Περισσότερες από 1.100 μερίδες φαγητού διανέμονται καθημερινά στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων, ενώ ο αριθμός των πολιτών που ζουν σε κατάσταση φτώχειας φαίνεται πως συνεχίζει να έχει δραματικά αυξητική τάση.
Πέρα από τους άπορους, χρόνια άστεγους, τοξικοεξαρτημένους, μετανάστες και τους ηλικιωμένους οι οποίοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν σε ιατροφαρμακευτικές ανάγκες αλλά και στα τρέχοντα έξοδα, μεγάλη μερίδα ανθρώπων που επισκέπτεται το ΚΥΑΔΑ είναι παιδάκια.
Πατεράδες που κρατούν από τα χέρια τα παιδιά τους, περιμένουν στωικά τη σειρά τους προκειμένου να προμηθευτούν το μεσημεριανό φαγητό. «Το φαινόμενο στα χρόνια της κρίσης εντάθηκε, ενώ μέρα με τη μέρα βλέπουμε και καινούργιο κόσμο να έρχεται», λένε οι εθελόντριες της ΜΚΟ «Αποστολή» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ενώ ταυτόχρονα μοιράζουν τα μακαρόνια με κιμά, το ψωμί και τα μανταρίνια.
Βέβαια, όπως σημειώνουν, υπάρχουν άνθρωποι τους οποίους πλέον ξέρουν με το μικρό τους όνομα και γνωρίζουν επακριβώς πόσες μερίδες φαγητού χρειάζονται για την οικογένειά τους. «Σήμερα δεν μπορούσε να έρθει η γυναίκα μου», λέει ένας κύριος, ο οποίος έλαβε για αυτό τον λόγο διπλή μερίδα.
«Ο κόσμος που συνδράμουμε είναι πολύς. Το συσσίτιο είναι ελεύθερο, δεν χρειάζεται κάποια εγγραφή για να έρθουν οι πολίτες. Εμείς προσπαθούμε να καλύψουμε μια βασική ανάγκη του ανθρώπου και αυτό είναι αρκετό για να μη μας απασχολεί η εθνικότητα ή το θρήσκευμα», σημειώνει η Ελένη Κατσούλη, πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων.
Μια άλλη κυρία, λίγο πιο κάτω, ψάχνει την είσοδο, αφού έρχεται για πρώτη φορά. Δεν ξέρει, όπως σημειώνει στον Ελεύθερο Τύπο τη διαδικασία αλλά οι άνθρωποι του ΚΥΑΔΑ την καθησυχάζουν, καθώς τα γεύματα είναι δωρεάν για όλους όσους έρθουν. «Δεν με φτάνει η σύνταξή μου και μου είπε μια γειτόνισσα για εδώ και είπα να έρθω. Εχει πολύ κόσμο τελικά», αναφέρει με βλέμμα απορίας.
Κλήρωση Eurojackpot (17/01): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που έβγαλε η κληρωτίδα
Όσοι ζουν σε κατάσταση δρόμου επιλέγουν να γευματίζουν στον προαύλιο χώρο του ΚΥΑΔΑ, έτσι άλλωστε νιώθουν ότι γίνονται παρέα με άτομα που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα. «Το φαγητό είναι καλό και οι άνθρωποι που μας το προσφέρουν δείχνουν πραγματικά να νοιάζονται», λέει η κ. Στέλλα, λίγο πριν κάτσει στο παγκάκι.
Οι υπόλοιποι προμηθεύονται τα γεύματα τα οποία βάζουν σε τσάντες και ύστερα παίρνουν τον δρόμο της επιστροφής. «Υπάρχουν φορές που έρχεται τόσος κόσμος και οι μερίδες δεν φτάνουν και έτσι έχουμε δει να προκαλούνται καυγάδες. Αλλες φορές πάλι μαλώνουν για τη σειρά αλλά τώρα που η αστυνομία είναι παρούσα το φαινόμενο έχει μειωθεί σημαντικά», αναφέρουν οι άνθρωποι του ΚΥΑΔΑ, οι οποίοι ετοιμάζονταν εδώ και μία εβδομάδα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι στο Ρουφ.
«Εχω να κάνω 6 χρόνια γιορτές με τους συγγενείς μου αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτούς τους ανθρώπους πλέον τους νιώθω οικογένειά μου και το συναίσθημα που έχω κάθε φορά που φεύγω από ένα τέτοιο γεύμα δεν ανταλλάσσεται με τίποτα», τονίζει η κ. Κατσούλη.
Κάτι περισσότερο από 1.000 άνθρωποι κατέφθασαν προχθές στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του Ρουφ. Μάλιστα, φόρεσαν τα καλά τους γιατί ήξεραν πως πρόκειται για επίσημο δείπνο. Τα γέλια και οι φωνές κυριαρχούσαν στον χώρο, ενώ άπαντες ανανέωσαν το ραντεβού τους για την Πρωτοχρονιά.
«Σήμερα βρισκόμαστε στο κλειστό γυμναστήριο του Ρουφ μαζί με τους ανθρώπους που σιτίζουμε στο ΚΥΑΔΑ για να ανταλλάξουμε ευχές και χαμόγελα και να περάσουμε όλοι μαζί σε μια φιλική και σπιτική ατμόσφαιρα», ανέφερε η κ. Κατσούλη και πρόσθεσε ότι «το σημερινό γεύμα αλληλεγγύης ήταν μια προσφορά της Lidl Hellas» την οποία και ευχαρίστησε όπως και όλους τους δωρητές που ενισχύουν τις κοινωνικές δομές του δήμου.
Μήνυμα Ιερώνυμου
«Τα φετινά Χριστούγεννα να γίνουν απαρχή μεταστροφής του κόσμου, της κοινωνίας μας, του καθενός προσωπικά», ευχήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών, όπου τέλεσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.
Παράλληλα σημείωσε «για την πατρίδα μας ιδιαίτερα, μια πατρίδα με πολλές θείες ευλογίες στις αποσκευές της, να γίνει η ευλογία της φάτνης αρχή αφύπνισης. Ας αναδεχτούμε την κοινωνική μα και την ατομική μας ευθύνη, ας υπερβούμε τις άγονες συλλογικές ενοχές και ας δημιουργήσουμε όραμα για το μέλλον μας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι με σεβασμό της πλούσιας και προικισμένης από τον Θεό Ιστορίας μας».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]