Οπως τονίζουν στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής κάτοικοι της περιοχής, παρά το γεγονός ότι θεωρητικά ενεργοποιήθηκαν οι Υπουργικές Αποφάσεις για την επίσπευση των διαδικασιών όσον αφορά στην ανάρτηση των δασικών χαρτών, απλοποιήθηκε το γραφειοκρατικό κομμάτι έκδοσης οικοδομικών άδειων και ενεργοποιήθηκε το επίδομα στέγασης, τα προβλήματα παραμένουν. Μετέωροι πάντως, είναι όλο αυτό το διάστημα όσοι ιδιοκτήτες είχαν υπαχθεί σε έναν από τους προηγούμενους νόμους αυθαιρέτων και ας πλήρωναν παράλληλα τους πάγιους λογαριασμούς, με συνέπεια τα πρόστιμα που τους είχε καταλογίσει το κράτος.
Πρόκειται για πολίτες των οποίων τα σπίτια κάηκαν κατά την πύρινη λαίλαπα της 23ης και 24ης Ιουλίου, αλλά με το δεδομένο ότι είχαν χτίσει χωρίς το προβλεπόμενο πρωτόκολλο, δεν μπορούν να κινήσουν καμιά διαδικασία. Oπως εξηγεί κάτοικος της περιοχής, που ωστόσο επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, όταν αγόρασε το οικόπεδο, τα συμβόλαια έγραφαν πως είναι αγροτεμάχιο. Μάλιστα, το 2011 έκανε υπαγωγή σε νόμο αυθαιρέτων για να νομιμοποιήσει το κτίσμα που έφτιαξε εντός και από τότε μέχρι και σήμερα καταβάλλει ανελλιπώς τις υποχρεώσεις του. «Ηξερα πως το σπίτι που έφτιαξα ήταν χωρίς άδεια και το λιγότερο που μπορούσα να κάνω ήταν να είμαι για όλα αυτά τα έτη συνεπής στις υποχρεώσεις μου. Μου έχει κοστίσει μέχρι στιγμής περισσότερα από 25 χιλ. ευρώ» τονίζει.
Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλοι ιδιοκτήτες στις πυρόπληκτες περιοχές, που είτε δεν έψαξαν όσο έπρεπε τη δασική νομοθεσία με την οποία απαγορεύονται εντός δασών και προστατευμένων περιοχών οι ιδιοκτησίες είτε γιατί η πολυετής απουσία δασικού χάρτη έδινε εσφαλμένα την εντύπωση πως αν πληρώνεις τα πρόστιμα, είσαι καλυμμένος.
Δασικοί χάρτες
Το μόνο σίγουρο πάντως, είναι πως η εφαρμογή των δασικών χαρτών έχει φέρει στην επιφάνεια πληθώρα ζητημάτων καθώς πολλές κατοικίες στην Ανατολική Αττική αλλά και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, έχουν αλλάξει μορφή. Αποτέλεσμα αυτού, όσοι είναι ΔΑ (Δασικό προ του 1945, σήμερα Αλλη Μορφή), να μην μπορούν ούτε να ξαναφτιάξουν το σπίτι τους ούτε να πάρουν το επίδομα ανακατασκευής. Ταυτόχρονα, δεν προβλέπεται -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- να επιστραφούν τα χρήματα που έδιναν για όσα έτη βρίσκονταν σε υπαγωγή σε κάποιο νόμο τακτοποίησης. Πρόσφατα, το υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησε στην προέγκριση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για το Μάτι, με το οποίο προβλέπεται, μεταξύ άλλων, πολεοδομική οργάνωση, απελευθέρωση της παραλιακής ζώνης από περιφράξεις, αποκατάσταση της φυσικής λειτουργίας των ρεμάτων και προώθηση της αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας.
Έδεσσα: Εξιχνιάστηκε απάτη σε βάρος ηλικιωμένης - Της ζητούσαν 50.000 ευρώ
Ωστόσο, η νέα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος καλείται να διαχειριστεί μια ακόμη «καυτή πατάτα». Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Ε.Τ.» της Κυριακής, το χαρτοφυλάκιο που άφησε η προηγούμενη ηγεσία περιλαμβάνει ως έτοιμα ή δρομολογημένα έργα τα έξης:
• Εχει ολοκληρωθεί η κατασκευή των αντιδιαβρωτικών-αντιπλημμυρικών έργων καμένων εκτάσεων των Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Μαραθώνα.
• Εχει δημοπρατηθεί η μελέτη των αναδασωτικών εργασιών στην περιοχή Ν. Βουτζά, με τίτλο «Αντιδιαβρωτικά φυτοτεχνικά έργα σε καμένες λεκάνες περιοχής Λυρείου και Νταού Πεντέλης».
• Για τα έργα διευθέτησης της κοίτης έχει εκπονηθεί η μελέτη «Αντιδιαβρωτικά-αντιπλημμυρικά έργα καμένων εκτάσεων Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Μαραθώνα – Διευθέτηση κοίτης χειμάρρων».
Αξίζει να σημειωθεί ότι, αν δεν δοθεί παράταση για τις πυρόπληκτες περιοχές που βρίσκονται σε ανάρτηση δασικοί χάρτες και υποβάλλονται αντιρρήσεις κατά τού περιεχομένου τους, η προθεσμία λήγει στις 30 Αυγούστου.
Με ρυθμούς… χελώνας η συλλογή αμιάντου και οι κατεδαφίσεις
Αναφορικά με τις ενέργειες του υπουργείου Υποδομών όλο αυτό το διάστημα υπάρχει σχετική κινητικότητα, η οποία όμως δεν ικανοποιεί τους πολίτες που παλεύουν να κλείσουν τις πληγές τους.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η συλλογή αμιάντου δεν έχει προχωρήσει, καθώς -όπως προκύπτει- έχει απομακρυνθεί σε περίπου 200 σπίτια ενώ το έργο συνολικά θα ολοκληρωθεί εντός του επόμενου 6μήνου. Στο κομμάτι των κατεδαφίσεων πάλι, μειωμένες είναι οι ενέργειες και ας υπάρχει η πρόβλεψη να γίνεται αδαπάνως για τους πληγέντες. Μάλιστα, στην Ανατολική Αττική η μπουλντόζα του υπουργείου Υποδομών έχει ρίξει 60 από τα 455 «κόκκινα» σπίτια σε Ραφήνα και Μαραθώνα.
Μέχρι στιγμής από το υπουργείο Υποδομών έχουν δοθεί τα επιδόματα ύψους 5 χιλ. ευρώ, τα πρώτα δηλαδή χρήματα που πήραν οι πυρόπληκτοι μετά την τραγωδία της 23ης και 24ης Ιουλίου. Το συνολικό ποσό που έχει δοθεί από τον κρατικό λογαριασμό είναι 13.686.654,49 ευρώ. Σημειώνεται πως από τις 5.617 αιτήσεις το «πράσινο φως» πήραν οι 3.586, ποσοστό δηλαδή 63%. Οι υπόλοιπες αφορούσαν πολίτες οι οποίοι δεν δικαιούνταν το επίδομα. Αντίστοιχα, για το επίδομα ύψους 1.200 ευρώ που είχε δοθεί για τις τηλεπικοινωνίες, το ποσό που έχει δοθεί ανέρχεται στα 3.709.347 ευρώ. Παράλληλα, έχει πραγματοποιηθεί η μίσθωση μηχανημάτων για την κοπή των δέντρων η οποία ανήλθε σε 1,5 εκατ. ευρώ αλλά και ο θρυμματισμός ξυλείας για τον οποίο δόθηκε 1 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε το αφιέρωμα του Ελεύθερου Τύπου, έναν χρόνο μετά την τραγωδία στο Μάτι:
- «Το Μάτι μοιάζει με… νεκρόπολη» – Αυτοψία έναν χρόνο μετά την τραγωδία
- Έναν χρόνο μετά το Μάτι «δεν έχει αλλάξει τίποτα στην Πυροσβεστική»!
- Μάτι: Σαν να μην πέρασε μια μέρα και το Λιμενικό… πνίγεται στις παθογένειές του
- Αλαλούμ με τις οικοδομικές άδειες στο Μάτι – Λάθη, απραξία και γραφειοκρατία
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής