Η ανάρτηση των δασικών χαρτών έχει αναδείξει τα προβλήματα που κρύβονταν επιμελώς επί δεκαετίες κάτω από το χαλί και, παρά το ότι η διαδικασία είναι στα μισά του δρόμου, τα αγκάθια παραμένουν πολλά. Η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αντισυνταγματικότητα των οικιστικών πυκνώσεων μπορεί να τινάξει στον αέρα τη διαδικασία, αν το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν λάβει τα απαραίτητα μέτρα. Αντίστοιχα, τα ζητήματα που έχουν προκύψει στο Αιγαίο με τις χορτολιβαδικές εκτάσεις είναι μερικά από όσα έπεσαν στο μικροσκόπιο των αρμόδιων φορέων κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλαδικού Συνδέσμου Μελετητών Γεωτεχνικών και δασολόγο Νίκο Χλύκα, «επί παραδείγματι ότι στο 51% των κυρωμένων δασικών χαρτών σε όλη τη χώρα περίπου 3,5 εκατομμύρια στρέμματα αποτελούν δασωμένους αγρούς που τίθενται πρακτικά εκτός συναλλαγής, καθώς οι δικαιούχοι θα πρέπει να προσκομίσουν σύμφωνα με τη νομοθεσία τίτλους ιδιοκτησίας, οι οποίοι ανάγονται πριν από την 23η Φεβρουαρίου 1946 και έχουν μεταγραφεί», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Από τα στοιχεία που έχει δώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος προκύπτει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν νησιά όπως η Σύμη και η Πάτμος, με την τελευταία να έχει βγει 80% δασική. Μάλιστα, σε αυτά τα δύο νησιά το 68% των εκτάσεων στους αναρτηµένους δασικούς χάρτες που εµφανίζονται ως δασωµένοι αγροί έχει ήδη αµφισβητηθεί ως προς τον χαρακτήρα του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χαρακτηρισμός αποδίδεται κυρίως από μια «παρερμηνεία» του νόμου, βάσει του οποίου έχουν αποδοθεί κατά την ανάρτηση του δασικού χάρτη ως δασικές εκτάσεις κάποιες που κατά το παρελθόν ήταν αγροτικές, αργότερα εγκαταλείφθηκαν και πλέον καλύπτονται από φρύγανα. Τα φρύγανα ωστόσο δεν θεωρούνται δέντρα.
Μεταξύ άλλων, στις περιοχές µε υψηλό ποσοστό δασωµένων αγρών επί των αναρτηµένων εκτάσεων συγκαταλέγονται η Αρκαδία µε 12,8%, η Μεσσηνία µε 12,6%, ο Πειραιάς (νησιά) µε 9,7%, τα Ιωάννινα µε 7,2%, η Λακωνία και η Αχαΐα µε 6,8% και η Δράµα µε 5,7%. Πρωτιά στις αντιρρήσεις έχει ο Πειραιάς (νησιά) µε 14,7% και ακολουθεί η Λακωνία µε 11,3%.
Με τη σειρά του ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός σημείωσε την ανάγκη να επιλυθούν τα προβλήματα που έχουν αναδείξει οι δασικοί χάρτες, ενώ τόνισε ότι το ΤΕΕ σε συνεργασία με τους υπόλοιπους αρμόδιους φορείς είναι στη διάθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος για να αναλάβουν σχετικές πρωτοβουλίες με προτάσεις για νομοθετικές ρυθμίσεις που θα συμβάλουν οριστικά και αποτελεσματικά στο έργο.
Τέλος, ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου Γιώργος Ρούσκας εξέφρασε τη διαπίστωση ότι με τα αποτελέσματα του δασικού χάρτη, τη διαδικασία ολοκλήρωσης του κτηματολογίου και λόγω της ισχύουσας νομοθεσίας μεγάλο ποσοστό ακίνητων τίθεται εκτός συναλλαγής. Τόνισε, δε, «ότι η ελληνική συμβολαιογραφία θα παρακολουθήσει πολύ στενά το νομικό σκέλος των δασικών χαρτών και του κτηματολογίου και θα συμβάλει με τις νομικές της απόψεις και προτάσεις νομοθετικών ρυθμίσεων στην αντιμετώπισης των ζητημάτων που ανακύπτουν με την κατάρτιση των δασικών χαρτών και τη σύνταξη του κτηματολογίου».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου