία είναι ένα παιδί που το βασανίζουν και αν δεν το προσέξετε θα το χτυπήσουν πολύ σοβαρά, ακόμα και θα το σκοτώσουν”. Τότε με πήρε και πήγαμε στο διευθυντή της Σχολής και του είπα τα ίδια πράγματα. Ταράχτηκε πολύ με αυτά και προσπάθησε να επικοινωνήσει με μια υπηρεσία σχετική με το bullying αλλά δεν τα κατάφερε. Μετά μου είπε να προσέχω τους Κρητικούς».
Οταν η πρόεδρος της έδρας ρώτησε τον Νίκο Δάβρη πώς αποφάσισε να φύγει από τη Βραζιλία για να έρθει στο δικαστήριο, εκείνος απάντησε: «Ενιωθα τύψεις για όλα όσα θα μπορούσα να κάνω για τον Βαγγέλη και δεν έκανα. Είμαι άνθρωπος, όχι όπως κάποιοι άλλοι που είναι θηρία και τέρατα».
Εν τω μεταξύ σύμφωνα με το epirus-tv-news, άγνοια για όλα τα βασανιστήρια που περνούσε το παιδί του δήλωσε στην κατάθεσή του το Σάββατο ο πατέρας του Βαγγέλη Γιακουμάκη, Ανδρέας, ο οποίος προανακριτικά δεν είχε καταθέσει. Υποστήριξε πως δεν γνώριζε το τι βίωνε το παιδί του στα Γιάννενα, εκτός μόνο από μια φορά που τον είχε ενημερώσει η σύζυγός του, πως κάποια παιδιά από τη Σχολή του έκλειναν το ζεστό νερό όταν έκανε μπάνιο.
Ο Α. Γιακουμάκης πρόσθεσε πως ήταν απόφαση του γιου του να φοιτήσει στη συγκεκριμένη Σχολή. «Ο Βαγγέλης θέλησε από μόνος του να έρθει εδώ στα Γιάννενα για να σπουδάσει και εγώ αφού μου το ζήτησε τον έστειλα και μου τον έφεραν πίσω σε ένα κουτί»… σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στη δίκη που θα συνεχιστεί σήμερα, Δευτέρα, στις 12.00 στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων θα καταθέσουν 16 μάρτυρες.
Σήμερα καταθέτει και η Έλενα Ακρίτα
Το «παρών» στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων αναμένεται να δώσει σήμερα, Δευτέρα, η δημοσιογράφος και σεναριογράφος, Έλενα Ακρίτα, προκειμένου να καταθέσει ως μάρτυρας για την υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη.
Η ίδια με ανάρτησή της στο προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook διαψεύδει όσους την θέλουν να μην μπορέσει να παρευρεθεί λόγω ενός σοβαρού προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει και επισημαίνει πως θα κάνει το χρέος της και θα δώσει το παρόν στη δικαστική αίθουσα.
«Έχω κληθεί να καταθέσω ως μάρτυρας στην δίκη Βαγγέλη Γιακουμάκη στα Ιωάννινα. Επειδή διαβάζω διάφορα: Δεν έχω σπάσει (ακόμα) το πόδι μου, όπως γράφουν κάποιοι. Το πρόβλημα μου είναι ένα σοβαρό θωρακοοσφυικό κάταγμα. Όμως παρά την ιατρική γνωμάτευση (συνιστά να μην ταξιδέψω αεροπορικώς ή οδικώς για 4 μήνες) εννοείται πως την Δευτέρα θα είμαι εκεί. Θα πάρω τις αναλγητικές / αντιφλεγμονώδεις ενέσεις μου και θα βρίσκομαι στο δικαστήριο να κάνω το χρέος μου. Αυτά για να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους.» γράφει η ίδια χαρακτηριστικά.
Η Έλενα Ακρίτα είχε σχολιάσει από την πρώτη στιγμή της ανεύρεσης του σώματος του Βαγγέλη Γιακουμάκη ότι σε κάθε περίπτωση υπάρχουν ευθύνες πολλών, ακόμη και εάν πρόκειται για αυτοκτονία, δείχνοντας ως υπεύθυνους όσους άσκησαν bullying στον άτυχο 20χρονο αλλά και όσους το επέτρεψαν.