Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή», ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, υποστήριξε ότι άτυπα έχει υπολογιστεί ένα αριθμητικό όριο, πολύ χαμηλότερο των 100,000, ατόμων, τα οποία με τα κατάλληλα μέτρα θα μπορούσε να διαχειριστεί η χώρα. Την ίδια στιγμή βέβαια ο υπουργός, διαβεβαιώνοντας με απαντητική του επιστολή τους πέντε νησιώτες δημάρχους ότι δεν θα φτιαχτεί κανένα κέντρο ταυτοποίησης στις περιοχές τους, έμμεσα αυτοαναιρείται στο στόχο που είχε θέσει για απομάκρυνση των 10.000 μεταναστών έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.
«Δεν θα επιτρέψουμε η Ελλάδα να γίνει αποθήκη ψυχών. Δημιουργείται στο υπουργείο μια ομάδα στρατηγικού σχεδιασμού – κάτι που προβλεπόταν αλλά δεν είχε γίνει. Υπάρχει λοιπόν ένα νούμερο που έχουμε άτυπα υπολογίσει ως όριο, το οποίο είναι πάντως πολύ κάτω από 100.000», ανέφερε στη συνέντευξή του.
Ταυτόχρονα συνέδεσε την απομάκρυνση των 10.000 ατόμων που πλεονάζουν στα νησιά, με τις επιστροφές σε Τουρκία -οι οποίες προχωρούν με ρυθμούς χελώνας- αλλά και με τη διαμόρφωση των ήδη υπαρχόντων κέντρων φιλοξενίας και τη δημιουργία άλλων ώστε να αυξηθούν οι θέσεις. Ωστόσο και οι τρεις προϋποθέσεις λόγω της ελληνικής γραφειοκρατίας και των αργών διαδικασιών σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη μαζική αποχώρηση εκατοντάδων προσφύγων με πλοίο εν μέσω θερινής πληρότητας καθιστά την αποσυρμφόρηση μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου εξαιρετικά δύσκολη.
Αναβλήθηκε για τις 8 Ιανουαρίου η δίκη του αστυνομικού της Βουλής - Τον κατήγγειλε η πρώην σύζυγός του
«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 3.000 άτομα στα νησιά που θα μπορούσαν να πάρουν το πλοίο και να φύγουν, αλλά δεν έχουν πού να πάνε γιατί δεν υπάρχουν θέσεις. Εχουμε ζητήσει και νομίζω ότι θα γίνει, να αυξηθούν από 25.000 σε 30.000 οι θέσεις φιλοξενίας σε διαμερίσματα. Τους τελευταίους τρεις μήνες έχουμε ανοίξει άλλα τρία κέντρα στο Βαγιοχώρι, τα Οινόφυτα και την Ελευσίνα. Φτιάξαμε περισσότερες θέσεις σε υφιστάμενα κέντρα. Το σχέδιό μας προβλέπει 2 κέντρα transit χωρητικότητας συνολικά 1.500 θέσεων, όπου θα μεταφέρονται άνθρωποι από τα νησιά, ώσπου να αδειάσουν οι θέσεις είτε στα διαμερίσματα είτε σε μόνιμες σταθερές δομές. Το Βαγιοχώρι θα είναι το ένα και θα δημιουργηθεί άλλο ένα. Υπάρχει όμως και η διαδικασία της ένταξης. Μέχρι τώρα 10.000 άτομα έχουν πάρει άσυλο», απάντησε.
Με χθεσινή του επιστολή στους πέντε δημάρχους και τους δύο περιφερειάρχες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, ο υπουργός διευκρίνισε για μία ακόμη φορά ότι «κανένα συμπέρασμα της Συνόδου και καμία συμφωνία δεν αφορά στα νησιά μας. Η κατάσταση παραμένει και θα παραμείνει ως έχει. Ενα ΚΥΤ στη Λέσβο, ένα στη Χίο, ένα στη Σάμο, ένα στην Κω και ένα στη Λέρο. Αυτά δηλαδή που υπάρχουν και ο στόχος είναι να αποσυμπιεστούν. Οτιδήποτε άλλο είναι ψέμα.
Οσον αφορά στη συμφωνία επανενώσεων οικογενειών προς Γερμανία και επανεισδοχών από Γερμανία έχω επίσης να τονίσω τα εξής: οι επανενώσεις οικογενειών προσφύγων από την Ελλάδα στη Γερμανία και οι επανεισδοχές υπηκόων τρίτων χωρών που μελλοντικά θα καταγραφούν στην Ελλάδα και παρατύπως θα βρεθούν στη Γερμανία αφορούν αποκλειστικά διαδικασίες και κέντρα της ενδοχώρας και όχι των 5 νησιών. Ακόμη πιο καθαρά: κανείς δεν θα πάει απευθείας από τα νησιά για να επανενωθεί με την οικογένειά του στη Γερμανία και κανείς δεν θα επιστραφεί από τη Γερμανία στα ελληνικά νησιά»
Με τις ροές να κρίνονται χαμηλές, ο Δ. Βίτσας υποστήριξε ότι η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου «είναι ο κύριος τρόπος “αποσυμπίεσης” που θα υλοποιείται είτε με μεταφορά σε κατάλληλους χώρους στην ενδοχώρα και πολιτική πίεση για ανακατανομή σε όλα τα κ – μ της Ε.Ε, είτε με επιστροφές οικειοθελείς ή με βάση την Kοινή Δήλωση. Εξαρτιόμαστε πάντα από τις ροές, όμως και σε αυτό το επίπεδο έχει επιτευχθεί μείωση».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]