Δίνοντας μάλιστα και ένα πρώτο δείγμα γραφής ο διοικητής της ΤτΕ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «Τα δάνεια της Τράπεζας προς μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους φθάνουν σε ποσοστό το 62% και αυτό προβληματίζει».
Ο επίμαχος έλεγχος στην μη συστηματική τράπεζα -η υπόθεση της οποίας συσχετίστηκε ευθέως με την έφοδο του Εισαγγελέα στα γραφεία της εταιρείας Mindwork Business Solutions της Λίνας Νικολοπούλου, συζύγου του κ. Στουρνάρα για υπόθεση που αφορά παλαιότερα προγράμματα του ΚΕΕΛΠΝΟ- διενεργήθηκε από κοινού με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό και αναμένεται να αποκαλύψει κατά πόσον δόθηκαν τα τελευταία χρόνια δάνεια δεκάδων ή και εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ χωρίς να ακολουθούνται οι κανόνες της τραπεζικής πρακτικής.
Θα αποκαλύψει επίσης το αν ανταποκρίνονται ή όχι στην πραγματικότητα οι πληροφορίες που φέρουν μεγάλες επιχειρήσεις και γνωστά ονόματα του ελληνικού επιχειρείν –κυρίως από τον κατασκευαστικό κλάδο- να έχουν ανοίξει ασυνήθιστα υψηλές χρηματοδοτικές γραμμές.
Η Attica Bank, δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των «συστημικών» τραπεζών με αποτέλεσμα να βρίσκεται υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδας και όχι του SSM. Μετοχικά, τελεί υπό τον έλεγχο του ΤΣΜΕΔΕ (είναι το ταμείο ασφάλισης των μηχανικών). Η τράπεζα χαρακτηρίζεται από υψηλό συντελεστή «κόκκινων» (μη εξυπηρετούμενων δανείων) με το σχετικό συντελεστή να έχει ξεπεράσει το 57% ήδη από τον περασμένο Μάρτιο όταν ο μέσος όρος για τις υπόλοιπες τράπεζες αντιστοιχούσε στο 45%.
Τα στοιχεία που δείχνουν «μαύρη τρύπα»
Η υπόθεση της Attica Bank μοιάζει με σίριαλ με πολλά επεισόδια. Λόγω του υψηλού συντελεστή των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η τράπεζα βρέθηκε ένα βήμα πριν από τον ορισμό επιτρόπου για την ενεργοποίηση των διαδικασιών εκκαθάρισης.
Η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), ως αρμόδια εποπτική αρχή, ζητούσε την είσοδο στρατηγικού επενδυτή, τη λειτουργία της τράπεζας με αμιγώς τραπεζικά κριτήρια από διοίκηση στελεχωμένη από ανθρώπους της αγοράς, ενώ η κυβέρνηση επέλεξε το δρόμο της ανακεφαλαιωποίησης.
Το Ταμείο των Μηχανικών, «επένδυσε» άλλα 400 εκατ. ευρώ με τις πληροφορίες να θέλουν κυβερνητικά στελέχη όπως οι κ.κ. Δραγασάκης και Σπίρτζης να ασκούν όλη την επιρροή τους προκειμένου7 να πετύχει η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας.
Παράλληλα οργανισμοί που εποπτεύονται από τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών, όπως η ΕΥΔΑΠ και το Αεροδρόμιο Αθηνών, συμμετείχαν με 20 εκατ. ευρώ και 10 εκατ. ευρώ αντιστοίχως, ενώ το ασφαλιστικό ταμείο ΤΑΠΙΛΤΑΤ έβαλε 55 εκατ. ευρώ έχοντας υποστεί σημαντική ζημιά.
Μητροπολίτης Κονίτσης Ανδρέας: Νοσηλεύεται στη ΜΕΘ σε σοβαρή αλλά σταθερή κατάσταση
Παρά το γεγονός ότι δεν συγκεντρώθηκαν τα απαιτούμενα κεφάλαια η διοίκηση της τράπεζας παρέμεινε υπό τον έλεγχο του ΤΣΜΕΔΕ.
Όλα τα παραπάνω προκάλεσαν τον έλεγχο στην Αττικής από μεικτό κλιμάκιο της ΕΚΤ και της ΤτΕ.
Τα ερωτήματα πίσω από τα «κόκκινα» δάνεια
Τα ύποπτα «κόκκινα» δάνεια της τράπεζας και οι αμφισβητούμενες χορηγήσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ παρελθόντων ετών, χωρίς η Attica να λάβει υπόψη τραπεζικά κριτήρια, δεν επιτρέπουν στη διοίκησή της περαιτέρω ανοίγματα. Ακόμη και ο Χρ. Καλογρίτσας που διεκδίκησε και τελικά πήρε τη μια από τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες λένε οι κακές γλώσσες ότι στο πόθεν έσχες του τα χρήματα προέρχονται από δάνειο της Attica Bank.
Στο πόρισμα, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η «Καθημερινή» έχουν εντοπιστεί δάνεια ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ που έχουν διατεθεί χωρίς να ληφθούν υπόψη τραπεζικά κριτήρια.
Τα δάνεια αφορούν κυρίως κατασκευαστικές εταιρείες, καθώς και τη χρηματοδότηση πολλών έργων υποδομής (οδικά, λιμενικά και άλλα) τα οποία κατά κανόνα δεν εξυπηρετούνται, αλλά και δάνεια των δύο κομμάτων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
«Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ανάμεσα στα μεγάλα προβληματικά δάνεια της Αττικής είναι η χρηματοδότηση των κατασκευαστικών δραστηριοτήτων του Χρήστου Καλογρίτσα, ο οποίος πήρε τη μία από τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες παρουσιάζοντας ως πηγή τραπεζικής χρηματοδότησης δανεικά βοσκοτόπια στην Ιθάκη. Επίσης «θαλασσοδάνεια» αναφέρεται ότι έχουν δοθεί σε τεχνικές εταιρείες και σε φωτοβολταϊκά πάρκα», γράφει το Κυριακάτικο Βήμα.
Η κόντρα για τη διοίκηση
Αυτό απετράπη ύστερα από τη συμφωνία του ΤΣΜΕΔΕ με την ΤτΕ τον περασμένο Ιούλιο για την άμεση αντικατάσταση της διοίκησης. Στις αρχές Σεπτεμβρίου, ανακοινώθηκε η επιλογή του ΤΣΜΕΔΕ για το δίδυμο Ρουμελιώτη –στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου- και του κ. Σαπουντζόγλου. Η συγκεκριμένη πρόταση απορρίφθηκε την περασμένη Πέμπτη από την Διεύθυνση Εποπτείας της ΤτΕ, την ίδια ημέρα που η οικονομική αστυνομία πραγματοποιούσε την «έφοδο» στην επαγγελματική έδρα της συζύγου του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα.
Τελικά, μετά και από παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, βρέθηκε η χρυσή τομή με τον Θόδωρο Πανταλάκη -αποτελεί επιλογή της ΤτΕ αλλά και της αντιπροεδρίας- στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη (που ήθελε η κυβέρνηση ως διευθύνοντα σύμβουλο) στη θέση του μη εκτελεστικού προέδρου.
Αύριο Τρίτη το ΔΣ της τράπεζας θα κληθεί να εγκρίνει το νέο ηγετικό δίδυμο. Μάλιστα οι πληροφορίες θέλουν τον κ. Πανταλάκη να δηλώνει ότι θα αποδεχθεί τη θέση εφόσον μιλήσει με το ΤΣΜΕΔΕ.
Μετά και την προχθεσινή συνάντηση Στουρνάρα-Τσίπρα, το επόμενο βήμα θα είναι ο ορισμός και επίσημα του διευθύνοντος συμβούλου καθώς μόνο έτσι θα ανοίξει και πάλι ο δρόμος για να «ξεπαγώσουν» οι δανειοδοτήσεις της τράπεζας Αττικής οι οποίες έχουν παγώσει από την περασμένη Πέμπτη. Μένει βέβαια να φανεί αν η κατάθεση του πορίσματος θα προκαλέσει νέο γύρο αντιπαραθέσεων.
Με απλά ελληνικά η κυβέρνηση θεωρούσε και θεωρεί ότι μπορεί μέσω αυτής να ασκήσει μια οικονομική πολιτική – να δώσει δάνεια σε «φιλικούς» επιχειρηματίες, λένε οι κακές γλώσσες- χωρίς τον ασφυκτικό έλεγχο των δανειστών και του SSM, λέει η κυβέρνηση. Η τελευταία πάντως δεν κρύβει το γεγονός ότι θέλει την τράπεζα, η οποία παρεμπιπτόντως ανήκει στο ΤΣΜΕΔΕ, στο ταμείο των μηχανικών, ως «αναπτυξιακό εργαλείο», αλλά τον πρώτο και τελευταίο λόγο σε αυτήν την έχει ο κ. Στουρνάρας ως εποπτεύουσα αρχή.