«Βαθαίνει» επικίνδυνα το σχίσμα στους κόλπους της Εκκλησίας με τους μητροπολίτες να εξακολουθούν να είναι «πυρ και μανία» κατά του Αρχιεπισκόπου και της κυβέρνησης, η οποία –όπως καταγγέλλουν– προσπαθεί να εμπλέξει στα προεκλογικά της παιχνίδια και την Εκκλησία. Μάλιστα, οι ιεράρχες προειδοποιούν προς πάσα κατεύθυνση ότι σε περίπτωση που το Μέγαρο Μαξίμου προχωρήσει το σχέδιο για τη μισθοδοσία του κλήρου χωρίς τη συγκατάθεση της Ιεραρχίας, τότε θα υπάρξουν «άσχημες εξελίξεις».
Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας, Χρυσόστομος, με δηλώσεις του αποκάλυψε ότι οι μητροπολίτες που αντέδρασαν κατά τη συνεδρίαση της Ιεραρχίας τη περασμένη Παρασκευή για το «προσύμφωνο» Τσίπρα – Αρχιεπισκόπου δεν ήταν 3 αλλά 73.
«Κάπου ειπώθηκε ότι οι αρχιερείς που διαφωνούν είμαστε μόνο 3. Εγώ σας λέω ότι αυτή τη στιγμή οι ιεράρχες που αντιδρούν είναι 73 και ο αριθμός θα αυξηθεί. Ας το αξιολογήσει αυτό ο Αρχιεπίσκοπος», δήλωσε (στον ΣΚΑΪ) ο κ. Χρυσόστομος, λέγοντας ότι εάν το Μέγαρο Μαξίμου δρομολογήσει, χωρίς διάλογο, τη συμφωνία «θα υπάρξουν άσχημες εξελίξεις για την ιεραρχία».
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Θεσσαλονίκη: Νταλίκα δίπλωσε στη Σίνδο
Αναφερόμενος στη στάση του Αρχιεπισκόπου είπε «τον γνωρίζω από το 1995.
Πρώτη φορά βλέπω τον Αρχιεπίσκοπο να συμπεριφέρεται έτσι στο σώμα της Ιεραρχίας. Δεν γνωρίζω γιατί δεν ενημέρωσε την Ιεραρχία», προσθέτοντας «είναι πολύ έξυπνος και πολύ Συνοδικός. Δεν μπορώ να ερμηνεύσω όλη αυτή τη διαχείριση του ζητήματος. Νομίζω έδειξε περισσότερη εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό από όσο έπρεπε».
Λάθος συμβουλές
Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας σε άλλο σημείο υποστήριξε ότι ο κ. Ιερώνυμος «ήρθε με μια πρόταση στα χέρια του να γίνει διάλογος με την Πολιτεία για το θέμα αυτό αλλά η Ιεραρχία δεν μπορούσε να συμφωνήσει χωρίς να τοποθετηθεί επί του κειμένου αυτού. Ισως να ήταν λάθος συμβουλές από το περιβάλλον του ότι η συμφωνία μπορεί να πάει μέχρι τέλος χωρίς διαφωνίες από την Ιεραρχία».
Μάλιστα, ερωτηθείς για τον λόγο που τον ώθησε στο να αποχωρήσει από τη συνεδρίαση της Ιεραρχίας, εξήγησε ότι έγινε «για τον τρόπο με τον οποίο ο Αρχιεπίσκοπος δεν μου επέτρεπε να διαβάσω την τοποθέτησή μου» και πως «από την αρχή της διαδικασίας έγινε προσπάθεια η συζήτηση να μην ασχοληθεί με το συγκεκριμένο κείμενο».
Πάντως, ο κ. Χρυσόστομος ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει ακόμα θέμα πρότασης μομφής στον Αρχιεπίσκοπο. Σκοπός είναι η ΔΙΣ και ο Αρχιεπίσκοπος να σεβαστούν την απόφαση της Ιεραρχίας», ενώ χαρακτήρισε «απαξιωτική» την αντίδραση της κυβέρνησης που διεμήνυσε ότι το θέμα της μισθοδοσίας είναι αποκλειστική ευθύνη της Πολιτείας.
Ανάγκη ενότητας
Από τη πλευρά του, ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, μιλώντας στο 10ο Φεστιβάλ Βυζαντινής Μουσικής που διοργάνωσε η Μητρόπολή του, εξήρε την ανάγκη να επικρατήσει ενότητα στους κόλπους της Εκκλησίας.
«Περνάμε σε περίοδο που η ενότητα θα μετρηθεί και να μην ξεχνάμε πως στον τόπο μας, όταν η διχόνοια εισχώρησε και μάλιστα πρώτα στον χώρο της Εκκλησίας, τότε προέκυψε εθνικός διχασμός. Θα είναι τεράστια η ευθύνη για όποιον πριμοδοτήσει έναν τέτοιο διχασμό, που δεν πρέπει να τον ζήσουμε σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για την πατρίδα μας. Πρέπει να σφυρηλατήσουμε πάση θυσία αυτήν την ενότητα, χωρίς, όμως, να διακυβεύσουμε τίποτα απ’ αυτά που παραλάβαμε και πρέπει να παραδώσουμε στους διαδόχους μας».
Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]