Οι θανατηφόρες συσκευές συνδέονται με τη πολιτική βίας στη Δυτική Βεγγάλη και το τίμημα το πληρώνουν παιδιά.
Το 1996, έξι αγόρια έπαιζαν κρίκετ σε μια παραγκούπολη της Καλκούτας όταν βρήκαν αυτοσχέδιες βόμβες σε μια μαύρη πλαστική σακούλα. Όταν μία από αυτές χρησιμοποιήθηκε ως μπάλα, εξερράγη, αφήνοντας δύο νεκρούς και τέσσερις τραυματίες. Ο Πούτσου Σαρντάρ, τότε εννέα ετών, υπέστη σοβαρά τραύματα και πέρασε μήνες στο νοσοκομείο.
Καθώς ο καπνός σηκώθηκε και οι γείτονες βγήκαν έξω, βρήκαν τον Πούτσου και πέντε από τους φίλους του πεσμένους στο δρόμο, με το δέρμα τους μαυρισμένο, τα ρούχα τους καμένα, τα σώματά τους κατασπασμένα.
Ο επτάχρονος Ράτζου Ντας, ορφανός και μεγαλωμένος από τη θεία του, και ο επτάχρονος Γκόπαλ Μπισβάς πέθαναν από τα τραύματά τους. Τέσσερα άλλα αγόρια τραυματίστηκαν.
Ο Πούτσου γλίτωσε παρά το ότι υπέστη σοβαρά εγκαύματα και τραύματα από θραύσματα στο στήθος, το πρόσωπο και την κοιλιά του.
Πέρασε πάνω από ένα μήνα στο νοσοκομείο. Όταν γύρισε στο σπίτι του, αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει λαβίδες κουζίνας για να βγάλει τα θραύσματα που είχαν μείνει στο σώμα του, επειδή η οικογένειά του είχε εξαντλήσει τα χρήματα για περαιτέρω ιατρική περίθαλψη.
Mπλέικ Λάιβλι: Μηνύει συμπρωταγωνιστή της - Τον κατηγορεί για σεξουαλική παρενόχληση
Ο Πούτσου και οι φίλοι του είναι μέρος μιας μακράς, τραγικής λίστας παιδιών που σκοτώθηκαν ή ακρωτηριάστηκαν από αυτοσχέδιες βόμβες, οι οποίες χρησιμοποιούνται στη Δυτική Βεγγάλη εδώ και δεκαετίες σε μια αιματηρή μάχη για την κυριαρχία στη βίαιη πολιτική της περιοχής.
Το 2018, η Πουλάμι Χάλντερ, επτά ετών, βρήκε μια βόμβα που έμοιαζε με μπάλα ενώ μάζευε λουλούδια. Όταν εξερράγη, έχασε το αριστερό της χέρι. Παρόμοια τύχη είχε η Σαμπίνα Κατούν, που το 2020 τραυματίστηκε σοβαρά όταν σκόνταψε πάνω σε βόμβα ενώ έβγαζε τα ζώα της για βοσκή.
Το BBC World Service έψαξε τις δύο μεγαλύτερες εφημερίδες από το 1996 έως το 2024, αναζητώντας αναφορές για παιδιά που τραυματίστηκαν ή σκοτώθηκαν από αυτές τις συσκευές.
Από το 1996 έως το 2024, τουλάχιστον 565 παιδιά έχουν πέσει θύματα αυτών των βομβών, με 94 να χάνουν τη ζωή τους και 471 να τραυματίζονται. Σχεδόν το 60% των περιστατικών αφορούσαν παιδιά που έπαιζαν σε εξωτερικούς χώρους.
Ωστόσο, το BBC βρήκε περιστατικά όπου παιδιά τραυματίστηκαν από αυτές τις βόμβες, τα οποία δεν αναφέρθηκαν σε καμία από τις δύο εφημερίδες, επομένως ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι πιθανό να είναι υψηλότερος.
Παρότι οι αυτοσχέδιες βόμβες έχουν μακρά ιστορία στη Δυτική Βεγγάλη, καμία από τις πολιτικές παρατάξεις δεν παραδέχεται τη χρήση τους. Το Trinamool Congress και το Bharatiya Janata Party αρνήθηκαν να σχολιάσουν, ενώ τα Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας (Μαρξιστικό) και το Κόμμα του Κογκρέσου καταδίκασαν τη χρήση βίας.
Ο πρώην επικεφαλής της αστυνομίας, Πανκάτζ Ντάτα, δήλωσε: «Η εκτεταμένη χρήση βόμβων στις εκλογές είναι ένα τραγικό παράδειγμα της κατάχρησης της παιδικής ηλικίας στη Δυτική Βεγγάλη».
Η Πουλάμι, τώρα 13 ετών, και η Σαμπίνα, 14, έχουν μάθει να ζουν με τις απώλειές τους. Παρά τις δυσκολίες, συνεχίζουν να πηγαίνουν σχολείο και ονειρεύονται να γίνουν δασκάλες. Ωστόσο, οι πληγές τους παραμένουν, σωματικές και ψυχολογικές.
Ειδήσεις σήμερα
Σεισμός τώρα 4,7 Ρίχτερ στην Αιτωλοακαρνανία
Παναθηναϊκός: Θλάση α’ βαθμού στο δικέφαλο ο Μαξ
Αλβανία: Τέλος το Tik Tok – Η κυβέρνηση Ράμα το απαγόρευσε ένα χρόνο μετά τη δολοφονία εφήβου