Από τη μια λοιπόν το υπουργείο Περιβάλλοντος θέλει να εντάξει όσους περισσότερους αυθαιρετούχους γίνεται στις ευνοϊκές διατάξεις που προβλέπουν πολλές δόσεις και μικρότερα πρόστιμα και οι οποίες λήγουν φέτος και, από την άλλη, το Κτηματολόγιο ζητά να δηλωθεί στην ουσία μόνο η… γη. Αποτέλεσμα αυτού, μεγάλη μερίδα ιδιοκτητών να απευθύνεται στον τεχνικό κόσμο έτσι ώστε να βρεθεί η κατάλληλη λύση και να αποφευχθούν σε δεύτερο χρόνο τα χειρότερα.
Σύμφωνα με τα όσα εξήγησε στον Ελεύθερο Τύπο η τοπογράφος Γραμμάτη Μπακλατσή, «κατά τη διαδικασία δηλώσεων στο Κτηματολόγιο έχουν υπάρξει ζητήματα για το πώς δηλώνονται τα αυθαίρετα, καθώς το πληροφοριακό έντυπο που μοιράζεται στους ιδιοκτήτες δεν έχει σχετικές αναφορές και έτσι ο κάθε πολίτης κάνει τη δήλωσή του όπως αυτός νομίζει».
Μάλιστα, το γεγονός ότι υπάρχουν περισσότερα από 1,5 εκατ. αυθαίρετα και περίπου 7,5 εκατ. αυθαιρεσίες εντός ιδιοκτησιών, κάνει τη συλλογή δηλώσεων που εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα στο Κτηματολόγιο πραγματικό πονοκέφαλο για τους πολίτες.
Η κυβέρνηση, με αντίπαλο το χρόνο αλλά και τις πιέσεις των δανειστών, επιχειρεί να κλείσει τρύπες δεκαετιών αφήνοντας όμως ανοιχτά πολλά μέτωπα. Το 2019, όπως χαρακτηριστικά έχουν επισημάνει πολλάκις, είναι η χρονιά που τα περιβαλλοντικά – χωροταξικά θέματα θα μπουν σε τροχιά ολοκλήρωσης. Ωστόσο, τα διφορούμενα μηνύματα που στέλνουν μόνο αναστάτωση φαίνεται πως τελικά προκαλούν.
Το αλαλούμ άλλωστε επιβεβαιώνεται και από το ίδιο το Κτηματολόγιο αφού μετά από ερώτηση του «Ε.Τ.» για το πρακτικό της διαδικασίας στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, η αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κτηματολογίου – δασολόγος Νατάσα Βαρουχάκη σημείωσε ότι «η κτηματογράφηση επικεντρώνεται σε ιδιοκτησιακά ζητήματα και εμπράγματα δικαιώματα επί της γης ή των κτισμάτων ανεξαρτήτως τυχόν πολεοδομικών ή άλλων παραβάσεων».
Ταυτόχρονα, τόνισε πως «η καταγραφή των κτισμάτων επί γεωτεμαχίων στο πλαίσιο της κτηματογράφησης δεν αποτελεί τεκμήριο νομιμότητας αυτών ούτε προϋποθέτει την πολεοδομική ρύθμισή τους». Με γνώμονα αυτό, παραμένει θολό τοπίο τι θα συμβεί αν και εφόσον οι πολίτες κατά τη δήλωσή τους παραλείψουν πληροφορίες.
Πρακτικά, λοιπόν, οι ιδιοκτήτες φαίνεται πως χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Αυτοί που έχουν υπαχθεί σε νόμο αυθαιρέτων και έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους και όσοι έχουν ενταχθεί αλλά βρίσκονται ακόμα σε διαδικασία που πληρώνουν πρόστιμα. Για την πρώτη κατηγορία υπάρχουν αυθαίρετα τα οποία βρίσκονται σε συμβόλαιο και αυτά υποχρεούνται να δηλωθούν, όπως εξηγούν πήγες από το Κτηματολόγιο.
Κατά τα άλλα όμως, το ΕΛ.ΚΤ. δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για το αν τα οικόπεδα έχουν μέσα κτίσματα ή όχι. Στο κομμάτι των «Αγνώστων Ιδιοκτητών Ακίνητα», που αποτελεί και ένα μεγάλο φόβο των πολιτών, προκύπτει πως αν η γη δηλωθεί παραμένει στο όνομα του οποίου δηλώθηκε απλώς… δεν θα φαίνεται στο σύστημα αν υπάρχουν εντός του ιδιοκτησίες.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]