Πολλές φορές η αναζήτηση ενός καλύτερου αύριο καταλήγει σε τραγωδία με το ποτάμι να μετατρέπεται σε έναν μεγάλο υγρό τάφο.
Ακόμη μια τραγωδία εκτυλίχθηκε εχθές στην συγκεκριμένη περιοχή όπου μια μάνα και τα δυο της παιδιά έχασαν την ζωή τους στα παγωμένα νερά του ποταμού μετά από ναυάγιο πλοιαρίου, λίγο έξω από την Αδριανούπολη,που θα τους μετέφερε στην άλλη πλευρά.
Η 37χρονη γυναίκα και τα δυο της παιδιά ήθελαν να φύγουν από την Τουρκία και να γλιτώσουν τις διώξεις του Ερντογάν καθώς θεωρουνται από το καθεστώς πως είναι Γκιουλενιστές.
Σήμερα τα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας δημοσίευσαν φωτογραφίες της 37χρονης Ayşe Abdurrezzak και των παιδιών της, 11 και τριών ετών αντίστοιχα. Στη φουσκωτή βάρκα που θα τους περνούσε από την Τουρκία στην Ελλάδα ήταν και ο σύζυγός της, επίσης δάσκαλος. Εκείνος είναι ανάμεσα στους ανθρώπους που ακόμη αγνοούνται.
Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές οκτώ ακόμα άτομα αγνοούνται, ενώ όπως αναφέρει το euronews, oι ελληνικές αρχές στον Βόρειο Έβρο δεν έλαβαν καμία επίσημη ενημέρωση από τις τουρκικές, αλλά η Ελληνική Αστυνομία ξεκίνησε και αυτή έρευνες από την ελληνική πλευρά του ποταμού.
Η Τουρκία ήταν για καιρό μια από τις βασικές χώρες μέσω των οποίων οι πρόσφυγες και οι μετανάστες προσπαθούσαν να φτάσουν στην Ευρώπη.
Ο υγρός τάφος του Έβρου
Δεν είναι λίγες οι φορές που από την Ελληνική πλευρά, αστυνομικοί, στρατιωτικοί αλλά πολίτες έχουν γίνει μάρτυρες παρόμοιων καταστάσεων. Χαρακτηριστική είναι και η αναφορά από στρατιωτικούς που υπηρετούν στην περιοχή και αναφέρουν στο EleftherosTypos.gr πως συχνά έχουν δει στα φυλάκια τους νεκρούς μετανάστες να επιπλέουν πάνω στον ποταμό.
«Οι μεταναστευτικές ροές στην περιοχή αυξήθηκαν μετά τις διώξεις Ερντογάν, αμέσως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 στην Τουρκία» αναφέρουν συνοριοφύλακες. «Ανοίγουν την κάνουλα και μας στέλνουν κόσμο όποτε θέλουν. Αυτή την πληροφόρηση έχουμε εμείς» σημειώνει. Παραθέτει επίσημα στοιχεία του εξαμήνου από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, σύμφωνα με τα οποία, στον Έβρο, οι συλλήψεις παράτυπων μεταναστών και προσφύγων «άγγιξαν» το 91%, ενώ τριπλάσιος ήταν ο αριθμός του ποσοστού σε συλλήψεις διακινητών, είχε αναφέρει ο Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς στον Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Τα στοιχεία από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη την ίδια στιγμή για τις ροές μεταναστών στην περιοχή είναι αποκαρδιωτικά. Μόνο για το έτος 2017 αναφέρει το υπουργείο, στην περιοχή του Έβρου, εισήλθαν 7.544 πρόσφυγες/μετανάστες και όλοι οδηγήθηκαν σε Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, όπου το μεγαλύτερο μέρος εξ αυτών ζήτησε χορήγηση ασύλου, ενώ την ίδια στιγμή υποστηρίζει πως η χώρα μας δεν προχωρά σε παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών.
Ο αριθμός αυτός δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητος, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΔΟΜ, το 2017 εισήλθαν στην Ελλάδα δια θαλάσσης συνολικά 29.595 πρόσφυγες και μετανάστες.
Την ίδια ώρα το νούμερο του Έβρου δεν είναι πολύ μικρότερο από αυτό της Λέσβου, που κατά γενική ομολογία σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ στο 2017 πέρασαν από τη Λέσβο 12.726 πρόσφυγες και μετανάστες, δηλαδή περίπου 5.000 άτομα λιγότερα από όσα πέρασαν από τον Έβρο.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]