Διδακτορικά στο ΤΕΙ Κρήτης και στο… βάθος προοπτικές το ΤΕΙ να γίνει Πανεπιστήμιο, προωθεί η πολιτική ηγεσία με το χρονοδιάγραμμα όπου θα παρουσιαστούν αναλυτικά οι εν λόγω προτάσεις να ορίζεται στα τέλη Σεπτεμβρίου. Τι κι αν το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχει κατακεραυνώσει τις πρωτοβουλίες Γαβρόγλου για συμπράξεις μεταξύ Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, αρνούμενο να μπει σε συζήτηση για απορρόφηση του ΤΕΙ Κρήτης, ο υπουργός Παιδείας προχωράει τις διαδικασίες χωρίς τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου. «Από τη στιγμή που τα δύο Ιδρύματα δεν ήρθαν σε συνεννόηση είναι υποχρέωση, δημοκρατική υποχρέωση, της Πολιτείας να βρει τρόπους να συζητηθεί το μέλλον του Ιδρύματος», σχολίασε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Κρήτη.
Στη σαρωτική μεταρρύθμιση του υπουργού Παιδείας στον ακαδημαϊκό χάρτη, όπως παρουσιάστηκε και στο δημοσίευμα του «Ε.Τ.» στις 21 Ιουλίου, η πολιτική ηγεσία έχει προχωρήσει σε μια σειρά «αλχημειών» με στόχο να προχωρήσει τις διαδικασίες παρά τις όποιες δυσκολίες και αντιδράσεις. Στην Αττική, δύο ΤΕΙ συγχωνεύτηκαν κι έκαναν ένα… Πανεπιστήμιο, σε άλλες περιφέρειες τα Πανεπιστήμια προσαρτούν τμήματα ΤΕΙ και τώρα στην Κρήτη, σε ακόμα μία πρωτοτυπία, το ΤΕΙ θα κάνει μόνο του τις συζητήσεις για το μέλλον του με τη συμβολή «ακαδημαϊκών αδιαμφισβήτητου κύρους», όπως υπογράμμισε ο κ. Γαβρόγλου.
Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εξηγούσε τη στάση της όσον αφορά στα σχέδια Γαβρόγλου. «Οι διαδικασίες αυτές δεν βασίζονται σε ένα σαφές σχέδιο για το ρόλο των ΑΤΕΙ ή των Πανεπιστημίων, τις ελλείψεις ή τις προοπτικές στην αγορά εργασίας και κινδυνεύουν να εκφυλιστούν σε μια ονομαστική αναβάθμιση χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα», σημείωσε και συνέχισε: «Το Πανεπιστήμιο Κρήτης δεν θεωρεί ότι μπορεί να προσχωρήσει σε απλές συνενώσεις όπως αυτές δρομολογούνται σήμερα, χωρίς προηγούμενη μελέτη και απόφαση της οργάνωσης των Πανεπιστημίων που θα προκύψουν με αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια».
Στον αντίποδα, ο υπουργός Παιδείας υποστήριξε την πρωτοβουλία του. «Το ΤΕΙ Κρήτης είναι το καλύτερο ΤΕΙ στη χώρα και αυτό το κατάφερε όχι τόσο από τη συνδρομή της Πολιτείας, αλλά από τις προσπάθειες του διδακτικού προσωπικού και των πρυτανικών αρχών» και πρόσθεσε: «Ως Πολιτεία έχουμε υποχρέωση -και αυτό θα κάνουμε- να ενισχύσουμε τη δυναμική που έχει το ίδρυμα, ανεξάρτητα εάν θελήσουν ή όχι τελικά να προχωρήσουν σε συνέργειες μαζί του, τόσο το Πανεπιστήμιο όσο και το Πολυτεχνείο Κρήτης, τα οποία επίσης είναι από τα καλύτερα Ιδρύματα της χώρας».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]