Κατά τον απολογισμό της φετινής αντιπυρικής περιόδου η WWF Ελλάς επεσήμανε ότι «ο θάνατος 99 ανθρώπων σε μια μόνο δασική πυρκαγιά δείχνει πόσο απροετοίμαστοι είμαστε απέναντι στις δασικές πυρκαγιές ακόμη και σε μια “καλή” κατά τα άλλα αντιπυρική περίοδο».
Οπως αναφέρει η περιβαλλοντική οργάνωση, αν φέτος μετρούσαμε μόνο τις καμένες δασικές εκτάσεις θα μιλούσαμε για μια από τις χρονιές με συγκριτικά μικρές ζημιές σε δάση και δασικές εκτάσεις, καθώς, όπως προκύπτει από τα έως τώρα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Πληροφοριακού Συστήματος για τις δασικές πυρκαγιές (EFFIS), από την αρχή του έτους κάηκαν στην Ελλάδα περίπου 144 χιλ. στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων, αριθμός δηλαδή χαμηλός συγκριτικά με τον μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας που ήταν 273 χιλ. στρέμματα.
«Ραγίζουν» καρδιές οι κόρες του Μίμη Δομάζου για τον θάνατο του: «Καλό δρόμο εκεί ψηλά και καλή αντάμωση με τη μαμά»
Ετσι, επιτακτική ανάγκη αποτελεί να εφαρμοστούν τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου η Ελλάδα να μην έρθει αντιμέτωπη εκ νέου με τέτοια καταστροφή. Σύμφωνα με την WWF, το πιο σημαντικό είναι να μετακινηθεί η πολιτική και επιχειρησιακή προτεραιότητα από την καταστολή των πυρκαγιών στην πρόληψή τους μέσα από την έγκαιρη δασική διαχείριση και τον συντονισμό όλων των αρμόδιων φορέων. Στη συνέχεια, να υπάρξει κατάρτιση σχεδίων εκκένωσης ανά Δήμο (με σαφή υπόδειξη οδών διαφυγής, χώρων συγκέντρωσης και μέσων απομάκρυνσης) και έγκαιρη ενημέρωση όλων των κατοίκων των περιοχών αυτών. Ακολούθως να γίνει κατάρτιση τοπικών σχεδίων πρόληψης των δασικών πυρκαγιών που να περιλαμβάνουν τη διαχείριση καύσιμης ύλης και να γίνονται κτήμα όλων, μέσα από ανοιχτές ενημερωτικές ημερίδες.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]