Ο Γιλντιρίμ χαρακτήρισε επίσης παράλογη την απαίτηση για προνομιακή μεταχείριση των στρατιωτικών και ισχυρίζεται ότι το ένα από τα τρία τηλέφωνα που κατείχαν οι Μητρετώδης και Κούκλατζης ήταν στρατιωτικό τηλέφωνο με κρυπτογράφηση. Επεσήμανε παράλληλα πως οι στρατιωτικοί τυγχάνουν δίκαιης μεταχείρισης.
Ο κ. Γιλντιρίμ, μεταξύ άλλων, δηλώνει την απογοήτευση του για τις αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης σχετικά με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, αλλά ταυτόχρονα την εκτίμηση του στην Ελληνική κυβέρνηση για την πρωτοβουλία να εφεσιβάλει την απόφαση της επιτροπής Ασύλου. Επιπλέον, πετάει το «μπαλάκι» των ευθυνών για το το προσφυγικό στην ελληνική πλευρά.
«Οι νομικές διαδικασίες που ξεκίνησαν εναντίον τους είναι ίδιες για όποιον παραβιάζει τους τουρκικούς νόμους. Είναι παράλογο να αναμένεται προνομιακή μεταχείριση για τους στρατιώτες αυτούς. Μάθαμε ότι οι Αρχές εξετάζουν ακόμη τις ψηφιακές αποδείξεις που ανήκουν στους στρατιώτες. Ένα από τα τρία τηλέφωνα που κατείχαν είναι ένα στρατιωτικό τηλέφωνο με κρυπτογράφηση. Η μεταχείρισή τους ενώ βρίσκονται σε κράτηση είναι δίκαιη», σημειώνει χαρακτηριστικά για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη.
Ερωτηθείς από «Το Βήμα της Κυριακής» για την κατάσταση στο Αιγαίο, ο Τούρκος πρωθυπουργός κατηγορεί την Ελλάδα ως την υπαίτια της έντασης, εξαιτίας της «ελληνικής αντίληψης που θεωρεί όλο το Αιγαίο ελληνική θάλασσα».
«Η θεμελιώδης πηγή της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας είναι η ελληνική αντίληψη που θεωρεί ολόκληρο το Αιγαίο ελληνική θάλασσα, παραγνωρίζοντας τα νομικά και νόμιμα συμφέροντα της Τουρκίας ως παράκτιου κράτους. Η αποτροπή της έντασης στο Αιγαίο δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τις προσπάθειες της Τουρκίας. Η κάθε πλευρά γνωρίζει τις ευαισθησίες της άλλης. Αναμένουμε υπεύθυνη και ώριμη στάση και από την ελληνική πλευρά, συμπεριλαμβανομένου και του Τύπου, αν μου επιτρέπετε!»
Για το Κυπριακό,ο Τούρκος πρωθυπουργός σημειώνει: «Οι Ελληνοκύπριοι δεν μπορούν να χωνέψουν την πολιτική ισότητα με τους Τουρκοκύπριους. Στην πραγματικότητα, κάθε διαδικασία επίλυσης από το 1968 απέτυχε για τον ίδιο λόγο. Εφόσον οι Ελληνοκύπριοι δεν αλλάξουν τρόπο σκέψης, πρέπει να βασίσουμε μια μελλοντική διαδικασία στη σημερινή πραγματικότητα στο νησί και στην εμπειρία προηγούμενων διαπραγματεύσεων. Αναφορικά με τους υδρογονάνθρακες, το θέμα αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα της κοντόφθαλμης ελληνοκυπριακής προσέγγισης. Συνεχίζουν να δρουν σαν το νησί να τους ανήκει αποκλειστικά. Αγνοούν τα αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματά τους, καθώς και τα δικά της δικαιώματα και συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο».
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]