Γράφει ο Μιχάλης Μαρδάς
Το ET Magazine του EleftherosTypos.gr στο σημερινό του τεύχος ανοίγει το κεφάλαιο «τουρισμός στην Ελλάδα» και αναφέρεται στην κατάρα που κρύβει πίσω της η ευλογία να είμαστε μέσα στους δημοφιλέστερους προορισμούς παγκοσμίως.
Οι αμέτρητες ομορφιές της χώρας μας είναι πόλος έλξης για όλους αλλά πόσους μπορούμε να φιλοξενήσουμε και όταν φύγουν να μας θυμούνται με χαμόγελο; Σε αυτό το ερώτημα η απάντηση δεν είναι απλή.
Κρίνοντας από τις μεγάλες οικονομικές ανάγκες που έχει η Ελλάδα κάποιος θα μπορούσε να απαντήσει γρήγορα «όσους περισσότερος μπορούμε». Υπάρχουν όμως και αυτοί που εδώ και χρόνια κρούουν τον κώδωνα κινδύνου και μιλούν για τον τουριστικό κορεσμό που μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη έκφραση αλλά που αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για το μέλλον.
Σαντορίνη όπως λέμε Βενετία
Ένα από τα μεγαλύτερα θύματα του τουριστικού κορεσμού είναι η Σαντορίνη που κάθε χρόνο σπάει ρεκόρ αφίξεων.
Μάλιστα σε μία προσπάθεια για να καταπολεμηθεί το συγκεκριμένο φαινόμενο υπάρχει έλεγχος της κρουαζιέρας στο νησί και βάζει απαγορευτικό. Ο δήμαρχος του νησιού Νίκος Ζώρζος αναφερόμενος στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει τόνισε:
«Είμαστε ένα μικρό νησί που το επισκέπτονται εκατομμύρια κόσμου κάθε χρόνο. Οι υποδομές μας πράγματι δεν αντέχουν την τόσο μεγάλη κίνηση και χρειάζονται αλλαγές και προσθήκες. Ζητούμε από την κυβέρνηση την κατάργηση της δόμησης εκτός σχεδίου περιοχή και την ισχύ του νόμου περί κορεσμού. Οι επιπτώσεις του κορεσμού φαίνονται τόσο στις υποδομές του νησιού, στην κίνηση στους δρόμους, στην κατανάλωση νερού και ενέργειας κοκ».
Το στοίχημα για τον δήμαρχο είναι να επεκτείνει την τουριστική κίνηση στην Σαντορίνη όλο τον χρόνο και όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες και πάνω σε αυτό εργάζεται αλλά δεν είναι εύκολο.
Γιατί η τέως βασιλική οικογένεια δεν αποδέχεται το επώνυμο Γλύξμπουργκ; - Τι έχουν πει Παύλος και Νικόλαος
Ποια είναι τα αποτελέσματα του τουριστικού κορεσμού
Ο «τουριστικός κορεσμός» μπορεί να μη είναι διαδεδομένη έκφραση στα ελληνικά (σ.σ. ακόμη) αλλά αν κάποιος μπει τον κόπο να πληκτρολογήσει την αγγλική λέξη «overtourism» θα βρει 310.000 αποτελέσματα και η πλειοψηφία αυτών είναι έρευνες που έχουν γίνει σε όλο τον πλανήτη για το συγκεκριμένο πρόβλημα.
Σε πόλεις όπως η Βενετία, η Μπριζ και η Βαρκελώνη έχουν δημιουργηθεί και ομάδες πολιτών που συχνά-πυκνά βγαίνουν στους δρόμους και διαμαρτύρονται για την αθρόα προσέλευση τουριστών που έχουν κάνει την ζωή των μόνιμων κατοίκων μαρτύριο.
Πολλά είναι τα διεθνή συνέδρια που έχουν γίνει για το συγκεκριμένο θέμα και σε όλα γίνεται κουβέντα για τις σοβαρές συνέπειες που έχει οι υπερτουρισμός στις περιοχές.
Οι κυριότερες από αυτές είναι: α) υπερβολική επιβάρυνση των τουριστικών υποδομών, β) συμφόρηση γύρω από τα «αξιοθέατα», γ) καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, δ) αύξηση του κινδύνου εξαπάτησης των τουριστών.
Η Κίνα είναι αυτή που έχει παίξει τον σημαντικότερο ρόλο στην υπέρμετρη αύξηση του τουρισμού στους δημοφιλείς προορισμούς. Στην αρχή του 21ου αιώνα οι κάτοικοί της έκαναν 10,5 εκατ. ταξίδια ανά τον κόσμο. Το 2017 αυτός ο αριθμός αυξήθηκε κατά 1.380%, οι Κινέζοι έκαναν δηλαδή 145 εκατομμύρια υπερατλαντικά ταξίδια.
Χρονιά ρεκόρ για την Ελλάδα το 2018 αλλά…
Χρονιά ρεκόρ θα είναι το 2018 για τον ελληνικό τουρισμό με τις προκρατήσεις να κινούνται με ρυθμό αύξησης 15-25% από πέρσι και ακόμη υψηλότερα στους δημοφιλείς προορισμούς.
Το πρόβλημα είναι ότι στα μέρη που θα έχουν την μεγαλύτερη τουριστική κίνηση, οι υποδομές είναι πολύ μικρές με αποτέλεσμα οι δρόμοι, τα συστήματα αποχέτευσης, ύδρευσης και απορριμμάτων να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στην συνεχή αύξηση ξενοδοχείων και τουριστών.
Σημειώνεται ότι κύκλοι της αγοράς των ξενοδοχείων, προβλέπουν πως φέτος θα προστεθούν 20.000 κλίνες σε σχέση με πέρσι στους δημοφιλείς προορισμούς (Κρήτη, Κως, Ρόδος, Χαλκιδική, Κυκλάδες, Μεσσηνία) μετά και τις επενδύσεις για τη δημιουργία νέων μονάδων και τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων.
Ανύπαρκτες οι υποδομές στην υγεία
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, την περσινή χρονιά οι αφίξεις επισκεπτών από το εξωτερικό στα νησιά των Κυκλάδων μέσω των αεροδρομίων άγγιξαν τις 777.578 , χωρίς σε αυτές να υπολογίζονται οι τουρίστες που έφτασαν ακτοπλοϊκώς.
Παρόλα αυτά στις Κυκλάδες, δεν υπάρχει ούτε μία Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, με το πρόβλημα να αφορά πρωτίστως τους μόνιμους κατοίκους των νησιών, αλλά και τον εγχώριο τουρισμό.
Φέτος, όπως δείχνουν τα στοιχεία για τον προγραμματισμό θέσεων από τις αεροπορικές εταιρείες, έχουν «κρατηθεί» 590.000 θέσεις για τη Μύκονο και 641.000. θέσεις για τη Σαντορίνη. Εξίσου αυξημένη είναι η ζήτηση για τη Ρόδο, την Κω, την Κέρκυρα, την Κρήτη, την Ζάκυνθο και τη Χαλκιδική.
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, οι διαθέσιμες κλίνες (ΜΕΘ) στα νησιά είναι ανύπαρκτες, με συνέπεια έκτακτα περιστατικά αεροδιακομίζονται για χειρουργικές επεμβάσεις και νοσηλεία στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου και εκεί όμως υπάρχουν κλειστές μονάδες και υποστελέχωση.
Στα νησιά των Κυκλάδων δεν λειτουργεί ούτε μία κλίνη ΜΕΘ. Στα Δωδεκάνησα λειτουργεί Μονάδα Εντατικής Θεραπείας μόνο στο νοσοκομείο της Ρόδου έξι κλινών. Στα Επτάνησα λειτουργεί μόνο η ΜΕΘ του νοσοκομείου Κέρκυρας με τέσσερις κλίνες. Η Κρήτη 38 ανεπτυγμένες κλίνες ΜΕΘ.
Νοσοκομεία σε περιοχές με ΜΕΘ έτοιμες να λειτουργήσουν, εξοπλισμένες πλήρως, δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού (π.χ. το γενικό νοσοκομείο Χαλκιδικής).
Ειδικά στο νέο νοσοκομείο της Σαντορίνης, οι ελλείψεις είναι μεγάλες. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, υπηρετούν 21 γιατροί σε σύνολο 49 οργανικών θέσεων με ποσοστό κάλυψης 40%.
Τι συμβαίνει σε Νοσοκομεία- Κέντρα Υγείας – ΕΚΑΒ στις τουριστικές περιοχές σύμφωνα με την έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ:
- Τα νησιά των Κυκλάδων δεν έχουν καμία Μονάδα Εντατικής Θεραπείας
- Τα Δωδεκάνησα έχουν μόνο 6 ΜΕΘ, στη Ρόδο.
- Δεν γίνονται τοκετοί (ούτε καν φυσιολογικοί) σε αρκετά νοσοκομεία του Αιγαίου Πελάγους (Λήμνος, Νάξος, Σαντορίνη κ.α.), αφού είτε δεν υπάρχει γυναικολόγος είτε υπάρχει ένας μόνο γυναικολόγος και δεν επαρκεί.
- Το Νοσοκομείο στην Κω είναι χωρίς καρδιολόγο.
- Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) της Ηγουμενίτσας είναι 18 χιλιόμετρα μακριά από το Νοσοκομείο μέσα σε χωματόδρομο, χωρίς γιατρούς και προσωπικό.
- Το Κέντρο Υγείας της Μυτιλήνης δεν έχει καρδιολόγο, ενώ έχει έλλειψη σε ασθενοφόρο και σε προσωπικό, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ακάλυπτες βάρδιες.
- Σε πολλές τουριστικές περιοχές ο ιδιωτικός τομέας δεν έχει υπογράψει συμβάσειςμε τον ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα οι πολίτες να επιβαρύνονται εξ ολοκλήρου από την τσέπη τους.
- Το Νοσοκομείο Σάμου έμεινε χωρίς παιδίατρο και ενδοκρινολόγο.
- Η Νάξος έχει μείνει χωρίς Αξονικό Τομογράφο.
- Χωρίς καρδιολόγο τα Κέντρα Υγείας Πάρου και Άνδρου.
- Στα Κέντρα Υγείας Μήλου, Αμοργού και Ίου υπηρετεί μόνος ένας Γενικός Ιατρός.
- Σε κανένα Κέντρο Υγείας και νοσοκομείο του Αιγαίου Πελάγους δεν υπάρχει φύλαξη. Ως αποτέλεσμα έχουμε πολλές βίαιες επιθέσεις και τραυματισμένους Ιατρούς, Νοσηλευτών από άτομα με παραβατική συμπεριφορά.
- Η καθαριότητα των Κέντρων Υγείας είναι ανύπαρκτη, λόγω έλλειψης μπάτζετ για να συναφθούν συμβάσεις εργασίας. Καθαρίζουν οι Νοσηλευτές και οι γιατροί, όσο μπορούν.
- Ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, οι υποδομές στα Κέντρα Υγείας βρίσκονται σε κακά χάλια λόγω έλλειψης συντήρησης. Οι υπάλληλοι κάνουν έρανο μεταξύ τους οι υπάλληλοι για να αγοράζουν υγειονομικό υλικό ή απευθύνονται για δωρεές στη Δημοτική αρχή, στα φαρμακεία των πόλεων, στους συλλόγους, την εκκλησία.
- Πολλά Κέντρα Υγείας αδυνατούν να βάλουν βενζίνη στα ρεζερβουάρ των ασθενοφόρων, καθότι χρωστάνε στους πρατηριούχους οι οποίοι κόβουν την πίστωση.
- Δεν υπάρχει παιδίατρος στη Σίφνο και τη Σάμο, ενώ η Νάξος και η Μυτιλήνη εξυπηρετούνται από έναν παιδίατρο
- Σοβαρότατο πρόβλημα στο νοσοκομείο στην Κω: Το κτίριο είναι από το 1922 και παρουσιάζει πολλά προβλήματα, ενώ λόγω των μεταναστών, έχουν αυξηθεί πάρα πολύ οι προσελεύσεις ασθενών, με αποτέλεσμα να μην επαρκεί το προσωπικό.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]